Belēviča laikā teju trīskāršojas mirstība dzemdībās
Sabiedrības neapmierinātība ar Gunta Belēviča veikumu turpina pieaugt. Katrs nāves gadījums Latvijā strauji pasliktina situāciju, jo dzimstības rādītāji ir nelieli.
Sabiedrība
2016. gada 1. jūnijs, 07:15

Belēviča laikā teju trīskāršojas mirstība dzemdībās

Jauns.lv

Pēdējo gadu statistika par sieviešu mirstību dzemdībās ir drūma. Priekšvēstnesis bija jau 2015. gada janvāris, kad nomira trīs sievietes, tādējādi uzreiz sasniedzot iepriekšējo gadu melno statistikas līmeni. Kopumā pērn mirušas 12 sievietes dzemdībās vai 42 dienas pēc tam sarežģījumu dēļ.

Veselības aprūpes sistēmas kritiķi uzsver, ka situācija pasliktinājusies nozares ministra Gunta Belēviča laikā. Salīdzinājumam – laikā, kad veselības ministre bija Ingrīda Circene, 2012 reģistrēti četri šādi nāves gadījumi, 2013. gadā – pieci, 2014. gadā – trīs. Kā skaidrot šādu krasu pavērsienu civilizētā valstī, ko nenomoka ne karadarbība, ne postošas epidēmijas, ne cita veida katastrofas?

Ministrija pēta katru nāves gadījumu

Skaidrojot dzemdētāju mirstību, Veselības ministrija min, ka katru gadījumu analizē individuāli. Tādējādi tiek strādāts, lai izprastu apstākļus un tos nākotnē labotu.

“Atbilstoši Mātes un bērna veselības programmai ir izveidota mātes mirstības audita sistēma, un jau kopš 2013. gada tiek veikts audits, kurā jomas speciālisti pēc Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām analizē māšu mirstības cēloņus. Katru gadījumu apskata atsevišķi un gatavo konfidenciālu audita ziņojumu par māmiņu mirstības cēloņiem Latvijā,” informē ministrijas preses sekretāre Agnese Gusarova.

Ievieš jaunas prasības dzemdību nodaļām

Pērn izstrādātas prasības tām ārstniecības iestādēm, kas sniedz palīdzību dzemdībās. Nacionālajam veselības dienestam, slēdzot līgumus par valsts apmaksātas dzemdību palīdzības sniegšanu, tiek uzlikts pienākums ņemt vērā dokumentu “Kvalitātes un pacientu drošības prasības dzemdību nodaļām”.

Par laiku pirms šādu prasību ieviešanas (2014. un 2015. gadu) un tajā piedzīvoto lejupslīdi ministrija konkrētu skaidrojumu gan nesniedz.

“Programmas ietvaros tiks stiprināta veselības aprūpes kvalitāte, veikti sabiedrības informēšanas pasākumi reproduktivitātes jautājumos, attīstīti cilvēkresursi un veicināta to pieejamība reģionos, kā arī attīstīta infrastruktūra,” ierēdnieciskā valodā vēsta Gusarova.

Esam problemātisko valstu vidū

Rīgas Stradiņa universitātes Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja, profesore Dace Rezeberga atzīst, ka statistika ir drausmīga, taču arī pirms 2015. gada Latvija šajā jomā bijusi Eiropas Savienības problemātisko valstu vidū.

“Negribētu piekrist apgalvojumam, ka Circenes laikā bija labāk un Belēviča laikā noticis šausmīgs mātes mirstības kāpums. Latvijā šādus secinājumus gan nevar izdarīt, jo kopējais dzemdību skaits ir neliels un viens mātes mirstības gadījums rada lielas izmaiņas kopējā rādītājā. Patiesībā ir jāpaskatās Pasaules Veselības organizācijas mājaslapā, kur tiek rēķinātas mātes mirstības tendences, ņemot vērā vairāku gadu skaitļus, un šajā gadījumā ir redzams, ka Latvijas rādītāji arī Circenes gados Eiropas Savienības kontekstā ierindojās problemātisko valstu starpā,” skaidro Rezeberga.

Statistika liecina par sistēmu kopumā

Rezeberga atgādina, ka māšu mirstības rādītājs ir viens no reproduktīvās veselības indikatoriem, kas liecina par veselības aprūpes sistēmu kopumā. Viņasprāt, pašreizējā situācija ir vērtējama kā neprasmīgas iepriekšējās politikas graujošās sekas, un atbildība jāuzņemas arī Circenei.

“Veselības aprūpē nav bijis struktūrplāna, nav cilvēku resursu attīstības plāna, investīcijas ir īstenotas nesaskaņoti un nelietderīgi, samaksa par veselības aprūpes pakalpojumiem ir neadekvāta, neprasmīga un nepamatota ir arī pakalpojumu apmaksas sistēma. Iepriekš nav bijušas izvirzītas prasības pakalpojumu kvalitātei, privātais sektors ir pārņēmis labāk apmaksātos plānveida pakalpojumus, universitātes slimnīcas, kuras sniedz neatliekamo palīdzību un ārstē smagi slimos pacientus. grimst nabadzībā,” klāsta profesore.

Pacientiem ieteiks zvanīt ministram

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija 31. maijā pie valdības nama rīko protesta akciju, prasot tūlītēju rīcību aktuālo problēmu risināšanā. Pretējā gadījumā iespējama prasība pēc Belēviča demisijas.

Asociācijas vadītāja Sarmīte Veide ir brīdinājusi, ka ģimenes ārstiem izsūtīs informāciju, kurā pacientus aicinās zvanīt, ja viņiem būs problēmas saņemt izmeklējumu vai speciālista konsultāciju. Lapā būs norādīta Belēviča, viņa biroja vadītāja, padomnieku, Veselības ministrijas parlamentārā sekretāra, premjera, viņa biroja vadītāja un sekretāra kontaktinformācija.

Ieteicams gan runāt savaldīgi un likuma robežās. Kasjauns.lv jau rakstīja, ka kādas pacientes tēvs, kad viņa meita nespēja saņemt palīdzību, sazvanīja Belēviča palīdzi ar draudiem šaut. Vīrieti pēc pāris stundām aizturēja policijas specvienība. Nekā bīstamāka par lāpstu izmisušā tēva rīcībā nebija, taču nepatikšanas likuma priekšā draud.


Edvīns Rakickis, “Kas Jauns Avīze” / Foto: Shutterstock, LETA