Ivars Eglītis: "Veselības jomā valda mežonīga birokrātija un neadekvātas, muļķīgas prasības"
Bijušais veselības ministrs - tagad Kuldīgas slimnīcas šefs - saka, ka nozare nav saņēmusi adekvātu finansējumu kopš neatkarības atjaunošanas laikiem.
Viedokļi
2016. gada 31. maijs, 08:19

Ivars Eglītis: "Veselības jomā valda mežonīga birokrātija un neadekvātas, muļķīgas prasības"

Jauns.lv

Veselības joma adekvātu finansējumu nav saņēmusi kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas un problēmas nozarē ir tā visa sekas, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja bijušais veselības ministrs un Kuldīgas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Ivars Eglītis.

Runājot par situāciju Kuldīgas slimnīcā, Eglītis norādīja, ka iestādei ir absolūts resursu trūkums. "Trūkst māsu. Katrā nodaļā gribam redzēt māsas. Rindas ir necilvēcīgas. Izrakstot nosūtījumu, kaut vai par ļaundabīgu audzēju, jāgaida mēneši. Tas ir krājies visu atjaunotās Latvijas laiku. Aizvien vairāk ir cilvēku ar ielaistām vainām. Cilvēki netiek pie izmeklējumiem," teica bijušais ministrs.

Viņš arī uzsvēra, ka nozarē valda "mežonīga birokrātija un neadekvātas, dažkārt muļķīgas prasības". Tā, piemēram, svarus slimnīcā pārsver sertificēti svērēji, bet elektroiekārtām stāvas pretestību pārbauda speciālisti, lai arī to darīt varētu arī vienkārši elektriķi.

Eglītis arī pauda uzskatu, ka pie situācijas veselības jomā kopumā ir atbildīga sabiedrība. "Demokrātija un politika ir tā, kas novedusi, ka medicīna ir kaut kā palikusi pabērna lomā," teica Eglītis.

Viņš norādīja, ka ir vairāki veidi, kādos Latvijā situāciju veselības jomā varētu mainīt. Viens no tādiem ir naudas pārdalīšana par labu medicīnai no Kultūras, Izglītības vai Satiksmes ministrijām. Tāpat valdībai būtu nepieciešams radikāli apkarot ēnu ekonomiku, vai arī ieviest veselības apdrošināšanu uz obligātiem principiem.

BNS/Foto: Kārlis Lithens/LETA

Tēmas