Režisors Brikmanis strādā pie lētāka risinājuma 2018.gada Dziesmu svētku lielkoncertam
Brikmanis izstrādā jaunu risinājumu dziesmu svētku Noslēguma koncertam, samazinot izmaksas.
Kultūra
2016. gada 22. maijs, 11:37

Režisors Brikmanis strādā pie lētāka risinājuma 2018.gada Dziesmu svētku lielkoncertam

Jauns.lv

Režisors Uģis Brikmanis izstrādājis alternatīvu risinājumu 2018.gada dziesmu un deju svētku Noslēguma koncerta tehniskajam nodrošinājumam, samazinot izmaksas, režisors piektdien atklāja Dziesmu un deju svetku Mākslinieciskās padomes sēdē.

Ņemot vērā to, ka sākotnēji piedāvātā summa Noslēguma koncertam - 2,3 miljoni eiro - atzīta par pārāk lielu, režisors kopā ar māksliniecisko vadītāju Mārtiņu Klišānu un scenogrāfu Aigaru Ozoliņu izstrādājis jaunu risinājumu, uzstādot ekrānu arkas formā, uz kura varēs projicēt vārdus. "Divas arkas aizstāsim ar vienu. Uz šīs arkas būs redzami dziesmu vārdi, tādējādi centrā noliekot arī vārda nozīmīgumu," stāstīja Brikmanis.

To, cik koncerts varētu izmaksāt jaunajā versijā, organizatori vēl neatklāj. Latvijas Nacionālā kultūras centra vadītāja Signe Pujāte norādīja, ka katram svētku pasākumam ir iezīmēts finansējums, kurā jāiekļaujas, tomēr līdz apstiprināšanai tas atklāts netiek. Viņa apstiprināja, ka divus miljonus eiro šis ierobežojums nesasniedz. Pujāte piemetināja, ka kopējais finansējums 2018.gadā svētkiem ir paredzēts 6,5 miljonu eiro apmērā.

Noslēguma koncerta radošās komandas mākslinieciskais vadītājs Klišāns atzīmēja, ka tehniskie risinājumi vēl varētu mainīties, jo arī pati Mežaparka Lielās estrāde mainīsies rekonstrukcijas gaitā. "Mūsu uzdevums ir veidot un domāt koncerta koncepciju. Ja nav iespējams viens variants, tad jāmeklē cits. Mums variantu ir no A līdz H," teica Klišāns.

Brikmanis dziesmu un deju svētku Noslēguma koncertam Mežaparka estrādē 2018.gadā piedāvā tērēt 2,3 miljonus eiro. Lielākās izmaksas no 700 līdz 1,2 miljoniem eiro, saskaņā ar viņa koncepciju, bija paredzētas metāla arku izbūvei, kas turētu gaismai un skaņai nepieciešamo tehniku. Tādējādi tehniskās ierīces būtu noslēptas skatītāju acīm un netraucētu koncerta dalībniekiem.

Jau ziņots, ka Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas projekts tiks īstenots divās kārtās. Pirmajā posmā 2018.gadā tiks pārbūvēta skatītāju zona, paplašinot to līdz vismaz 30 000 sēdvietām, kas transformējamas par aptuveni 60 000 stāvvietām. Tiks izbūvēts apakšzemes apjoms, kur izvietosies tirdzniecības vietas, ēdināšanas zona, tualetes.

Savukārt līdz 2021.gadam tiks rekonstruēta estrāde ar pārsegumu kupola formā. Tas ļaus tribīnēs atrasties 11 000 dziedātājiem un vēl aptuveni 3000 izvietoties uz skatuves. Rekonstrukcija tiks īstenota atbilstoši skiču projektam, kurš 2007.gadā uzvarēja starptautiskā konkursā. Tā autori ir Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu biroji.


BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA