Sirmais izmantojis aizsargājamos augus?
Sabiedrība
2009. gada 28. maijs, 10:47

Sirmais izmantojis aizsargājamos augus?

Jauns.lv

Mārtiņš Sirmais savā raidījumā pirms neilga laika rādīja recepti, kurā tiek izmantoti lakši jeb mežloki, savvaļas ķiploki. Tie uzskatāmi par aizsargājamiem, un ierakstīti Sarkanajā grāmatā. Šis fakts vides aizstāvjos izraisījis satraukumu un sašutumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pie pusdienu galda nesoda

Valsts vides dienesta pārstāvji regulāri kontrolē, vai cilvēki tirdzniecības vietās nepārdod aizsargājamos augus – pavasarī tās mēdz būt silpurenes, ap Jāņiem smaržīgās naktsvijoles, džegužkurpītes, bet ap maiju – lakši jeb meža ķiploki, krieviski pazīstami ar nosaukumu čeremša  - kā nu kurš tos dēvē.

Šie savvaļas augi brīvā dabā Latvijā sastopami mitros, ēnainos mežos un tikai atsevišķos reģionos.

Ja kāds šos augus būs salasījis ģimenes maltītei, pārbaudītāji viņus pie pusdienu galda, protams, nepieķers, un administratīvā soda kvīti neuzrakstīs. Taču par pārdošanu tirgū būs gan protokols, gan preces atsavināšana.

„Ja kāds vēlas pārdot augus, vajadzētu tomēr noskaidrot internetā, kuri ir aizsargājami, lai nebūtu nepatikšanu,” saka Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes direktore Inta Hahele, un piebilst: „Daudzos gadījumos cilvēki skaidro: es audzēju mājās! Bet, lai tie augtu mājās, kādreiz bija jāizrok un jāpārnes uz savu dārzu...”

Lakšu laiks televīzijā

Pavārmeistrs Mārtiņš Sirmais, kurš nesen televīzijā demonstrējis maltīti, kurā izmantoti lakši, neuzskata, ka būtu kaut ko pārkāpis. „Lakši man pie mājas ir audzēti kā dārza kultūra, un līdz ar to tie vairs nav uzskatāmi par savvaļas augiem!” strikti saka Mārtiņš. Viņš uzskata, ka vides aizstāvji vairāk grib izrādīties: „Kad ir lakšu laiks, tirgū parādās pārbaudītāji kopā ar TV kamerām. Tā ir tāda pozēšana,” uzskata Mārtiņš Sirmais. Un vēlreiz uzver, ka augi izaudzēti piemājas dārzā, nevis plūkti mežā, kur tie ir retums.

Gādā lakšu izziņu!

Valsts vides dienesta Dabas aizsardzības nodaļas pārstāvis Andris Širovs teic, ka šogad Rīgā pārbaudītas kādas desmit tirdzniecības vietas un pusē no tām konstatēta nelikumīga savvaļas lakšu tirdzniecība. Turklāt cilvēki nemaz nezina, ka šie augi ir aizsargājami, un atdzīstas: jā, es tos salasīju mežā!

Taču tiem cilvēkiem, kam meža ķiploki patiesi aug piemājas zemītē, vides dienests iesaka pašvaldībā izņemt izziņu, ka viņiem pieder dārzs, kurā aug arī minētie augi.

Ja tirgotājs spēs pierādīt lakšu legālo izcelsmi, tad viņu nesodīs.

Guna Kārkliņa, foto: izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīvs