Visām higiēnas prasībām atbilstot gandrīz puse skolu valstī
Latvijā 48% izglītības iestāžu atbilst likumā noteiktajām higiēnas prasībām.
Tava izglītība
2016. gada 23. maijs, 07:40

Visām higiēnas prasībām atbilstot gandrīz puse skolu valstī

Jauns.lv

Likumā noteiktajām higiēnas prasībām atbilst 48% izglītības iestāžu, liecina Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sniegtie dati.

Noteiktajām higiēnas prasībām atbilst 48% Veselības inspekcijas apsekoto skolu un 67% gadījumu klasēs oglekļa dioksīda koncentrācija ir augstāka par rekomendēto. Norādīts, ka pētījumi atsevišķās skolās liecina par ļoti sliktu situāciju gan attiecīgā uz iekštelpu gaisa kvalitāti, gan apgaismojumu un trokšņa līmeņiem.

Izglītības vides kvalitāti nosaka mūsdienīga izglītības vide un īpaši svarīgi, ka vide ir arī veselīga un droša, ievērojot, ka audzēkņi tajās pavada proporcionāli lielāko dienas daļu. Gan iekštelpu gaisa piesārņojums, gan nelabvēlīgs mikroklimats, gan nepietiekams apgaismojums vai augumam neatbilstošas un neergonomiskas mēbeles var nelabvēlīgi ietekmēt bērnu attīstību un mācīšanās spējas. Atsevišķu Latvijā veikto pētījumu dati liecina par to, ka vairumā Latvijas skolu vides stāvoklis ir vērtējams kā neapmierinošs, atzīts projektā.

Latvijā 2012.gadā un 2015.-2016.gadā veiktais Pasaules Veselības organizācija (PVO) atbalstītais pētījums "Skolu iekštelpu gaisa kvalitāte" liecina, ka skolu vide bieži neatbilst ne tikai Eiropas Komisijas un (PVO) rekomendētajām prasībām, bet arī atsevišķām Ministru kabineta noteikumos noteiktajām prasībām.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA