Vakar labots visas Latvijas 31. maija karstuma rekords - 31 grāds
Labots visas Latvijas 31.maija karstuma rekords.
Sabiedrība
2016. gada 31. maijs, 16:31

Vakar labots visas Latvijas 31. maija karstuma rekords - 31 grāds

Jauns.lv

Otrdienas pēcpusdienā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Ventspils novērojumu stacijā, kas atrodas ostas teritorijā, termometra stabiņš sasniedza +31 grāda atzīmi.

Tas ir jauns 31.maija karstuma rekords visas valsts mērogā. Iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas šajā datumā reģistrēta Latvijā, bija +30,4 grādi 1979.gadā Daugavpilī. Savukārt iepriekšējais 31.maija rekords Ventspilī bija +29,4 grādi 2011.gadā.

Ventspils ostā veiktos gaisa temperatūras mērījumus ietekmē pilsētvide. Pūšot austrumu vējam, Ventspils pilsētā uzkarsušais gaiss tiek aiznests uz ostu, kur tuvējās ēkas, akmeņi un laukumi gaisu sakarsē vēl vairāk.

Ventspils lidostā, kā arī "Latvenergo" Ventspils meteostacijā gaisa temperatūra otrdien sasniedza +28 grādus.

Atbilstoši lidostu un "Latvenergo" datiem gaisa temperatūra Ventspilī gan pirmdien, gan otrdien bija tāda pati vai par vienu grādu augstāka nekā Liepājā.

Taču saskaņā ar LVĢMC datiem gaisa temperatūra Ventspilī otrdien bija par 3,3 grādiem augstāka nekā Liepājā. LVĢMC Liepājas novērojumu stacija atrodas Nīcas novadā pie Liepājas pilsētas dienvidu robežas, kur austrumu vējš nes nedaudz vēsāku gaisu no Liepājas ezera.

Valsts lielākajā daļā gaiss otrdien sakarsa līdz +26..+29 grādiem, tostarp līdz +28 grādiem Rīgā. Vēsāk bija Rīgas jūras līča rietumu piekrastē, kur gaisa temperatūra pakāpās līdz +22..+25 grādiem.

31.maija karstuma rekords otrdien labots arī Ainažos, kur maksimālā gaisa temperatūra bija +28,3 grādi; iepriekšējais rekords +27,3 grādi 2011.gadā. Arī Priekuļos termometra stabiņš pakāpās līdz +28,3 grādiem, par trim grāda desmitdaļām pārspējot 1995.gada rekordu. Zosēnos atkārtoti sasniegta +27,5 grādu atzīme, kas pirmo reizi reģistrēta 1979.gadā.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA