foto: Edijs Pālens/LETA
Par iebraukšanu bez maksas Jūrmalā sodīs visus; netiks žēloti arī motociklisti
Motociklists ceļā uz Jūrmalu.
Novadu ziņas
2017. gada 23. marts, 18:19

Par iebraukšanu bez maksas Jūrmalā sodīs visus; netiks žēloti arī motociklisti

LETA

Jūrmalas domes deputāti šodien noraidīja priekšlikumu atcelt motociklistiem iebraukšanas maksu pilsētā, informēja Jūrmalas domes pārstāve Zane Leite.

Dome skatīja jautājumu par grozījumiem noteikumos par transporta iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā. Priekšlikums bija ar grozījumiem noteikt, ka motociklisti pilsētas teritorijā var iebraukt bez maksas.

Par grozījumiem nobalsoja pieci deputāti, pret - seši deputāti, trīs deputāti atturējās, un viens domes sēdē nepiedalījās. Saistošie noteikumi pēc domes sēdes palika negrozīti, tas nozīmē, ka motociklistiem par iebraukšanu Jūrmalā no 1.aprīļa būs jāmaksā.

Jūrmalā šogad ievieš jaunas elektroniskas iebraukšanas kartes, kas aizvietos līdzšinējās papīra caurlaides, to paredz šogad apstiprinātie domes noteikumi par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā.

Caurlaides nebūs iespējams pazaudēt vai sabojāt, tās iegādāties un veikt nodevas maksājumus varēs Jūrmalas domes tīmekļa vietnēs. Paredzēta automātiskā caurlaižu reģistrēšana informācijas sistēmā atsevišķām fizisko un juridisko personu kategorijām, kuras ir atbrīvotas no nodevas samaksas. Turklāt pašvaldība iecerējusi transportlīdzekļu kontroli veikt ar videotehniskās kontroles ierīcēm.

Vienreizējās caurlaides tāpat kā līdz šim, varēs iegādāties iebraukšanas punktos ar karti vai skaidrā naudā, kā arī ar īsziņas vai mobilās aplikācijas starpniecību.

Noteikumu mērķis ir ierobežot tranzīta satiksmi caur Jūrmalas pilsētas teritoriju un veicināt videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanu. Iebraukšanai Jūrmalā caurlaide tāpat kā līdz šim būs nepieciešama laika periodā no 1.aprīļa līdz 30.septembrim.

Līdz ar elektroniskās caurlaižu sistēmas ieviešanu, iebraucot Jūrmalā bez caurlaides, sods tiks piemērots par visām nelegālajām iebraukšanas reizēm, pauž Jūrmalas pilsētas Pašvaldības policijas priekšnieks Valdis Kivkucāns.

Jūrmalas pilsētas pašvaldības pārstāve Zane Leite informēja, ka šogad mainīsies iebraukšanas caurlaižu kontroles kārtība - kontrole notiks arī ar videotehnisko ierīču starpniecību. Pie iebraukšanas ir uzstādītas videotehniskās ierīces, kuras fiksē iebraukušo transportlīdzekļu reģistrācijas numurus, ko pašvaldība salīdzina ar datubāzi. Datubāzē ir pieejami to transportlīdzekļu dati, kuriem ir iegādāta ilgtermiņa elektroniskā iebraukšanas caurlaide. No 1.aprīļa arī vienreizējo, ar mobilo sakaru starpniecību iegādāto, caurlaižu dati būs redzami datubāzē.

Ikviens transportlīdzeklis, kas iebrauc pilsētā, tiks fiksēts, un tā reģistrācijas numurs salīdzināts ar datubāzi. Tā rezultātā pašvaldības policijai būs informācija par tām automašīnām, kuras iebraukušas pilsētā bez caurlaides.

Vienreizējās iebraukšanas caurlaides, kas iegādātas caurlaižu automātos, no 1.aprīļa tāpat kā līdz šim kontrolēs pašvaldības policija. Arī caurlaižu iegādes automātus drīzumā uzsāks aprīkot ar tehnisku papildinājumu, kur autovadītājam, iegādājoties caurlaidi, būs jāievada automašīnas numurs. Attiecīgi arī informācija par vienreizējām iebraukšanas caurlaidēm drīzumā pašvaldības policijai būs pieejama elektroniski. Līdz tam kontroli uz vietas nodrošinās pašvaldības policija.

Kivkucāns vērš uzmanību, ka līdz ar elektronisko caurlaižu sistēmas ieviešanu šogad, iebraucot pilsētā bez caurlaides, sods varēs tikt piemērots par visām reizēm, kurās autovadītājs iebraucis pilsētā bez caurlaides, jo pašvaldības policijas rīcībā būs informācija par katru transportlīdzekļa iebraukšanas reizi - to fiksēs videotehniskās ierīces pie iebraukšanas punktiem pilsētā.

"Ja iepriekš sodīt par iebraukšanu bez caurlaides varējām tikai automašīnas apturēšanas brīdī, tad šogad, apstādinot transportlīdzekli bez iebraukšanas caurlaides, mēs redzēsim informāciju par katru transportlīdzekļa iebraukšanas reizi un varēsim piemērot sodu par visām reizēm," uzsver Kivkucāns un aicina transportlīdzekļu vadītājus būt godprātīgiem un ievērot noteikumus, iegādājoties caurlaidi, iebraucot pilsētā.

Vienreizējas iebraukšanas caurlaides maksā divi eiro, savukārt par iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalā bez caurlaides paredz piemērot administratīvo sodu 50 eiro apmērā. To nosaka Jūrmalas pilsētas domes 2017.gada 12.janvāra saistošie noteikumi par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā.