No baznīcas izdzen mācītāju Rodertu, kurš Ziemassvētkos atskaņoja "Līvu" dziesmu "Eglīte"
No savas baznīcas un dzīvokļa padzīts adventistu mācītājs Ivo Roderts, kura viens no galvenajiem grēkiem bija „Līvu” dziesmas „Eglīte” iekļaušana dievkalpojuma repertuārā.
Sabiedrība
2016. gada 26. maijs, 06:10

No baznīcas izdzen mācītāju Rodertu, kurš Ziemassvētkos atskaņoja "Līvu" dziesmu "Eglīte"

Jauns.lv

Ar mācītāja Ivo Roderta padzīšanu no Latvijas Adventistu baznīcas draudzēm un dienesta dzīvokļa beidzies pēdējā laika lielākais skandāls adventistu kopienā. Viens no lielākajiem mācītāja grēkiem bija „Līvu” dziesmas „Eglīte” atskaņošana Ziemassvētku dievkalpojumā.

Ivo Roderta aizstāvēšanā liela loma bija arī populārajam radiožurnālistam Aidim Tomsonam, kurš ir aktīvs adventists. Tomsons, protestējot pret baznīcas vadības iesīkstējušiem uzskatiem, atteicās rediģēt baznīcas oficiālo izdevumu „Adventes Vēstis”. Jāpiebilst, ka Roderts ir viens no redzamākajiem un draudzes locekļu iemīļotākajiem adventistu mācītājiem. Tomēr ierindas adventistu aktivitātes mācītāju nepasargāja no priekšniecības dusmām.

Šausmīgās ķecerības

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka februārī Adventistu baznīcu satricināja pamatīgs tracis. Uz visnotaļ dīvainas 47 Rīgas 1. adventistu draudzes locekļu sūdzības pamata Latvijas adventistu Draudžu savienības padome uz trīs mēnešiem no amata atstādināja draudzes mācītāju Ivo Rodertu. Tagad šis trīs mēnešu laiks ir beidzies ar mācītāja galīgu padzīšanu no baznīcas, jo viņš neesot „labojies”.

Viens no mācītāja lielākajiem grēka darbiem bija rokgrupas „Līvi” dziesmas „Eglīte” iekļaušana Ziemassvētku dievkalpojumā. Pie tam, mācītājs ne tikai to atļāvis, bet pat uz sintezatora līdzi spēlējis „Eglītes” melodiju. Te nu mācītāju aizstāvēja pazīstamais radiožurnālists Tomsons, kurš atzinās, ka „Eglīti” draudzes dievkalpojumā atskaņoja pēc viņa ierosmes.

Atsevišķu draudzes locekļu sūdzībā baznīcas vadībai bija minētas vēl vairākas Roderta ķecerības: svētrunās pārsvarā izskanēja viņa personīgais viedoklis, kuru centrā nebija Dieva Vārda skaidrā vēsts; mācītājs realizēja autoritāru vadības stilu; mācītājs adventistu mācību par antikristu un zvēra skaitļa skaidrojumu nosaucis par izdomājumu un tamlīdzīgi. Roderts, tēlaini izsakoties, saņēmis kājas spērienu pa pēcpusi no baznīcā pie varas esošajiem dogmatiskajiem konservatoriem. Viņi mācītājam pārmeta to, ka viņš nepiekrīt tam, ka katoļu pāvesta cepures iekšpusē sarežģītā matemātiskā formulā iekodēts Sātana skaitlis – 666, ka viņš nesludinot drīzu pasaules galu, kā tas pareģots Jāņa Atklāsmes grāmatā, ka ieviesis vecākai paaudzei nepieņemamus jauninājumus dievkalpojumu kārtībā un ka sludina ekumēnismu – sadraudzību ar citām kristīgajām konfesijām, nevis atbalsta adventistu noslēgšanos šaurā kopībā.

Padzen ne tikai no draudzes, bet arī dzīvokļa

Nule adventistu baznīcas vadība paziņojusi, ka Roderts nav nožēlojis savu rīcību, atbildot uz sūdzībām par pieļautajiem pārkāpumiem un rīcību mācītāja amatā. Tas ir minēts kā galvenais iemesls, kāpēc Draudžu savienība ir nolēmusi nekavējoties viņu atbrīvot no darba, vēsta „Facebook” lapa „Vēstis adventistiem”, kuru rediģē Tomsons.

Draudžu savienības uzskaitītie Roderta pārkāpumi, par kuriem mācītājam bija jāraksta paskaidrojums, ir traktēti kā iekšējās kārtības dokuments, kas nav publiskojams.

Tomēr darba uzteikumā minēta viņa antibaznīciskā nostāja – kristīgās ētikas un standartu pārkāpumi, Dievu zaimojošu videomateriālu demonstrēšana, draudzes šķelšana un tamlīdzīgi.

Ņemot vērā visu augstāk minēto, adventistu Draudžu padome Rodertam anulējusi mācītāja apliecību Latvijas teritorijā un likusi viņam mēneša laikā pamest dienesta dzīvokli.

Te gan jāpiebilst, ka Roderts nedomā klusi un mierīgi nolīst pagrīdē. Tagad viņš vada dievkalpojumus neatkarīgai adventistu draudzei, kura patvērumu atradusi metodistu baznīcā Rīgā, Akas ielā. Vairāki agrāk Roderta vadītās draudzes locekļi ir pametuši Rīgas 1. adventistu draudzi, protestējot pret mācītāja atstādināšanu.

Tikmēr sociālajos tīklos parādās desmitiem Rodertu atbalstoši ieraksti:

Ivo Roderta vadītais Pateicības dievkalpojums Elmārs Barkāns/Foto: „Facebook”/Video: LTV