foto: Evija Trifanova/LETA
ASV ne pirmo reizi atsaka vīzas latviešu aktieriem. Iemesli mēdz būt pat absurdi
Pērn iebraukšanas vīza ASV tika liegta arī režisorei Mārai Ķimelei, jo viņa latviešiem vēlējās izrādīt "kulturāli neunikālu" izrādi - "Kauja četrās sienās".
Kultūra
2017. gada 21. aprīlis, 06:15

ASV ne pirmo reizi atsaka vīzas latviešu aktieriem. Iemesli mēdz būt pat absurdi

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Ne tikai Latvijas Nacionālā teātra aktieri iekļuvuši ASV „Dzimtenes drošības” dienesta melnajā sarakstā un viņiem liegtas viesizrādes Amerikas XIV latviešu dziesmu svētkos Baltimorā. Pērnruden uz Ziemeļamerikas latviešu centriem nevarēja doties Liepājas teātra aktieri.

Portāls Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Amerikas XIV latviešu dziesmu svētku organizētāji paziņoja, ka ASV liegusi iebraukšanas vīzas Latvijas Nacionālā teātra aktieriem, kuri Baltimorā vēlējas spēlēt izrādi „Ceļā uz mājām”, kurā galveno lomu spēlē mums labi pazīstamā un iecienītā aktrise Ilze Rudolfa. Nelīdzēja atbalsta vēstules ne no ASV aktieru arodbiedrības, ne Amerikas latviešu organizācijām, ne Latvijas vēstnieka ASV Andra Teikmaņa un citiem. „Dzimtenes drošības” („Homeland Security”) dienesta lēmums bija nemaināms un nepārsūdzāms – lūgums saņemt vīzas aktieriem tika noraidīts, jo Eliota Heiza komēdija „Ceļā uz mājām” nav latviešu autora darbs, līdz ar to tās izrādīšanai Amerikā nav kultūrvēsturiskas nozīmes.

Tikpat absurdu iemeslu dēļ Ziemeļamerikas 14 latviešu centros pērnruden tika liegta iespēja baudīt vācu autora Mārtiņa Valzera komēdiju „Kauja četrās sienās”, kurā galvenās lomas atveido Liepājas aktieri Dace Makovska un Leons Lešcinskis. Iebraukšanas vīza tika liegta arī izrādes režisorei Mārai Ķimelei.

Arī toreiz „Dzimtenes drošības” birokrātu sirdis neietekmēja ne latviešu organizāciju un Latvijas vēstniecības, ne arī Mičiganas kongresmeņa Maikla Bišopa un ASV aktieru arodbiedrības atbalsta vēstules latviešu aktieriem.

Amerikas latviešu kultūras biedrības „Tilts” pārstāvis, teātra turnejas rīkotājs Marcis Voldiņš Austrālijas latviešu laikrakstam „Latvietis” toreiz pastāstīja: „Lūgums ir noraidīts, jo „Tilts” nav pierādījis, ka teātra izrāde ir kulturāli unikāla. Šajā gadījumā arī nelīdzēja piekrišana no Amerikas aktieru arodbiedrības, ka ārzemju aktieru uzstāšanās izrādēs neatņems darba iespējas vietējiem, ka tai nav nekas pretī pret šo turneju un tā saprot, ka šo aktieru uzstāšanās ir tipiski latviska. Šī skaidrošanās neko nepalīdzēja, un lūgumu atkal noraidīja.

Tā nu rūpīgie birokrāti Amerikas „Dzimtenes drošības” departamentā ir pasargājuši 14 latviešu centrus no Latvijas teātra ansambļa, kas būtu izrādījis vācu rakstnieka komēdiju”.