foto: Evija Trifanova/LETA
Rīgā pieaudzis negadījumu skaits uz neregulējamām gājēju pārejām
112
2017. gada 29. marts, 13:25

Rīgā pieaudzis negadījumu skaits uz neregulējamām gājēju pārejām

LETA

Rīgā pieaudzis negadījumu skaits uz neregulējamām gājēju pārejām - pērn galvaspilsētā notika 65 šādi negadījumi, bet šogad pusotra mēneša laikā reģistrēti jau 16 šādi negadījumi, liecina Valsts policijas (VP) vēstule Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājam Dainim Turlajam (GKR).

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja rīt, 30.martā, sēdē skatīs jautājumu par drošību uz neregulējamām gājēju pārejām un drošu ārējās vides pieejamību cilvēkiem ar kustību un redzes traucējumiem.

VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde ir nosūtījusi Turlajam vēstuli, lūdzot pašvaldību veikt darbības neregulāro gājēju pāreju drošības paaugstināšanai.

Vēstulē norādīts, ka Rīgas reģionā ir pieaudzis to izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaits, kas saistīti ar ceļa nedošanu, tādā veidā uzbraucot gājējiem uz neregulējamām gājēju pārejām. Pērn VP fiksējusi 65 ceļu satiksmes negadījumus uz neregulējamām gājēju pārejām. Trijos no šiem gadījumiem ir bojāgājušie un desmit gadījumos miesas bojājumus ir guvuši bērni. Savukārt šogad pusotra mēneša laikā ir konstatēti jau 16 negadījumi, kuros transportlīdzekļi uz neregulējamām gājēju pārejām ir uzbraukuši gājējiem. No tiem divos gadījumos miesas bojājumus guvuši bērni.

Salīdzinot iegūto statistiku un rēķinot notikumu vidējo intensitāti, redzams, ka negadījumu skaits uz gājēju pārejām pieaug un tie notiek gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā.

VP norāda, ka policijas darbiniekus nav iespējams norīkot pie katras neregulējamās gājēju pārejas, līdz ar to ir lietderīgi ieguldīt līdzekļus, nodrošinot potenciāli bīstamākās gājēju pārejas ar papildu elementiem, kas veicinās transportlīdzekļu vadītāju uzmanības pievēršanu pārejai un gājējam.

Minētie negadījumi ir saistīti gan ar ceļu satiksmes noteikumu apzinātu pārkāpšanu, gan arī neuzmanību - neregulējamas gājēju pārejas savlaicīgu nepamanīšanu tādēļ, ka ielas braucamās daļas malās novietoti citi transportlīdzekļi, kā arī nepietiekamu apgaismojumu un brīdinošo zīmju redzamību.

VP uzskata, ka šādu ceļu satiksmes negadījumu samazināšanai neregulējamās gājēju pārejas ir jāaprīko ar papildu apgaismojumu, tai skaitā mirgojošu diožu apgaismojumu, kas tieši tumšajā diennakts laikā uz ceļa strauji maina transportlīdzekļa vadītāja skata ainu, piesaistot uzmanību un koncentrējot modrību.

Savukārt, lai pievērstu autovadītāju uzmanību diennakts gaišajā laikā, ir lietderīgi pirms neregulējamām gājēju pārejām ielas braucamo daļu aprīkot ar horizontāliem ceļa elementiem ar reljefu, kas izraisa transportlīdzekļa vibrāciju. Pakļaujot transportlīdzekli mehāniskai vibrācijai, vadītājs samazina braukšanas ātrumu un pastiprināti pievērš uzmanību uz ceļa esošajiem jaunajiem apstākļiem, lai noskaidrotu vibrācijas iemeslu. VP skaidro, ka tādā veidā vadītājs, kurš iepriekš nav pamanījis gājēju pāreju, visticamāk, to pamanīs.

VP lūgusi Rīgas domi izvērtēt šo jautājumu un veikt darbības neregulāro gājēju pāreju drošības paaugstināšanai.

Rīt gaidāmajā Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē piedalīsies pārstāvji no pašvaldības Labklājības departamenta, Satiksmes departamenta, Attīstības departamenta, VP, pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" un Latvija Neredzīgo asociācijas.