foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
“Čikāgas piecīšiem” nedēļas laikā divi smagi zaudējumi
“Čikāgas piecīšu” solists Armands Birkens (pa kreisi) pagājušajā nedēļā zaudēja gan ansambļa kolēģi un draugu Albertu Legzdiņu, gan mīļo māmiņu Ritu Birkenu.
Kultūra
2017. gada 21. marts, 06:31

“Čikāgas piecīšiem” nedēļas laikā divi smagi zaudējumi

Kasjauns.lv

Žurnāls “Kas Jauns” vēsta, ka pagājušās nedēļas nogalē viņsaulē devās ne tikai ansambļa Čikāgas piecīši sirds un dvēsele Alberts Legzdiņš (1933–2017), mirusi arī grupas līdera Armanda Birkena mamma.

Sociālajos tīklos Armands Birkens 14. martā pavēstīja, ka mūžībā aizgājusi viņa mīļā māmiņa Rita Birkena. „Vienmēr viņu mīlēšu un būšu viņai pateicīgs. Man viņas ļoti pietrūks,” vēstīja mūziķis.

foto: Facebook.com
Armanda Birkena mamma Rita Birkena.


Savukārt pie 18. martā draugu ierakstītās līdzjūtības par kolēģa un drauga Alberta Legzdiņa aiziešanu mūžībā Armands Birkens izteicās ar Alberta un paša kopīgi sacerētās, populārākās “Čikāgas piecīšu” dziesmas vārdiem: „Kamēr saule vien virs Rīgas torņiem spīdēs, mūsu mīlestība nekad nebeigsies...” Dziesmas tapšanas laikā šos vārdus Armands veltīja savai latviešu mīlestībai – Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Zanei Jančevskai, bet nu atrada tos kā īstos, lai izteiktu savas izjūtas, no kolēģa un drauga atvadoties.


2013. gadā leģendārajam trimdas ansamblim piešķīra Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu par mūža ieguldījumu. Arī nu jau aizsaulē aizgājušais Alberts Legzdiņš saņēmis arī Triju Zvaigžņu ordeni.


“Čikāgas piecīši” ir trimdas latviešu ansamblis no Čikāgas. To dibināja 1961. gadā, un tā repertuārā ir pašu sacerētas, kā arī latviskotas populāras amerikāņu popmūzikas dziesmas. Koncertos vienmēr tika iekļauti joki un humoristiski skeči par ikdienu un politikas aktualitātēm. “Čikāgas piecīši” regulāri viesojās latviešu centros Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā. Latviju grupa apmeklējusi piecas reizes. 1963. gadā iznāca “Čikāgas piecīšu” pirmais albums, bet kopumā ieskaņotas 12 plates, 16 kasetes, 10 kompaktdiski, 7 videoieraksti un izdota 1 grāmata.


Kasjauns.lv/Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva, Facebook.com