foto: Juris Vaidakovs
Purva Intas pēdējā vēlēšanās izpildīta. Viņa apglabāta pie savām mājām. FOTO
Pansionāta, kur sava mūža pēdējās dienas pavadīja Purva Inta jeb Inta Grigoroviča, dabiniece izpilda Intas pēdējo vēlēšanos - ieliek viņai zārkā Bībeli un bilžu albumu, ko Inta glabāja sev zem spilvena..
Sabiedrība
2017. gada 23. marts, 18:07

Purva Intas pēdējā vēlēšanās izpildīta. Viņa apglabāta pie savām mājām. FOTO

Kasjauns.lv

“Parasti šajos gadījumos saka – “vieglas smiltis!”, bet es teikšu: “Lai debesis plaši atvērtas!” – ar šādiem Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas mācītāja Valda Baltruka vārdiem zemes klēpī tika guldīta Purva Inta, režisora Ivara Zviedra filmas "Dokumentālists" galvenā varone Inta Grigoroviča.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa vairāk nekā desmit gadus dzīvoja meža vidū, Fazānu mājās pie Lielā Ķemeru tīreļa purva takas. Purva Inta bija pazīstama visiem tās apmeklētājiem, bet vislielāko slavu savdabīgā sieva ar šerpo raksturu ieguva 2012. gadā, kad režisors Ivars Zviedris izveidoja par viņu pilnmetrāžas dokumentālo filmu “Dokumentālists”, kas ieguva “Lielā Kristapa balvu”.

foto: Juris Vaidakovs
Filmas "Dokumentālists" režisors Ivars Zviedris sēro par sava darba varoni un vēlāk kļuvušo labu draudzeni Purva Intu.

Pēdējos gados Inta veselības dēļ vairs nedzīvoja savās mājās, bet  gan veco ļaužu pansionātā, ik vasaru atgriežoties Ķemeru tīrelī. Šoziem viņas mājas tika nojauktas, bet pavasarī mūžībā devās arī pati Inta. Viņa mira 17. martā, 69 gadu vecumā.

Īsi pirms nāves Intu pansionātā apciemoja arī filmas “Dokumentālists” režisors Ivars Zviedris, kurš par Intu gādāja un ar viņu regulāri tikās arī visus šos gadus pēc filmēšanas beigām. Inta Ivaram izteica vēlmi, lai viņa tiktu apglabāta blakus viņas mājām esošajos Fazānu jeb Liepmeža kapos, kas vairāk pazīstami kā Vecie Ķemeru kapi. Tie gan jau daudzus gadus ir slēgti apbedījumiem, taču aizgājējas vēlme tika izpildīta.

“Kad īsi pirms Intas nāves tikos ar viņu, Inta teica, ka drīz viņa atgriezīsies mājās. Nu viņa ir savās mājās,” asarām acīs, stāvot pie Purva Intas kapa, no savas filmas varones atvadījās Ivars Zviedris.

foto: Juris Vaidakovs
Purva Inta apglabāta blakus savām mājām Fazānu kapos.

Starp izvadītājiem bija arī Intas draugi no pansionāta, Ķemeru Nacionāla parka pārstāvji un citi ļaudis, kuri pazina šo tik kolorīto sievieti, kura daudzus gadus dzīvoja vientuļi, purva malā, mājās, kas tagad jau nojauktas. Pie tām arī izvadītāji pieminēja Purva Intu nelielā bēru mielastā, atceroties aizgājējas stiķus un niķus.

Atvadīšanās no Purva Intas

Vecajos Ķemeru jeb Fazānu kapos 2017. gada 23. martā zemes klēpī tika guldīta Purva Inta, režisora Ivara Zviedra filmas "Dokumentālists" ...

gallery icon
58

 

Pēdējā intervija ar Purva Intu

Kasjauns.lv/FOTO: Juris Vaidakovs

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās