Dzīvnieku mocītājs Kalētu fermā turpina mērdēt lopus
Kalētu pagasta Lanku fermā saimniekojošam zviedram Tordam Bengstonam Pārtikas un veterinārais dienests draud konfiscēt cūkas un liellopus, jo zemnieks jau vairākas reizes sodīts par mājlopu labturības nenodrošināšanu.
Novadu ziņas
2017. gada 24. marts, 06:58

Dzīvnieku mocītājs Kalētu fermā turpina mērdēt lopus

Kasjauns.lv

Zviedrs Tords Bengstons savā Lanku fermā Kalētu pagastā, kur pirms dažām nedēļām tika atrasti no bada nobeigušies liellopi un cūkas, savā saimniecībā turpina mocīt dzīvniekus, viņiem nenodrošinot pienācīgus turēšanas apstākļus. Zviedrs jau vairākkārtīgi sodīts par dzīvnieku mocīšanu.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Zviedrijas pilsonim Tordam Bengstonam piederošajā fermā „Lankas” Priekules novada Kalētu pagastā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) marta sākumā atklājis no bada nobeigušos divus liellopus un astoņas cūkas. Tā nebija pirmā reize, kad Lanku ferma nonākusi dzīvnieku uzraugu redzeslokā, tur jau vairākas reizes ir konstatēti dažādi pārkāpumi. Iepriekš saimnieks ticis cauri sveikā ar soda naudas samaksāšanu.

PVD Lanku saimniecībā ir konstatējusi gan dzīvnieku labturības prasību pārkāpumus, gan klaju biodrošības pasākumu neievērošanu, gan dzīvnieku līķu neaizvākšanu no fermas teritorijas.

Lanku fermas saimnieks marta sākumā solīja samazināt dzīvnieku skaitu un uzlabot dzīvnieku turēšanas apstākļus, bet nesenā PVD pārbaudē konstatēts, ka nekas īpaši uzlabojies nav un nu PVD varētu lemt par dzīvnieku izņemšanu. „Daudz kas ir novērsts, bet atkal parādījušās jaunas nepilnības,” „TV Kurzeme” teica PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece. Dienests šomēnes jau trešo reizi apsekojis Bengstonam piederošo zemnieku saimniecību. Likums paredz, ka šo māju saimnieks tiks sodīts mēneša laikā un šobrīd tiek vākti pierādījumi, lai lopus konfiscētu.

PVD rīcībā esošā informācija liecināja, ka Lanku fermā tika turēti ap 150 liellopi un 70 cūkas. Tagad to skaits ir mazāks – daļa lopu pārdota kaimiņiem, bet daļa nokauta. Tomēr arī ar atlikušo lopu skaitu saimnieks netiek galā. Piemēram, cūkām nav pakaišu.

Liepājas prese raksta, ka Lanku ferma vietējiem ir labi zināma. Liellopi šad un tad mēdz izmukt no aplokiem un izbradāt kaimiņu laukus. Bengstons Kalētu pagastā saimniekojot kopš 2012. gada, neviena nesaprasts, vagoniņā, kuru vasarā ieskauj pārauguši dadži, suņuburkšķi un milzu mēslu kaudzes. „Par Torda savdabīgo saimniekošanas manieri runājot visā pagastā. Pie zviedra īpašuma nosaukuma nav, arī pastu viņš saņem no kaimiņienes. Viņam nerūp ne lopu labturība, ne izbadušo lopu nodarījumi kaimiņu dārzos, ne Latvijas Saeimā sarakstītie likumu krājumi,” pirms diviem gadiem rakstīja laikraksts „Kursas Laiks”.

Par pēdējo PVD vizīti Lanku fermā un tās rezultātiem skatieties videosižetā.