Mūžībā devusies māksliniece Māra Linkaite
Māra Linkaite (1945-2016)
Kultūra
2016. gada 26. maijs, 08:23

Mūžībā devusies māksliniece Māra Linkaite

Jauns.lv

Mūžībā aizgājusi latviešu keramiķe Māra Linkaite, informēja Latvijas Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Linkaite 1964.gadā absolvēja Liepājas lietišķās mākslas vidusskolas Keramikas nodaļu un 1969.gadā pabeidza Latvijas Mākslas akadēmijas Lietišķi dekoratīvās mākslas nodaļu ar diplomdarbu "Dekoratīvās vāzes ZA Elektronikas institūtam".

Izstādēs māksliniece piedalījās no 1965.gada, viņas darbi izstādīti arī starptautiskās izstādēs, piemēram, Itālijā, Francijā, Beļģijā, Čehijā, Krievijā u.c. Mākslinieces radošā daiļrade izpaudās dekoratīvo trauku un objektu veidošanā, sīkplastikā un monumentāli dekoratīvajā keramikā. Mākslinieces darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Valkas novadpētniecības muzejā u.c.

Mākslas zinātniece Aija Nodieva par keramiķi rakstījusi: "Par Māru Linkaiti varētu teikt, ka viņas "vizuālā forma" ir ļoti atturīga, pat lakoniska un reizē izteiksmīga, bet saturs, ko tā sevī slēpj, - mākslinieces raksturs, viņas individualitātes būtība, asie spriedumi un konsekventā pārliecība par savu taisnību jau neilgā sarunā atklāj šo raksturu kā visai asšķautnainu, nemiera pilnu, nepiekāpīgu. (...) Māras Linkaites keramika ir spilgta, pat izaicinoša gan ar savām formām, krāsām, gan ar ideju paradoksiem."

LETA/Foto: Facebook

Tēmas