Izglītības kvalitātes uzraugi vēršas KNAB Madonas 2.vidusskolā radītā jucekļa dēļ
Tava izglītība
2017. gada 17. marts, 16:40

Izglītības kvalitātes uzraugi vēršas KNAB Madonas 2.vidusskolā radītā jucekļa dēļ

LETA

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) vērsīsies Korupcijas novērošanas un apkarošanas birojā (KNAB), lūdzot izvērtēt Madonas 2.vidusskolas direktora, domes deputāta Valentīna Rakstiņa ("Tautas kontrole") kā amatpersonas iespējamo interešu konfliktu, informē Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pamatojoties uz vecāku iesniegumu, IKVD jau pērn veica pārbaudi Madonas 2.vidusskolā. Tajā konstatēti vairāki izglītības jomu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumi, tostarp tas, ka tiek pārkāptas skolēnu tiesības, tiek nodarbināti pedagogi, kuru izglītība un profesionālā kvalifikācija neatbilst prasībām, kā arī izglītības iestādes vadītāja rīcība neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam.

Toreiz pārbaudes rezultātā tika ierosināta administratīvā lietvedība un Rakstiņš sodīts pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.64 panta par izglītības iestādes vai izglītības institūcijas vadītāja pienākumu nepildīšanu. Direktoram tika uzlikts naudas sods.

Vienlaikus mnistrijā norādīja, ka pašvaldībai, reaģējot uz šonedēļ publiskajā telpā izskanējušo informāciju par direktora radinieku nodarbināšanu vidusskolā, nekavējoties būtu jāizvērtē Rakstiņa darbība skolas vadītāja amatā, tajā skaitā nosūtot informāciju KNAB saistībā ar iespējamiem amatpersonas interešu konfliktiem, nodarbinot tuvus radiniekus. Tāpat pašvaldībai būtu jāizvērtē ētikas normu ievērošana skolas direktora rīcībā, komunicējot ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvi.

Pamatojoties uz šo izvērtējumu un no KNAB saņemtās informācijas, pašvaldībai jālemj par skolas direktora atbilstību ieņemamajam amatam, norāda IZM.

Pērn gada nogalē valdība apstiprināja IZM sagatavoto Ministru kabineta noteikumu projektu, kas regulē izglītības iestāžu un izglītības programmu akreditācijas, kā arī izglītības iestāžu vadītāju novērtēšanas kārtību. Izglītības iestāžu vadītāju novērtēšana notiek reizi sešos gados vienlaikus ar kārtējo akreditāciju, savukārt iestādes dibinātājam ir jāvērtē izglītības iestādes vadītājs vismaz reizi divos gados. Skolas direktoru vērtēšanas mērķis ir stiprināt viņu darba kapacitāti, paaugstināt kompetenci un atbildību, vienlaikus arī uzrādīt izglītības iestādes vadītāja stiprās un vājās puses, kā arī jomas, kurās viņam jāuzlabo savs darbs izglītības iestādes vadīšanā. Ja kaut viens no noteikumos minētajiem kritērijiem ir novērtēts ar vērtējumu "neapmierinoši", tiek pieņemts lēmums par izglītības iestādes vadītāja neatbilstību amatam. Par to informē dibinātāju, rosinot pārtraukt darba tiesiskās attiecības ar izglītības iestādes vadītāju.

LETA jau ziņoja, ka 16.martā TV3 raidījums "Bez Tabu" atklāja, ka Madonas 2.vidusskolas direktors savas vietnieces amatā iecēlis sievu, kā arī pieņēmis darbā sievas māti un māsu, kā arī savu dēlu un sievas māsas dēlu. Tāpat raidījums vēstīja, ka par spīti nelielajam skolēnu skaitam Madonas 2.vidusskolā Rakstiņu ģimene saņem lielāku algu kā citu skolu vadītāji, privātiem mērķiem izmanto skolas telpās esošās saunas un atlaiduši no darba sev netīkamus skolotājus.

Madonas novada dome veiks sīkāku pārbaudi par Rakstiņa rīcību, nodarbinot skolā savus radiniekus, aģentūrai LETA pavēstīja Madonas novada pašvaldības priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters (V). Viņš atzina, ka zinājis par radinieku nodarbināšanu, algu pacelšanu, saunām skolā un Rakstiņa nesaskaņām ar skolotājiem, taču nespēja paskaidrot, ko dome darījusi, lai atrisinātu radušās aizdomas par Madonas 2.vidusskolas vadības rīcību.

Tāpat vēstīts, ka Madonas novada pašvaldība pērn 31.martā pieņēma lēmumu par Madonas pilsētas 1.vidusskolas un Madonas pilsētas 2.vidusskolas reorganizācijas sākšanu, izveidojot Madonas pilsētas vidusskolu. Lēmumā noteikts, ka reorganizācija tiks pabeigta ne vēlāk kā 2017.gada 31.jūlijā. Madonas novada pašvaldība 2017.gada 23.februārī arī apstiprinājusi abu Madonas vidusskolu reorganizācijas plānu, savukārt IZM reorganizāciju ir saskaņojusi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās