foto: Huw Evans/REX/ Vida Press
Skolā ievieš formas bez dzimumu atšķirībām
Nu jau svārki meiteņu skolas formās Danīdinā Jaunzēlandē ir pagātnē.
Tava izglītība
2017. gada 25. marts, 07:00

Skolā ievieš formas bez dzimumu atšķirībām

Kasjauns.lv

Jaunzēlandes pilsētā Danīdinā kādā skolā nolemts, ka bērni valkās vienādas formas bez dzimumu atšķirībām. Kleitas un svārki ir atcelti, to vietā gan zēniem, gan meitenēm ieviesti šorti, bikses vai skotu kilti, raksta "Kas Jauns Avīze".

Lēmumu pieņēmusi skolas vadība, jo audzēkņi esot kritizējuši “novecojušo pieeju” formām. Skolā mācās vairāk nekā 200 bērnu vecumā no 10 līdz 13 gadiem.

Negrib zēnu bikses

Jau 2015. gada beigās meitenes žēlojušās, ka viņām uzspiests nēsāt svārkus, tāpēc saņēmušas atļauju valkāt bikses. Tomēr bikses bijušas uzšūtas pēc zēnu parauga, kas meitenēm nav paticis. Tagad forma unificēta visiem vienāda, un visi var izvēlēties no pieciem apģērba variantiem, piemēram, garus vai īsus šortus. Skotu kiltus vēl neviens nav uzvilcis, bet direktore teic, ka tas būtu jauki. Pērn līdzīgas formas ieviesa virkne skolu Lielbritānijā.

Arī Latvijā daudzās skolās nepavisam nav noteikti stingri dzimumu ierobežojumi – meitenes var vilkt ne tikai svārkus, bet arī bikses.

Kā ir Latvijā

Saskaņā ar Izglītības likumu skolēna pienākums ir atrasties izglītības iestādē iekšējās kārtības noteikumiem atbilstošā apģērbā. Tiesībsargs ir atzinis, ka skola drīkst arī noteikt, ka tajā jāvalkā forma, taču vispirms būtu jāveic skolēnu un vecāku aptauja. Turklāt forma nedrīkst būt dārga, citādi to var uzskatīt kā netiešu maksājumu par izglītību. Vecāki ne reizi vien ir izteikušies, ka formas ir nesamērīgi dārgas un bieži pat nekvalitatīvas, bez izvēles iespējām. Konkurences padome ir izskatījusi gadījumu, kad skolas forma maksājusi aptuveni 140 eiro. Formas bikses zēniem maksā vismaz 20 eiro, kamēr daudz bagātākajā Lielbritānijā skolas formas nopērkamas arī lielveikalos, un bikšu cena sākas no piecarpus eiro. Sarafāni Latvijā izmaksā 35 līdz 40 eiro, bet Lielbritānijā – 10 līdz 15 eiro.

Neielaist skolā nedrīkst

Ja vecāki to nevar atļauties, jāparedz pašvaldības palīdzība šādām ģimenēm. Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņēviča izteikusies, ka skolēnam, ja viņš neierodas formā, tomēr nedrīkst liegt mācīties. Ir gadījumi, kad skolas vadība ieteikusi nepaklausīgajiem meklēt citu mācību iestādi, neraugoties uz sekmēm, bet tikai attieksmi pret formu. Tomēr likums neparedz iespēju šāda iemesla dēļ liegt izglītības ieguvi.
Jāpiebilst, ka skolas formas ir stabils peļņas avots. Uzņēmums PRO fashion apgādā apmēram 20 skolas, bet Rīgas vicemēra Andra Amerika sievas Gintas vadītā firma Ameri pat vairāk nekā pussimtu.


"Kas Jauns Avīze"/Foto: Vida Press