Krāšņi, mākslinieciski un sportiski - Pārdaugava svin savus svētkus. FOTO
Pārdaugavas svētki Arkādijas parkā, Uzvaras parkā, Ojāra Vācieša un Jāņa Akuratera muzejā, kā arī pie Māras dīķa tiks svinēti jau septīto reizi.
Runā Rīga
2016. gada 21. maijs, 22:22

Krāšņi, mākslinieciski un sportiski - Pārdaugava svin savus svētkus. FOTO

Jauns.lv

Šodien Arkādijas parkā un tā apkārtnē Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija kopā ar kultūras un izglītības iestādēm, uzņēmējiem, sportistiem un mūziķiem rīkoja Pārdaugavas svētkus, informēja Pārdaugavas svētku komunikācijas vadītāja Ieva Strazdiņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pārdaugavas svētki norisinās no plkst.12 līdz 23, piedāvājot dažādas darbnīcas, koncertus, izstādes, sporta sacensības un citas aktivitātes, kuras noslēdz muzikāls uzvedums " Pārdaugavas logos" un balle ar grupu "Opus pro".

Pārdaugavas svētki Arkādijas parkā, Uzvaras parkā, Ojāra Vācieša un Jāņa Akuratera muzejā, kā arī pie Māras dīķa tiks svinēti jau septīto reizi. Šogad svētku tēma ir "Pārdaugavas logi", kas ir aicinājums Pārdaugavas iedzīvotājiem un apkaimes viesiem ieskatīties un ļaut sev ieraudzīt neparastu ainavas rakursu. Tāpēc Pārdaugavas svētku rīkotāji aicina Pārdaugavas iedzīvotājus, iestādes un organizācijas piedalīties līdzdalības akcijā "Stāsti Pārdaugavas logos", 16.maijam noformējot ēkas logus ar "stāstu" un piesakot to svētku mājaslapā.

Svētku laikā uz skatuves Arkādijas parkā no plkst.12 notika koncerts ģimenēm, kurā piedalījās Pārdaugavas kultūras centru, bērnu un jauniešu interešu izglītības iestāžu un skolu labākie radošie kolektīvi. Plkst.15 Arkādijā ar priekšnesumu viesojās aktrise Indra Burkovska, savukārt plkst.16 uz skatuves kāpa "Hāgenskalna muzikanti" un deju ansamblis "Pērle".

Plkst.18 Arkādijā izskanēja muzikāla leģenda par Daugavas kreiso krastu "Pārdaugavas logos". Uzvedums tapis kā iniciatīva stāstīt par īpašo Pārdaugavā un dot iespēju stāstīt tiem, kuri Daugavas kreisajā krastā dzīvo, strādā vai dzīvojuši kādreiz. Uzvedumā kopā savijas Pārdaugavas vietas, dažādu laikmetu mūzika, Pārdaugavas dzejnieku un komponistu daiļrade. Uzvedumā piedalās komponists Jēkabs Nīmanis un viņa festivālu orķestris, jaunie Pārdaugavas mūziķi un dejotāji, diriģents Normunds Dreģis. Gājēja lomā iejutās Jaunā Rīgas teātra aktieris Varis Pinķis, bet uzveduma režisore ir Ieva Niedre.

Savukārt plkst.20 sākās zaļumballe, kurā uz skatuves uzstājās Normunds Jakušonoks ar draugiem, kā arī rokkgrupa "Opus pro". Pārdaugavas svētkus īsi pirms plkst.23 noslēdz uguņošana virs Māras dīķa.

Arkādijas parkā no plkst.12 līdz 18 notika dažādas darbnīcas, brīvdabas izstādes, amatu demonstrējumi, eksperimenti, spēles un atrakcijas, mākslas plenērs, darbosies tirdziņš un brīvdabas kafejnīcas. Tostarp Friča Brīvzemnieka pamatskola aicināja svētku apmeklētājus izgatavot logos liekamus dekorus. Turpat notiks arī dabaszinātņu likumsakarību izpēte, darbojoties "Miniphanomenta" darba stacijās. Kultūras centra "Iļģuciems" Amatu mājas meistari dalījās ar savām prasmēm un zināšanām, savukārt glezniecības studijas "Grīva" dalībnieki zīmēja interesentu portretus. Bērnu un jauniešu centrs "Zolitūde" piedāvāja radošās lego, papīra, pērlīšu vēršanas darbnīcas un rotaļu zonu. Savukārt bērnu un jauniešu centrs "Altona" Arkādijas parkā organizēja atvērto mākslas plenēru, un radītie darbi tiks izstādīti Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā.

Virs Mārupītes varēja aplūkot Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu un skolotāju vides mākslas darbus "Logi". Turpat pie Arkādijas esošā Rīgas Katoļu ģimnāzija svētku dienā ikvienu aicināja apskatīt unikālo Ernsta Frīdriha Todes jūgendstila vitrāžu.

Pārdaugavas svētkos notika daudzveidīgas sportiskas aktivitātes. Arkādijas parkā bija iespēja izmēģināt dažādu grūtības pakāpju virvju trasi, nobraucienu pa virvi, Rīgas Volejbola skolas veidotās stafetes. Uzvaras parkā notika kartinga sacensības "Riga Kart Cup 2016", ""MyFitness" Pārdaugavas kauss 2016" ielu basketbolā, virves vilkšanas sacensības, Pārdaugavas kauss Pludmales volejbolā. Tāpat bija iespēja vērot regbija paraugspēli, "Slackline" Latvija paraugdemostrējumus un piedalīties "Nike Training Club" atvērtajā treniņā treneres Alenas Eldmanes vadībā.

Māras dīķī notika starptautiskās kuģu modeļu sacensības "Pārdaugavas kauss 2016" dažādās klasēs, savukārt sacensību starplaikos skatītājiem bija iespēja vērot līdz šīm pilsētvidē neredzētu ātrumlaivu modeļu Latvijas nacionālās izlases paraugdemonstrējumus ūdenī, kā arī aplūkot dažādus kuģu modeļus.

Latvijas Nacionālā bibliotēka svētkos aicināja piedalīties akcijā "Īpaša grāmata īpašā plauktā". Tā ir iespēja ikvienam dāvināt Latvijas Nacionālajai bibliotēkai sev īpašu grāmatu, ierakstot titullapā vēstījumu, kas saistās ar šo grāmatu. Tā kopā ar tūkstošiem citu grāmatu nonāks bibliotēkas Tautas grāmatu plauktā. Pārdaugavas svētkos Arkādijas parkā darbojās grāmatu pieņemšanas punkts.

Pārdaugavas svētkos Ojāra Vācieša muzejs bija atvērts apmeklētājiem no plkst.12 un plkst.16 aicinās uz radošu pēcpusdienu ģimenēm "Astoņi kustoņi" ar darbnīcām muzeja dārzā, kā arī rotaļām ar Ilgu Reiznieci, savukārt plkst.18 notika teātra "Zīļuks" dzejas uzvedums bērniem. No plkst.19 muzejā sākās "Muzeju nakts" programma.

Savukārt domubiedru grupa "Tuvā Pārdaugava" Pārdaugavas svētkiem bija sarūpējusi aktivitāti velobraucējiem - orientēšanās spēli "'Atklāj Pārdaugavas noslēpumus!'". Arkādijas parkā katram interesentam vai interesentu grupai tika izsniegta karte un uzdevumu lapa ar norādēm uz slēpņiem dažādās Pārdaugavas vietās.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA