foto: Juris Rozenbergs
Slavenības un eksperti kuplā pulkā ierodas uz Oltes filmu par Ziemeļkoreju
Režisors Uģis Olte (pa labi) kinolentes „Atbrīvošanas diena” pirmizrādē bija rosīgs, uzņemot viesus.
Kultūra
2017. gada 25. marts, 18:03

Slavenības un eksperti kuplā pulkā ierodas uz Oltes filmu par Ziemeļkoreju

Kasjauns.lv

Saņēmusi slavinošas atsauksmes pasaules prestižākajos kino un mūzikas izdevumos, Latvijas un Norvēģijas kopražojuma dokumentālā filma ”Atbrīvošanas diena” piektdienas, 24. marta, vakarā kinoteātrī “Forum Cinemas” piedzīvoja arī Latvijas pirmizrādi.

Latviešu režisora Uģa Oltes, producentu kompānijas „VSF” un norvēģu režisora Mortena Travika kopdarbs ir paradoksu pilns stāsts par pirmo rokkoncertu pasaules noslēgtākās totalitārā režīma valsts Ziemeļkorejas vēsturē. 2015. gada augustā notika kaut kas vēl nebijis – Ziemeļkorejā, kur visu kontrolē sistēma, ieradās skandalozā rokgrupa „Laibach” no rietumiem, lai sniegtu pirmo rokkoncertu izolētās valsts vēsturē. Koncerta formālais iemesls bija Ziemeļkorejas Atbrīvošanas Diena – 70 gadi kopš 1945. gada uzvaras pār japāņu imperiālistiem. Latvijas un Norvēģijas filmēšanas grupai tika dota nebijusi iespēja fiksēt vēsturiskā koncerta sagatavošanas procesu valstī, kurā valda visstingrākā cenzūra.

Filma par Ziemeļkoreju „Atbrīvošanas diena” pirmizrādes viesi

gallery icon
80


Uz pirmizrādi Rīgā ieradās norvēģu režisors Mortens Traviks, kā arī grupas “Laibach” dibinātājs Ivans Novaks. Bija solījusi ierasties arī grupas soliste Mina Špilere, taču veselības problēmu dēļ dziedātāja tomēr palika mājās.


Latvijas kinoteātros filma būs skatāma no 31. marta.

Kasjauns.lv / Foto: Juris Rozenbergs