Atzīmējot Pasaules dienu bez tabakas, īpašu uzmanību pievērsīs elektroniskajām cigaretēm
Runā Rīga
2016. gada 27. maijs, 14:08

Atzīmējot Pasaules dienu bez tabakas, īpašu uzmanību pievērsīs elektroniskajām cigaretēm

Jauns.lv

Jau pavisam drīz, 31.maijā, visā pasaulē tiks atzīmēta ikgadējā Pasaules Veselības organizācijas (PVO) diena bez tabakas (World No Tobacco Day). Šogad šajā nedēļā valstis aicinātas vērst uzmanību tieši uz cigarešu paciņu iepakojuma marķējumu, kas ir svarīgs aspekts, lai mazinātu pieprasījumu pēc tabakas izstrādājumiem, it īpaši bērnu un jauniešu vidū.

Rīgas domes Labklājības departaments, ņemot vērā iegūto informāciju Rīgas skolās, šogad īpašu uzmanību pievērsīs tieši elektronisko cigarešu smēķēšanas tēmai.

No 30. maija līdz 3. jūnijam  Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās, rīdzinieki bez maksas varēs noteikt glikozes un holesterīna līmeni asinīs, kā arī saņemt speciālista konsultācijas par smēķēšanas jautājumiem.

Visas nedēļas ietvaros, norisināsies aktīva informatīvā kampaņa  sociālajos tīklos un 27. maijā tiks izsludināts arī konkurss jauniešiem “Nē, elektroniskajai cigaretei!”. Vienlaikus atgādinām, ka nepieciešamības gadījumā iespējams vērsties pēc palīdzības pie Rīgas Sociālā dienesta Atkarību profilakses speciālistiem.

Kā liecina Eiropas Savienības Statistikas biroja dati, salīdzinot Latviju ar citām Eiropas dalībvalstīm, Latvijā uz vienu iedzīvotāju tiek patērēts vairāk cigarešu dienā nekā citās Eiropas valstīs. Jāuzsver, ka ikviens izstrādājums, kas satur nikotīnu, ir kaitīgs veselībai un rada atkarību, tai skaitā elektroniskās cigaretes, ar ko šobrīd aizraujas ievērojama daļa bērnu un jauniešu. Rīgas domes Labklājības departamenta pētījuma Riska un aizsargājošo faktoru ietekme uz atkarību izraisošo vielu lietošanas līmeni jauniešu vidū (2014) dati liecina, ka lielākā daļa (55%) aptaujāto 15 – 16 gadus vecie jaunieši kaut reizi savas dzīves laikā ir smēķējuši cigaretes. Jautājumā par elektronisko cigarešu lietošanu, šāda smēķēšanas veida pieredze ir 32% aptaujāto jauniešu, nedaudz vairāk tāda ir zēniem (34%).  Ņemot vērā šos datus, Rīgas domes Labklājības departaments īpašu uzmanību vērsīs elektronisko cigarešu smēķēšanas tēmai, kas iedzīvotāju vidū bieži vien saistās ar dažādiem mītiem par mazāku kaitīgo ietekmi uz veselību, tāpēc aktīvi tiks publicēta informācija un infografikas par elektronisko cigarešu kaitīgumu.

No 27. maija līdz 10. jūnijam, Facebook sociālā tīkla vietnē www.facebook.com/veseligsridzinieks.lv/ tiks organizēts konkurss jauniešiem un citiem interesentiem “Nē, elektroniskajai cigaretei!”, kur katram būs iespēja izteikt savu viedokli par to, kāpēc elektroniskās cigaretes ir kaitīgas. Pēc  speciālistu vērtējuma aktīvākie dalībnieki varēs saņemt dažādas veselību veicinošas balvas.

Visas nedēļas garumā, no 30. maija līdz 3. jūnijam, ikviens interesents, kuram rūp sava un līdzcilvēku veselība, tiek aicināts apmeklēt arī Rīgas domes Labklājības departamenta līdzfinansētās Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabas, kur līdztekus konsultācijām par veselīgu dzīvesveidu, smēķēšanas atkarības profilaksi – gan par  cigaretēs esošo vielu ietekmi uz cilvēka organismu, smēķēšanas ietekmējošiem faktoriem un pasīvo smēķēšanu, gan palīdzības iespējām, lai mudinātu rast motivāciju un spēkus smēķēšanas atkarības pārtraukšanai, būs iespēja bez maksas noteikt glikozes un holesterīna līmeni asinīs. Veselības istabas Rīgā darbojas:

•  Aglonas ielā 35/3 (pirmdienās: 11:00-17:00; piektdienās: 10:00-16:00);

•  Gaiziņa ielā 7 (pirmdienās: 10:00-16:00, trešdienās un ceturtdienās: 10:00-15:00);

•  Aptiekas ielā 8 (otrdienās un ceturtdienās 10:00-16:00);

•  Slokas ielā 161 (pirmdienās, otrdienās un ceturtdienās: 11:00-16:00);

•  Šarlotes ielā 1B (pirmdienās, trešdienās un piektdienās: 10:00-16:00, otrdienās un ceturtdienās:  13:00-19:00).

Vairāk informācijas par Rīgas pašvaldības aktivitātēm iedzīvotāju veselības veicināšanas jomā iespējams iegūt arī Rīgas pašvaldības mājas lapās www.veseligsridzinieks.lv.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto