foto: Ieva Lūka/LETA
Leišiem kauns: mūsu Liepājas simfoniskais orķestris aizbēg no koncerta Šauļos
Lietuvieši šādu soli nodēvējuši par nesmuku, taču Liepājas simfoniskajam orķestrim ir savi argumenti.
Kultūra
2017. gada 25. aprīlis, 07:15

Leišiem kauns: mūsu Liepājas simfoniskais orķestris aizbēg no koncerta Šauļos

Kasjauns.lv

Lietuvas mediji ziņo par kādu visai nesmuku incidentu, kas pagājušajā ceturtdienā norisinājies Šauļos. Plānotajā 35.starptautiskajā mūzikas festivālā “Rezurrexit” bijis paredzēts arī Liepājas simfoniskā orķestra koncerts, taču viesi no Latvijas... aizbraukuši projām vēl pirms koncerta. Nepaziņojot par to organizatoriem.

Festivāla lielajā koncertā bija jāskan zviedru komponista Svena Sandstroma oratorijai “Mesija”. Pirms koncerta izpildījumam gatavojušies trīs profesionāli kori – Lietuvas valsts kamerkoris “Polifonija”, koris “Viļņa” un mūsu valsts akadēmiskais koris “Latvija”, kā arī Liepājas simfoniskais orķestris, ziņo kaimiņvalsts medijs 15min.lt.

Tieši orķestra mūziķi esot bijuši tie, kuri paziņojuši, ka nespēlēs koncertu, ja telpās temperatūra nebūs vismaz +18 grādi pēc Celsija. Šauļu koncertzālē termometrs esot rādījis mazāk, tamdēļ, kā apgalvo lietuvieši, Latvijas mūziķi vienkārši sasēdušies autobusā un - aizbraukuši.

Latvieši esot rīkojušies nesmuki

“Mēģinājuma laikā mums pateica, ka, ja temperatūra paliks tik zema, viņi nespēlēs. Temperatūra bija +15 grādi. Pēcāk tā sasniedza +17,5 grādu atzīmi, taču latvieši jau sen bija prom,” lietuviešu medijam pastāstīja kora “Polifonija” vadītāja Nijole Saimininkiene.

“Svētā Kristofora” orķestra vadītājs Donats Katkaus, komentējot Latvijas mūziķu rīcību, apgalvojis, ka sekas būtu daudz skaudrākas, ja šādi izdarītu vietējais Lietuvas koris. Viņš nodēvēja Liepājas simfoniskā orķestra rīcību par precedentu, kas liktu sabiedrībai pievērst lielāku uzmanību apstākļiem, kādos jāspēlē akadēmiskās mūzikas izpildītājiem. Runa ir par organizatorisko pusi.

“Šāds solis ir diezgan nesmuks. Vēlos arī piebilst, ka šim orķestrim bija jāsarunā ar koncerta organizētājiem, ka pie attiecīgās temperatūras viņi nespēlēs. Vienošanās par šo koncertu bija diezgan virspusēja un par nekādām klimata vajadzībām nebija runāts,” piebilda Katkaus.

Orķestris rīkojies skarbi, taču taisnīgi

Skaidrību par Šauļos nenotikušo koncertu vieš Liepājas simfoniskā orķestra sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Iveta Vēvere.

“Liepājas simfoniskajam orķestrim ir tāda lieta kā darba koplīgums. Tajā skaidri un gaiši norādīts, ka orķestris spēlēs tikai tad, ja temperatūra attiecīgajās telpās būs robežās no +18 līdz +25 grādiem ,” telefonsarunā ar portālu Kasjauns.lv skaidro orķestra pārstāve.

Vēvere norāda, ka brīdī, kad orķestris ieradies koncertzālē, iekštelpās termometrs rādījis +13,5 grādus. Solītie sildītāji neesot sagādāti, lai arī organizatoriem bijis zināms par nepieciešamo temperatūru. Latvijas mūziķi uzvilkuši cepures un izturējuši mēģinājumu, taču pirms paša koncerta, kā norāda orķestra direktors Uldis Lipskis, gaiss esot uzsilis tikai līdz +15 grādiem.

Ko tādu piedzīvo pirmo reizi

“Ir jāsaprot, ka sniegt kvalitatīvu koncertu varam tikai atbilstošā temperatūrā. Darba koplīgumā tas ir atrunāts, un kopsapulcē ar orķestra mūziķiem tika nolemts, ka mēs neatkāpsimies no šī punkta. Tikai un vienīgi aiz milzīgās cieņas pret Māri Sirmo izturējām mēģinājumus! Organizatori tika informēti par to, kas mums nepieciešams un arī brīdināti pirms koncerta, taču tas nelīdzēja. Attiecīgi izlēmām, ka nespēlēsim,” Kasjauns.lv pastāsta Lipskis.

Orķestra sabiedrisko attiecību daļas pārstāve norāda, ka šādu incidentu iepriekš nav gadījies piedzīvot nedz Lietuvā, nedz citās valstīs.