Rīgas Zoodārzā trīs mēnešus ciemosies 14 Humbolta pingvīni
Humbolta pingvīni iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā un to aizsardzībai izveidota apdraudēto sugu Eiropa programma.
Runā Rīga
2016. gada 26. maijs, 17:55

Rīgas Zoodārzā trīs mēnešus ciemosies 14 Humbolta pingvīni

Jauns.lv

Pirmdien, vēlā 23. maija vakarā Rīgas Zooloģiskajā dārzā ieradās 14 Humbolta pingvīni no vairākiem Eiropas zoodārziem. Šeit tie uzturēsies 3 mēnešus ilgu karantīnas laiku līdz septembra sākumam, pirms aizceļošanas uz Āziju. Karantīnas apstākļiem pielāgota Flamingu māja, kas ļaus zooloģiskā dārza apmeklētājiem aplūkot neparastos ciemiņus visu vasaru. Savukārt zoodārza darbinieki varēs papildināt pieredzi un profesionālās zināšanas, kopjot un aprūpējot vienu no pasaulē apdraudētajiem putniem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar LMT atbalstu no 27. maija ikvienam interesentam būs iespēja 3 mēnešu garumā tiešraidē sekot līdzi pingvīnu dzīvei un notikumiem Rīgas Zooloģiskā dārza Flamingu mājā. Tiešraide būs pieejama mobilajā televīzijā LMT Straume - lietotnē un internetā: http://straume.lmt.lv. Tiešraides skatītāji aicināti  arī iesaistīties tematiskajā Twitter diskusijā, lietojot tēmturi #LMTstraume.

14 Humbolta pingvīni atceļojuši no vairākiem Eiropas zoodārziem, un tajā ietilpst 4 pieauguši putni (2 tēviņi un 2 mātītes) un 10 jaunuļi, šķīlušies 2014. gadā (dzimumgatavību tie sasniedz 3 gadu vecumā).

Lai uzņemtu pingvīnus, Flamingu mājas ibisu ziemas telpu rūpīgi sagatavoja atbilstoši karantīnas nosacījumiem un pingvīnu īslaicīgas turēšanas prasībām. Tajā ir uzstādīti kondicionieri, kas telpā uzturēs pastāvīgu no +10°C līdz +15°C temperatūru. Sienas pārklātas ar viegli kopjamu materiālu.

Putni pēc atbraukšanas jūtas labi. Pirms izlaišanas jaunajās telpās, zooloģiskā dārza vetārsts un zoologi rūpīgi aplūkoja un pārbaudīja katru pingvīnu. Pārcietuši medicīnisko apskati, pingvīni ātri sapulcējās grupā un pēc neilga laika droši metās baseinā, lai baudītu draisku peldi pēc turpat 20 stundu ilgā ceļojuma transporta kastēs. Visu karantīnas laiku pingvīni saņems profilaktiskus medikamentus pret dažādām slimībām. Pingvīnu barošanai sagādātas labas kvalitātes 14-17 cm garas siļķes. Putnu barošana notiks vairākas reizes dienā.

Rīgas zoodārzs pingvīnu pārturēšanai karantīnas apstākļos izraudzīts jau vairākkārt, jo Latvija ir viena no retajām Eiropas Savienības valstīm, kurā nav konstatēta putnu gripa. Iepriekšējos gados zooloģiskā dārza darbinieki jau ieguvuši pieredzi, aprūpējot divas pingvīnu grupas karantīnas apstākļos. 2012. gadā karantīnas laiku Rīgā pavadīja trešie lielākie pingvīni pasaulē – Džentū pingvīni, bet 2013. gadā – grupiņa Humbolta pingvīnu.

 

Humbolta pingvīni iekļauti apdraudēto sugu Eiropas programmā

Humbolta pingvīni iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā un to aizsardzībai izveidota apdraudēto sugu Eiropa programma (EEP – European Endangered Species Programme), kas organizē un kontrolē sugas nebrīves populāciju. Tomēr savvaļas populācija turpina ievērojami samazināties. Putnus apdraud gan globālās klimata izmaiņas, gan putnu barības bāzes - zivju krājumu pārmērīga nozveja. Teritorijai neraksturīgās spēcīgās un plašās lietusgāzes noposta ligzdošanas vietas. Pingvīni nereti sapinas zvejas tīklos un tiek medīti gaļas dēļ, ko cilvēki lieto pārtikā un izmanto kā ēsmu zivīm. Tiek prognozēts, ka šī pingvīnu suga var izmirt jau pēc dažiem gadu desmitiem.

Savvaļā sastopami Dienvidamerikas rietumu piekrastē no Čīles līdz Peru, Humbolta straumes auksto ūdeņu zonā. Augumā tie sasniedz 56-66 cm, bet svars ap 4,5 kg. Barību, lielākoties nelielas bara zivis – anšovus un sardīnes meklē piekrastes ūdeņos. Ēd arī kalmārus un vēžveidīgos. Medī parasti līdz 60 m dziļā ūdenī, bet ir novēroti gadījumi, kad barību meklē arī 150 m dziļumā. Humbolta pingvīni ir veikli peldētāji un spēj sasniegt ātrumu līdz 32 km/h. Viņiem ir lieliska redze gan zem ūdens, gan uz sauszemes.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās