Vikingu festivāls Grobiņā, lustes Kandavā un Gaujas svētki Ādažos: ko darīt 28. un 29. maijā?
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2016. gada 27. maijs, 09:30

Vikingu festivāls Grobiņā, lustes Kandavā un Gaujas svētki Ādažos: ko darīt 28. un 29. maijā?

Jauns.lv

Gan skaļi un jestri, gan mierīgi un apcerīgi, gan sportiski un mākslinieciski brīvdabas festivāli un svētki atkal notiek šajās brīvdienās. Jūrmalā Laima Vaikule sniedz bezmaksas koncertu kūrorta sezonas atklāšanas svētkos. Suitenes sestdien Alsungā ieskandēs vasaru kopā ar saviem vīriem un mazbērniem.

Uz pilsētas svētkiem aicina Kandava un Jelgava. Ar krāšņu uguņošanu Ādažos tiks svinēti Gaujas svētki. Grobiņā noritēs īstas vikingu kaujas. Visu pat nevar uzskaitīt. Vēl šajās brīvdienās – Tautas mūzikas svētki Valkā, vasaras sagaidīšana Saulkrastos, Traktordiena Tērvetē, vasaras iegriešanas festivāls Talsos, ceriņu ziedēšanas svētki Dobelē, Ogres Līkā tilta regate, koru un putēju orķestru izrādīšanās Alūksnē un Retro mūzikas festivāls Preiļos. Atliek vien izvēlēties, uz kuru pusi doties.

Ja gribas mierīgu promenādi, varat pastaigāties pa izstāžu zālē. Slavenais modes mākslinieks Aleksandrs Vasiļjevs speciāli Liepājas muzejam sagatavojis kūrorta modes kolekciju, Valmierā varat sajust, kā daba saplūst ar sievietēm labākajos gados, bet Rīgā izbaudīt sliktos rituālos.

1. Jūrmalas kūrorta svētki

Kā katru gadu, kādā maija nogales sestdiena Jūrmala atklāj kārtējo kūrorta sezonu. Šogad ar daudzveidīgu svētku programmu tas notiks sestdien, 28. maijā.

Svētkus ieskandinās DJ Toms Grēviņš, pēc tam uz lielās skatuves Majoru pludmalē kāps grupa „Carnival Youth”. Īpašu koncertprogrammu Kūrorta svētku viesiem sagatavojusi Laima Vaikule, un svētku kulminācijā gaidāma šīs vasaras krāšņākā uguņošana jūras krastā. Visas dienas garumā tiks piedāvāts plašs aktivitāšu klāsts bērniem, koncerti un sportiskas izklaides jauniešiem, bagātīgi Jūrmalas restorānu garšu baudījumi, koncerti Horna dārzā un Majoru un Dzintaru pludmalē, kā arī svētku gājiens un pašmāju labumu tirdziņš. Aktivitātes paredzētas arī Dzintaru mežaparkā.

Svētku ietvaros notiks aktīvas un radošas atpūtas pasākums „ZZ Festivāls” (Dzintaru mežaparkā, Majoru un Dzintaru pludmalē no pulksten 10.00). To atklās rīta rosme kopā ar „The Sound Poets”. Dzintaru piekrastē Renāra Zeltiņa vadībā varēs izmēģināt spēkus skimbordā, piedalīties deju, ielu vingrotāju un Rīgas DJ skolas meistarklasēs. Pludmalē uzstāsies jauniešu iemīļoti mākslinieki – „Justs”, „Triānas parks”, „Edavārdi”, „Olas” un citi. Norisināsies arī Latvijas skolēnu sporta un prāta spēļu čempionāts. Dzintaru mežaparkā varēs piedalīties bērnu darbnīcās, cirka trikos, drošības velo skolā, skrejriteņu sacensībās un skeitborda meistarklasē.

Par muzikālo noformējumu Horna dārzā rūpēsies tādi mūziķi kā dziesminieks Goran Gora, Alise Joste un postfolka grupa „Zāle”. Mūziķu sniegumu papildinās DJ Monsta, Horna dārzā radot intelektuāli daudzveidīgu un laikmetīgu atmosfēru. Tur no pulksten 12.00 līdz 20.00 būs arī svētku tirdziņš.

Svētku vakara programmu Majoru pludmalē uz lielās skatuves atklās dīdžejs Toms Grēviņš. Pēc tam koncertu sniegs grupa „Carnival Youth”.  Svētki noslēgsies ar šīs vasaras krāšņāko uguņošanu jūras krastā, taču vēl pirms tam ar īpašu koncertprogrammu savai pilsētai uzstāsies dziedātāja Laima Vaikule.

Visi Kūrorta svētku pasākumi - bez maksas. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

2.Jelgavas pilsētas svētki

Savas pilsētas svētkus no piektdienas, 27. maija, līdz svētdienai, 29. maijam, svinēs Zemgales lielākā pilsētā – Jelgava. Šogad svētku devīze ir „Pa gabaliņam Jelgavu lieku” un tie apmeklētājiem piedāvās dažādus pasākumus visai ģimenei - tradicionālo pilsētas svētku gājienu, Amatu dienu, koncertus, dažādas ekskursijas un citas aizraujošas norises. Programmā:

* Piektdien, 27. maijā: pulksten 18.00 pilsētas svētku gājiens; no pulksten 22.00 Pasta salā - multimediāls šovs „…kādu nakti pilsētā ienāca mežs!” (gaismu un video projekciju performances uz kokiem), dejas un koncerti.

* Sestdien, 28.maijā: Amatu dienas gadatirgus un koncertprogramma „Jelgavas leģendas”; ekskursijas – pastaigas; senioru ansambļu ielu sadziedāšanās; Jelgavas Jahtkluba sezonas atklāšana; radošās darbnīcas; pulksten 16.00 koncerts „Manas dvēseles logs” Svētās Annas baznīcā; pulksten 20.00 moto šovs; no pulksten 17.00 džeza mūzikas koncerti Pasta salā; no pulksten 20.00 koncertprogramma „Starp diviem tiltiem” Hercoga Jēkaba laukumā; vakara un nakts gaismu un video projekciju performances uz kokiem Pasta salā.

* Svētdien, 29. maijā: Ģimenes diena - sporta aktivitātes ģimenēm, seno motociklu izstāde Pasta salā; burāšanas svētku regate; pulksten 13.00 zaļumballe senioriem Pils saliņā; pulksten 16.00 koncerts „Tauriņu balsis Jelgavā” Pasta salā; pulksten 19.00 koncertuzvedums „Pa gabaliņam Jelgavu lieku” pilsētas kultūras namā.

Sestdien, 28. maijā braucieni Jelgavas autobusi un muzeju apmeklējums – bez maksas.

Sīkāk internetā: www.jelgava.lv.

Dzirkstošs prieks un kopības sajūta Jelgavas svētkos

3. Lustīga dzīvošana Kandavā

Savus svētkus šajā nedēļas nogalē svin arī gleznainais Abavas senlejas novads – Kandavas novads. Īstais laiks, lai novadu svētku „Lustīga dzīvošana” laikā paviesotos Kurzemes Šveicē! Varēsiet baudīt ne tikai Abavu, seno vecpilsētu un pāriet pāri vecākajam laukakmens tiltam Latvijā, bet baudīt arī plašu kultūras programmu:

* Piektdien, 27.maijā: pulksten 18.00 sāksies konference „Saviesīgā dzīve un izklaides Hercoga Jēkaba laikā” Kandavas muzejā, bet pēc tam notiks VakarĒšana krodziņā – Promenādē. Būs koncertprogramma „Vasks un uguns”, hercoga Jēkaba laika ugunsmašīna, brīvdabas kinoseanss „Melnā vēža spīlēs”, krodziņš. Vienvārdsakot,  lustīga dzīvošana, kā reiz senseno laikos.

* Sestdien, 28. maijā: gājiens „Kandavas novads dzīvo ar garšu” (pulksten 11.30); Amatnieku saiets; atrakcijas bērniem, dejas, koncerti, izstādes, traktieris „Pie melnā kuiļa” un dažādas izklaides pilsētas laukumos un ielās; tusiņš ar grupu „Transleiteris” (pulksten 16.00); šovs Bruņinieku pilskalnā; Raimonda Paula zelta hītu vakars brīvdabas estrādē „Ozolāji” un zaļumballe.

* Svētdien, 29. maijā: radio vadāmo auto rallijs, čempionāts orientēšanās sprintā, Pīlīšu regate.

Sīkāk internetā: www.kandavaskultura.lv.

4. Suitu lielais Lebediks

Ne visi zina, kas ir lebediks, bet tas ir viens jautrs un grandiozs pasākums, kuru būtu jāizbauda ikvienam. Par lebediku suitu valodā sauc publisku pasākumu un katru gadu maijā alsundznieki ar „Suitu Lebediku” jeb ziemas un pavasara darba augļu prezentēšanu iesāk vasaras sezonu. Šogad lielais lebediks notiks sestdien un svētdien, 28. un 29. maijā. Apmeklējot Kandavas svētkus, varat aizlaist uz Alsungas lebediku – turpat vien Kurzemē ir. Tā programmā:

* Sestdien, 28. maijā: Amatnieku un mājražotāju tirgus; Suitu raušu svētki; Izrādīšanās velobrauciens; Dižkoncerts, kurā piedalās Alsungas pašdarbības kolektīvi un viesi, bet desmitos vakarā – Burkānballē spēlēs grupa „Stabu ielas muzikanti”.

* Svētdien, 29. maijā, pulksten 11.00 suiti kā īsteni katoļi sāks svinēt Kristus Miesas un Asins svētkus. Būs Svētā Mise, pēc kuras sekos procesija pa Alsungu, kuras laikā tiks svētīta pilsēta.

Lebedika centrālais notikums būs sestdien no pulksten 11.00 Alsungas pils pagalmā notiekošie Suitu rauša svētki. Suiteņu cepumu ieradīsies vērtēt TV šova „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces. Pusvienos dienā uz skatuves kāps visi suitu dziedātāji – „Suitu sievās”, „Suitu vīri”, mazie „Suitiņi” un citi. Būs arī raušu gatavošanas meistarklases. Ja kāds nezina, tad atgādināsim, ka suitu rausis ir tas pats latviešu lepnums sklandrausis.

Sīkāk internetā: www.alsunga.lv.

5. Vikingu festivāls Grobiņā

Kurzemes apceļošanu varat turpināt Grobiņā, kur īstenā kuršu cīnītāju un vikingu gaisotnē tiks svinēti ikgadējie Grobiņas svētki. Grobiņa pirmo reizi vēstures avotos minēta 854. gadā kā Zēburga (Seeburg) un no turienes arī nākuši slavenie kuršu cīnītāji, no kuriem piesargājās zviedru vikingi. Grobiņa ir senākā rakstos minētā apdzīvotā vieta Latvijas teritorijā. Tagad vikingu kaujas Grobiņas pusē tiek tikai izspēlētas un izdziedātas vikingu festivālā „Seeburg”.

* Grobiņas svētki „Laiku loki savijas” iesāksies piektdienas, 27. maija vakarā ar svētku gājienu, svētku atklāšanas pasākumu „ Hercogs Jēkabs ielūdz...”, grupas „Musiqq” koncertu Pilskalnā un svētku viruma baudīšanu.

* Sestdien, 28. maija, varēsiet baudīt un piedalīties dzīvās vēstures dienā – vikingu festivālā „Seeburg 2016”, bet būs arī citas aktivitātes: atrakcijas un radošās darbnīcas bērniem, Amatnieku tirgus un prasmju demonstrējumi, strītbols, spēka un izturības sacensības, tehnisko sporta veidu demonstrācija, izstādes, koncerts „Mēs – Grobiņai”.

Bet pats galvenais, protams, būs vikingu festivāls, kurš sāksies jau vienpadsmotos no rīta. Kursēs vēsturiskās kuršu un vikingu laivas, folkgrupa „Trejasmens” skandēs senās dziesmas, notiks „Seeburgas kara spēles?, visi varēs šaut ar loku un mest šķēpu, muzicēs vīru kopa „Vilki, kopā ar cīnītājiem ar ceptu jēru varēs mieloties pie Valhallas galda. Pulksten 19.30 Pilskalna estrādē notiks koncerts „Sveiciens svētkos!”, kurā piedalīsies aktieri Marija Bērziņa un Ainārs Ančevskis, dziedātāji Ieva Kerēvica un Jānis Aišpurs un pavadošā mūziķu grupa. Desmitos vakarā sāksies teatralizēts deju uzvedums „Grobiņas pilskalna mistērijas”, kam sekos svētku balle kopā ar grupu „Linga” un DJ Fenky. Visas dienas garumā būs iespēja vizināties ar laivām pa Grobiņas ūdenskrātuvi.

* Svētku izskaņā svētdien, 28. maijā, no rīta pilsētas stadionā notiks suņu izstāde, paraugdemonstrējumi un sacensības, bet pēcpusdienā luterāņu baznīcā būs koncerts „Ar saknēm debesīs...”.

Sīkāk internetā: www.grobinasturisms.lv.

Vikingu festivāls „Seeburg 2015”

6. Gaujas svētki Ādažos

Ja esat rīdzinieki un nekur tālu no galvaspilsētas negribat doties, sestdien, 28. maijā, varat doties uz gleznainās Gaujas krastiem – Ādažiem. Būs tirgus, armijas parādes, šovi un koncerti. Programmā:

No pulksten 9.00 – Pavasara tirgus. Pusdivpadsmitos dienā sāksies svētku gājiens Gaujas ielas garumā. Dienas pirmajā pusē: vietējo uzņēmumu prezentācijas, Nacionālo Bruņoto spēku(NBS)  militārās tehnikas parāde, Gaisa spēku aviācijas eskadriļas paraugdemonstrējumi, sportiskas aktivitātes, amatu meistaru un kulinārijas brīnumi, kā arī dažādas atrakcijas bērniem.

Vakarā plaša kultūras programma: * pulksten 18.00 bigbends un viesmūziķi; pulksten 19.15 – Andžeja Grauda bungu šovs; pulksten 20.00 – Intars Busulis un „Abonementa orķestris”; pulksten 21.30 – „Labvēlīgais tips”; pulksten 23.00 – svētku uguņošana; pulksten 23.05 – Uldis Marhilēvičs, Aija Andrejeva un Ivo Fomins; pulksten 24.00 – Ainars Mielavs un „Pārcēlāji”; no 1.00 līdz 5.00 dejas ar dīdžejiem Egonu Reiteru un Ufo.

Visi svētku pasākumi un zvaigžņu koncerts – bez maksas. Sīkāk internetā: www.adazikultura.lv.

Tiekamies 28. maijā Gaujas svētkos Ādažos!

7. Izstāžu ceļvedis: iekšējie dēmoni, pludmales mode un sieviete sievietes gados

* Galerijā „Māksla XO” (Elizabetes ielā 14, Rīgā) vēl nedēļu - līdz 4. jūnijam skatāma franču mākslinieka Džona Kornī izstāde „Bad Rituals” („Sliktie rituāli”), kas pauž melanholisku noskaņu, ieskicējot mūsu iekšējos dēmonus, kas savās aprisēs ir kā neskaidri un vibrējoši sapņi purpura, violetos un dziļi melnos toņos. Alkohols, sekss, noziegumi… – mākslinieks mūs aicina ienirt šajos nemierīgajos ūdeņos, kur katrs no izstādītajiem darbiem šķiet kā sākums un vienlaicīgi rezultāts kādam rituālu kopumam. Sīkāk internetā: www.makslaxogalerija.lv.

* Latvijas Arhitektūras muzejā (Mazajā Pils ielā 19, Vecrīgā) līdz 19. augustam skatāmā izstāžu „Rīga, kuras nav. Kartes un plāni” otrā ekspozīcija „Zilās Rīgas zaļie ķīļi”. Izstāde sniedz ieskatu savulaik izstrādātajos plānos, kas savulaik radīti, lai nodrošinātu pilsētniekiem veselīgu vidi, bet kuri tomēr nav realizēti. Rīga var pretendēt uz „zilās” pilsētas statusu, jo tā ir izaugusi Daugavas krastos pie Rīgas jūras līča un to ieskauj ezeri. Zaļās teritorijas attīstības plānos iezīmēja plānotāji, tās akceptēja politiķi, bet realizēja Rīgas pilsētas dārznieks. Ievērojamākais no viņiem bija Georgs Kufalts (1853 – 1938), kurš radīja parkus, kas šodien ir Rīgas lepnums. Sīkāk internetā: www.archmuseum.lv.

* Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) līdz 28. augustam skatāma kūrorta modes vēsturei veltīta izstāde „Kūrorts. Mode. Liepāja”, kas stāsta par kūrorta modes tērpu vēsturi 100 gados no pasaules slavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas, kā arī vēstīs par savulaik izslavēto un iecienīto Liepājas kūrortu. Kūrorta modes tērpi ir viena no jaunākajām Aleksandra Vasiļjeva kolekcijām, ko modes vēsturnieks sāka mērķtiecīgi veidot pirms gada, speciāli izstādei Liepājas muzejā, iepērkot tērpus un aksesuārus Eiropas izsoļu namos. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

 

* Savukārt Liepājas Olimpiskajā centrā (Brīvības ielā 39) līdz 5. jūnijam skatāma izstāde „Latvija būs un dzīvos”, kas veltīta politiķim, diplomātam un literātam Miķelim Valteram (1874 – 1968), dzimušam Liepājā, bet atdusas vietu atradušam Francijā, Nicā. Izstāde atspoguļo šīs izcilās personības dzīves gājumu un veikumu. Tās dominējošā tēma – Miķelis Valters un Liepāja. Bērnība un jaunība, Latvijas Pagaidu valdības darbs Liepājā 1919. gadā, diplomāta saikne ar dzimto pilsētu. Miķelis Valters bija pirmais Latvijas iekšlietu ministrs, bet vēlāk strādāja par sūtni Romā, Parīzē, Karalaučos, Varšavā un Briselē. Sīkāk internetā: www.loc.lv.

* Valmieras muzeja Izstāžu namā līdz 5. jūnijam skatāma fotomākslinieka Raimonda Renča fotogrāfiju izstāde „Sieviete sievietes gados”. Fotogrāfa Raimonda Renča biogrāfijā ir divas galvenās prioritātes – daba ar tās pirmreizību un sieviete. Darbiem pamatā ir vizuālais tēls, nevis konkrēts cilvēks. Šajā izstādē mākslinieks mēģinājis savienot šīs tēmas vienā veselumā. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Sputnik/Scanpix/LETA, Edijs Pālens/LETA, LETA, Evija Trifanova/LETA