Kukuli pret uzvaru iepirkumā par žurku iznīdēšanu Abramovs saņēmis no uzņēmuma "Dezinfa"
Lai gan Abramovs atstādināts no Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētāja amata, viņš tajā turpina darboties kā valdes padomnieks, piedaloties arī valdes sēdēs.
Sabiedrība
2016. gada 29. maijs, 21:50

Kukuli pret uzvaru iepirkumā par žurku iznīdēšanu Abramovs saņēmis no uzņēmuma "Dezinfa"

Jauns.lv

Uzņēmums, no kura Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs pieņēmis kukuli, ļaujot tam uzvarēt iepirkumā par žurku un citu kaitēkļu iznīdēšanu, ir SIA "Dezinfa", vēsta raidījums "Nekā personīga".

Iepirkums izsludināts pagājušā gada pavasarī. Tā cena bijusi ap 23 000 eiro.

Pats Abramovs raidījumam norāda, ka pieminētos nodarījumus uzskata par nepamatotiem un zināmā mērā "interesantiem".

Lai gan Abramovs atstādināts no Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētāja amata, viņš tajā turpina darboties kā valdes padomnieks, piedaloties arī valdes sēdēs, vēsta raidījums.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Dezinfa" apgrozījums 2015.gadā pieaudzis par 8%, sasniedzot 601 290 eiro. Uzņēmuma peļņa pieaugusi par 9% - līdz 52 195 eiro. Uzņēmumā strādā 23 cilvēki.

SIA "Dezinfa" 51% kapitāldaļu turētājs ir Lietuvas pilsonis Aļģirds Zakarauskis, bet 49% daļu turētājs ir Dzintars Vizbulis.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas tiesas apgabala prokuratūra nolēmusi saukt pie kriminālatbildības Abramovu un kādu uzņēmēju par korupciju.

Pret Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāju celta apsūdzība pēc Krimināllikuma pantiem, kas paredz atbildību par pirmstiesas kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušanu, šaujamieroča munīcijas nelikumīgu glabāšanu un kukuļņemšanu, iepriekš pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina.

Savukārt uzņēmējs saukts pie kriminālatbildības par kukuļdošanu un grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja iepriekš izplatītajā paziņojumā teikts, ka lieta tika sākta 2015.gadā, un izmeklēšanā noskaidrots, ka Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājs pieņēma no uzņēmēja kukuli - tiesības izmantot uz uzņēmuma vārda izdotu degvielas karti, kuru lietojot, valsts amatpersona guva prettiesisku labumu.

Kukulis tika nodots valsts amatpersonai par pretlikumīgu darbību veikšanu juridiskās personas interesēs, tostarp par tādu tehnisko specifikāciju sagatavošanu, kā rezultātā uzņēmums uzvarēja publiskajā iepirkumā.

Ņemot vērā, ka kukuļdošana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs, šī kriminālprocesa gaitā tika sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Izmeklēšanā arī konstatēts, ka Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājs izpauda pirmstiesas kriminālprocesā iegūtās ziņas, kā arī bez attiecīgas speciālas atļaujas uzglabāja šaujamieroča munīciju.

Rīgas Centrāltirgus ir 100% Rīgas pašvaldībai piederoša akciju sabiedrība. Akciju turētāja pilnvarotais pārstāvis ir Rīgas mērs.

Rīgas mērs Nils Ušakovs aģentūrai LETA maija vidū skaidroja, ka Abramovs jau pagājušajā gadā tika atstādināts un nav ne valdes priekšsēdētājs, ne valdes loceklis. Tomēr viņš, būdams valdes priekšsēdētājs, bija sācis divus svarīgus projektus, un visai pilsētai ir būtiski, lai tie tiktu īstenoti, - bruģēšanas darbi pie tirgus laukumiem un kanālmalas sakārtošana. Bruģēšanas darbi ir jāpabeidz šogad, bet kanālmalas sakopšanai ir paredzēts nākamais gads.

LETA/ Foto: Evija Trifanova/LETA