Filma "Ručs un Norie" atklās festivālu Maskavā
Maskavas starptautisko dokumentālo filmu festivālu "DOKer" dokumentālā filma "Ručs un Norie" pretendē arī uz balvu galvenajā konkursā starp citām dokumentālajām filmām.
Kultūra
2016. gada 19. maijs, 22:35

Filma "Ručs un Norie" atklās festivālu Maskavā

Jauns.lv

Režisore Ināras Kolmanes dokumentālā filma "Ručs un Norie" ceturtdien atklās Maskavas starptautisko dokumentālo filmu festivālu "DOKer", paziņoja Nacionālajā kino centrā (NKC).

"Ručs un Norie" festivālā pretendē arī uz balvu galvenajā konkursā starp citām dokumentālajām filmām festivālā "DOKer", kas noslēgsies 25.maijā.

Nupat filma pārstāvēja Latviju 26.Eiropas Savienības (ES) filmu festivālā Singapūrā, kas norisinās no 10. līdz 22.maijam. Tā programma veidota, izvēloties no katras ES valsts vienu augstu novērtētu filmu. Filmas veidotāji stāstīja, ka pēc seansa izrādīšanas pilnā zālē izskanēja daudzi pateicības un atzinības vārdi no singapūriešiem un vēstules arī "Facebook" ar jautājumu, kā var iegādāties un atsūtīt uz Singapūru filmas DVD. Filma īpaši tika izcelta arī vietējos medijos, gan iekļaujoties speciālās žurnālistu filmu izlasēs, gan ar filmas fotogrāfijām ilustrējot visu festivāla programmu.

Filma tika izrādīta arī Eiropā - Belģijā, Luksemburgā, Nīderlandē un Vācijā. "Luksemburgas Sinematēkā, kur demonstrē labākās Eiropas filmas augstā tehniskā kvalitātē, es jautāju izrādīšanas organizētājiem – uz kādas filmas seansu stāv tā garā rinda? – Uz jūsu filmu!" savā pieredzē par filmas tūri Eiropā dalījās režisore.

"Ručs un Norie" pērn ieguva četras balvas Nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps", kā arī Latvijas sabiedrisko mediju gada balvu "Kilograms kultūras 2015". Filma ir stāsts par divu eksotisku pasauļu sastapšanos, kas uzšķiļ pārsteidzošu emocionālu un dvēselisku radniecību. Antropoloģijas studente Norie Tsuruta no Japānas ierodas Latvijā, lai pētītu un rakstītu savu maģistra darbu par suitu novadu. Te viņa satiek vienu no vecākajām suitu sievām Mariju Steimani, sauktu par Ruču, kura nezina ne vārda angliski, toties dzied. Norie iemācās latviešu valodu, un antropoloģijas interese pamazām pārvēršas patiesā gara tuvībā, kas neapdziest pat tad, kad Norie spiesta atgriezties Japānā. Turpmāk Latvija un Japāna ir saistīta ar neredzamu un ļoti personisku pavedienu - Ručs raizējas par Norie "tur tālumā", bet Norie sauc Ruču par savu Latvijas vecmāmiņu un vēlas atgriezties.

"Ručs un Norie" reklāmas treileris - video: BNS/Publicitātes foto