Andris Jaunsleinis: "Pārmaiņām izglītības jomā nav jānotiek vienā dienā"
Pašvaldību savienības vadītājs Jaunsleinis.
Tava izglītība
2016. gada 20. maijs, 09:52

Andris Jaunsleinis: "Pārmaiņām izglītības jomā nav jānotiek vienā dienā"

Jauns.lv

Pašvaldībām nav iebildumu pret pārmaiņām izglītības nozarē, bet tām nav jānotiek vienā dienā, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadītājs Andris Jaunsleinis.

Viņš atklāja, ka pašvaldībām ir dažādi iebildumi gan saistībā ar iecerēto pedagogu algu celšanas mehānismu, gan arī saistībā ar piedāvājumu samazināt skolēnu skaitu. "To nevar vienā dienā. Mēs atbalstam pārmaiņas, bet tām nav jābūt vienā dienā," sacīja Jaunsleinis.

LPS vadītājs uzsvēra, ka visu izglītības reformu centrā ir jābūt bērnam un tām ir jāsniedz atbilde uz jautājumu, kur šis bērns mācīsies.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), Liepājā piektdien apmeklēs Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 27.kongresu.

Tāpat kongresu, kurš norisināsies Liepājas Olimpiskajā centrā, apmeklēs arī Vides aizsardzības un reģionālo lietu ministrs Kaspars Gerherds (NA).

Kongresā tiks aktualizētas iepriekšējā kongresa pieņemtās rezolūcijas "Par izglītības strukturālo reformu" un "Par izglītības finansēšanas reformu". Plānots, ka šis kongress aicinās valdību kompensēt pašvaldībām pirmsskolas izglītības sistēmā strādājošo pedagogu algu pieaugumu, kā arī pieņems deklarāciju par iedzīvotāju tiesībām saņemt informāciju, kurā paustas bažas par gaidāmajām sekām, ja tiktu aizliegti vai būtiski ierobežoti pašvaldību informatīvie izdevumi.

Tāpat kongresā plānots Saeimai un valdībai izteikt aicinājumu palielināt pašvaldību finanšu autonomiju un atkārtoti aicināt augstāko varu samazināt normatīvismu un atteikties no Ministru kabineta noteikumiem, kas regulē pašvaldību autonomās funkcijas. Bez šiem jautājumiem, tiks diskutēts arī par kļūdām banku sektora privatizācijā un kvotu izveidi regionālajām slimnīcām, kā arī par finansējumu ceļu infrastruktūrai.

LPS priekšsēdis Jaunsleinis paudis, ka vairums no šīm tēmām apspriestas jau pirms 16 gadiem, kad iepriekšējo reizi kongress norisinājās Liepājā. "Diemžēl, būs jārunā par to pašu, ko pirms 16 gadiem - gan par pašvaldību finansiālo situāciju, gan veselības aprūpes sistēmu, gan izglītības reformu, lai atgādinātu valdībai un arī paši sev, kāds ir mūsu darbības pamatmērķis – gādāt par iedzīvotāju labklājību un labāku dzīvi mums visiem," sacīja Jaunsleinis.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA