foto: LETA
Latvijas jahta “Spaniel” pasaulslavenajā regatē burās pāri Atlantijas okeānam
Jahta “Spaniel” ir vienīgā Latvijas okeāna klases jahta, kura kopš 1998. gada regulāri piedalās starptautiskajās mācību regatēs “The Tall Ships Races”.
Sabiedrība
2017. gada 24. aprīlis, 14:43

Latvijas jahta “Spaniel” pasaulslavenajā regatē burās pāri Atlantijas okeānam

Kasjauns.lv

Latvijas Burāšanas mācību asociācija (LBMA) 1. maijā uzsāk Latvijas simtgades svinības un ar jahtu “Spaniel” piedalās transatlantiskajā regatē “Rendez-Vous 2017 Tall Ships Regatta”, divreiz mērojot ceļu pāri Atlantijas okeānam.

Dalība šajā regatē ir vēsturisks notikums LBMA un Latvijai, jo pēc valsts neatkarības atjaunošanas “Spaniel” ir otrā Latvijas jahta, kura piedalās šajās sacensībās. Pirms 25 gadiem to vēl ir paveikusi jahta “Bravo”.

Latviešu dalība regatē “Rendez-Vous 2017 Tall Ships Regatta” ilgs četrus mēnešus – no 1. maija, kad Sinešā, Portugālē tiek dots starts otrajam sacensību posmam, līdz 3. septembrim, kad regates dalībnieki finišēs Havrā, Francijā.

Jahta “Spaniel” regatē noburās 7000 jūras jūdzes, divas reizes šķērsojot Atlantijas okeānu. Komanda ceļojuma gaitā piestās sešās valstīs – Sinešā Portugālē, Kanāriju salās Spānijā, Lielbritānijas aizjūras teritorijā Bermudu salās, Bostonā ASV, vairākās ostās Kanādā un visbeidzot finišēs Havrā Francijā. Regates sacensību, kruīza un jahtas “Spaniel” pārdzīšanas posmos kopumā piedalās ap 60 burātāji kapteiņu Jura Radus, Jura Austriņa, Reiņa Gedzuna, Ivo Ivanova un Silarda Kamergrauža vadībā.

Regates kulminācija ir gaidāma Kvebekā 18. – 23. jūlijā, kur uz Kanādas Konfederācijas 150 gadus svinībām ieradīsies apmēram 40 buru kuģi un jahtas ar vairāk nekā 3000 burātājiem no Eiropas un Amerikas. Jahtas “Spaniel” komanda līdz ar tās patroneses Vairas Vīķes-Freibergas laba vēlējumiem nogādās Kanādai sveicienu dzimšanas dienā un aicinās uz Latvijas valsts simtgades svinībām.

Jahta “Spaniel” un tās komanda regatē piedalās īpašos Latvijas valsts simtgades burāšanas “tautas tērpos”. Iedvesmojoties no mākslinieces Diānas Potapovas darbiem ar senlatviešu rakstu un mūsdienu viedzīmju saspēli, jahtas “Spaniel” komandas biedres - arhitekte Elīna Upe un māksliniece Dace Jēkabsone - radījušas tematisku jahtas noformējumu un T-kreklu dizainu, lai Latvijas komanda būtu pamanāma buru parādēs un svētku gājienos cauri pilsētām, vēstot pasaulei par Latvijas valsts simtgadi.

Daļa no “Spaniel” komandas pirms starta burājumam pār okeānam tikās ar “Spaniel” patronesi burāšanas entuziastu sacensībās Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Esot Ziemeļmerikas kontinentā, Jahtas “Spaniel” komanda vēlas dalīties savā piedzīvojumā, tādēļ aicina ārvalstīs dzīvojošos latviešus uz sešiem radošiem pasākumiem Bostonā, ASV un vairākās ostās Kanādā. Tā ir iespēja kopā ar latviešu burātājiem ieskandināt Latvijas valsts simtgadi un uzzināt par komandas dzīvi uz jahtas. Šajos pasākumos varēs saņemt un nosūtīt īpašas Latvijas valsts simtgadei veltītas jahtas “Spaniel” pastkartes. Pastkaršu fotogrāfiju autors ir jahtas “Spaniel” komandas biedrs, Fujifilm fotogrāfs Andris Kozlovskis. Fotogrāfijas ir tapušas gadsimtu senā cianotipijas tehnikā un gumijas dihromāta drukā.

Vairāk informācijas un pieteikšanās http://ej.uz/tiksanasarspaniel

Jahtas “Spaniel” dalību regatē “Rendez-Vous 2017 Tall Ships Regatta” atbalsta Kvebekas pilsētas pašvaldība, SIA Baltic Ropes un SIA Gandrs, kā arī jahtas “Spaniel” komandas burātāji. Jahtas noformējums, burātāju tērpi un suvenīri ir tapuši, kā arī pasākumi tiek organizēti ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu projekta "Sapnis par Atlantiju // Baltijas jūraszīmes" ietvaros.

Jahta “Spaniel” ir vienīgā Latvijas okeāna klases jahta, kura kopš 1998. gada regulāri piedalās starptautiskajās mācību regatēs “The Tall Ships Races”. Līdz šim jahta “Spaniel” uzrādījusi teicamus rezultātus, kļūstot par visbiežāk uz goda pjedestāla kāpušo komandu, saņemot 19 godalgas 44 sacensību posmos. Kopš 1998. gada savu sapni par jūru “Spaniel” komandā ir piedzīvojuši ap 500 burāt gribētāji, no kuriem daudzi ir kļuvuši arī par kapteiņiem.