Rīgā notiks Baltijā pirmais starptautiskais trīsdimensiju mākslas festivāls "Rīgas ilūzijas"
Runā Rīga
2016. gada 26. maijs, 12:00

Rīgā notiks Baltijā pirmais starptautiskais trīsdimensiju mākslas festivāls "Rīgas ilūzijas"

Jauns.lv

No 2016. gada 2. jūnija līdz 4. jūnijam kultūras un atpūtas parkā “Mežaparks” norisināsies Baltijā pirmais starptautiskais trīsdimensiju mākslas festivāls “Rīgas ilūzijas”. Savu dalību festivālā ir apliecinājuši 12 starptautiski atzīti mākslinieki no 8 dažādām pasaules valstīm. Trīs dienu laikā ikviens interesents ir aicināts sekot līdzi unikālu trīsdimensiju gleznojumu tapšanai uz asfalta un balsot par savu favorītu.

Festivāla mērķis ir apliecināt Latvijas valsts piederību pasaules mūsdienīgās mākslas kultūrai, veicināt profesionālās mūsdienīgās mākslas attīstību un stiprināt kultūras apmaiņu ar citām pasaules valstīm. Rīgas trīsdimensiju mākslas festivāls “Rīgas ilūzijas” kļūs par pirmo šāda veida festivālu Baltijā, līdz ar to popularizējot Rīgu kā progresīvu mūsdienu mākslas un kultūras pilsētu.  Festivāla laikā 12 starptautiski atzīti mākslinieki Rīgā, “Mežaparka” teritorijā uz asfalta veidos lielformāta 3D gleznojumus. Pasākums būs apmeklējams bez maksas.

Trīsdimensiju māksla pasaulē kļūst arvien populārāka. Tā ir māksla, kas rada telpisku optisku ilūziju. Ja uz šādu zīmējumu skatās no noteikta punkta, tad zīmējums rada telpiskas realitātes ilūziju un attēlotais šķiet „dzīvs” - reāls. Nostājoties konkrētā punktā, cilvēks kļūst par zīmējumā attēlotās ainas dalībnieku. Cilvēki visā pasaulē ir iecienījuši fotografēties pie 3D zīmējumiem, un šādas fotogrāfijas ir ļoti populāras internetā, it īpaši sociālajos tīklos.

2014. gadā “Mežaparkā” tika izveidots pirmais 3D gleznojums uz asfalta Latvijā, kas izpelnījās daudzu tūkstošu parka apmeklētāju simpātijas. Gleznojuma autori bija pazīstami, pasaulē atzīti 3D mākslinieki no Sanktpēterburgas – Viktors Puzins un Marija Kudaševa, kuri pārstāv Sanktpēterburgas mākslas apvienību PaintPoint.

2015. gadā “Mežaparkā” tapa otrais lielformāta 3D gleznojums Latvijā, kas izrādījās tikpat populārs un priecēja parka apmeklētājus līdz pat rudenim. Abus gleznojumus divu gadu laikā ir apskatījuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

3D zīmējumu festivāli ik gadus tiek organizēti ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos, Nīderlandē, Krievijā, Vācijā, Austrijā, Maltā un citās valstīs. Tie vienmēr piesaista lielu vietējo iedzīvotāju un ārzemju viesu uzmanību. 

Savu dalību festivālā “Rīgas ilūzijas” ir apstiprinājuši 12 pasaules līmeņa mākslinieki – vairāku starptautisku trīsdimensiju mākslas festivālu laureāti. Latviju festivālā pārstāvēs populārākais latviešu jaunās paaudzes gleznotājs Ritums Ivanovs. Viņa darbi ir populāri ar hiperreālismam raksturīgo precīzu realitātes attēlojumu ar atsevišķu kadrējumu palielinājuma efektu un optiskās mākslas paņēmieniem.

2. jūnija un 3. jūnija vakarā interesentiem būs iespēja satikties ar māksliniekiem, lai klātienē uzdot sev interesējošos jautājumus par trīsdimensiju mākslu.

Festivāla noslēguma dienā, 4. jūnijā plkst. 16.00, notiks trīsdimensiju gleznojumu prezentācija un mākslinieku apbalvošana. Tāpat ir paredzētas mākslas darbnīcas un citi priekšnesumi.

SIA „Rīgas meži” izsaka pateicību AS „Latvijas Finieris” par festivāla atbalstīšanu ar nepieciešamajiem materiāliem.

Festivāla informatīvais atbalstītājs – “LiveRiga”.

Vairāk informācijas: www.facebook.com/parksmezhaparks  

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Rīgas Meži / Publicitātes foto