Cilvēki runā šausmu lietas par traģēdiju Lizumā un Daini Mazuli
Dainim Mazulim kriminālprocesa ietvaros joprojām ir liecinieka statuss. Viņa pazinēji turpina norādīt uz Daiņa baiso pagātni un vaino notikušajā tieši viņu.
112
2016. gada 2. jūnijs, 06:59

Cilvēki runā šausmu lietas par traģēdiju Lizumā un Daini Mazuli

Jauns.lv

Visai krasi mainījusies situācija ap traģisko incidentu Lizumā, kur maija sākumā it kā elektrotraumas rezultātā bojā gāja divi 19 un 21 gadus veci jaunieši. Notikums, kurš sākotnēji uztverts kā nelaimes gadījums, šobrīd izraisījis plašas diskusijas un aizdomas par tīšu slepkavību. Sabiedrības diskusiju centrā nonācis mirušos atradušais namatēvs ar šokējošu kriminālo pagātni - Dainis Mazulis (46).

Zināms, ka jaunietis un viņa vienaudze zaudēja dzīvību Lizumā - baseinā jeb kubulā, kas ierīkots aiz pirtiņas. Vadoties pēc mājas saimnieka Daiņa Mazuļa stāstītā, tieši viņš vēlu vakarā atradis mirušos. Jaunietis bijis viņa dēls, savukārt meitene – draudzene, kurai uzticēts pieskatīt veselības problēmu novārdzināto puisi. Dēlam gribējies peldēties, bet Gaujas vietā drošāk bijis to darīt pašu baseinā, TV kameras priekšā teica Mazulis.

Nelaimes apstākļi joprojām neskaidri

Baseins ticis apgaismots ar uzkārtu prožektoru, un nelaimes dienā kopā ar novārgušo dēlu bija saimnieka Daiņa 21 gadu vecā draudzene; pats Dainis mājās ieradies tikai vēlu tumsā un mājā nevienu neatrada. Pie pirtiņas viņš ieraudzījis čības. Pēc tam – nekustīgu cilvēka ķermeni ūdenī, kas bijusi viņa meitene. Tūlīt pēc tam atrasts arī viņa paša dēls.

Lai arī sākotnēji medijos notikušais atstāstīts kā nelaimes gadījums, notikušā apstākļi jau tad bijuši gana mīklaini un neizprotami. Kā iespējams iemesls nāvei tiek minēta baseinā iekritusī elektrības lampa. Virs tās esot bijis ierīkots tāds kā tiltiņš, kur kaķim pārvietoties, un tiek pieļauts, ka kaķis varētu būt iegāzis lampu baseinā, iekrītot tajā arī pats. Bet meitene varētu būt mirusi, cenšoties izglābt puisi.

Dainis apgalvojis, ka dēlu un draudzeni centies elpināt, taču ķermeņi jau bija sastinguši nāvē un stīvi.

Liktenīgajā vakarā rējuši suņi un klieguši cilvēki

Izdzirdot par situāciju Lizumā un to, ka incidentā iesaistīts Dainis Mazulis, runājuši vairāki cilvēki, kuri apgalvo, ka iepriekš nonākuši saskarē ar šo vīrieti. Zinot Mazuļa kriminālo pagātni, ļaudis neslēpj, ka dzīvot šajā apkārtnē nav diezko omulīgi. Kāda anonīma persona vēsta, ka pirms gada viņai izdevies izglābties par mata tiesu, jo Dainis mēģinājis uzdoties par advokātu, un Dievs vien zina, kas viņam bijis aiz ādas. Vēl kāds cilvēks no Gulbenes novada Velēnas ciema teic, ka zina, cik šausmīgi Dainis izturējies pret kādreizējiem mājas saimniekiem, un vairāki cilvēki norādījuši uz to, cik nobijies un nemierīgs sava saimnieka priekšā ir Daiņa pagalmā mītošais suns.

No Velēnas ļaudīm nāk arī kāds pavisam šausmīgs atstāsts – vairāki cilvēki apgalvo, ka jauniešiem liktenīgajā vakarā netālu no Gaujas bijušas dzirdamas suņa rejas un cilvēku kliegšana. Daiņa Mazuļa nams, kā informē velēnieši, atrodas Gaujas tuvumā.

Dainis iepriekš tiesāts par šausmīgu slepkavību

Skatījums uz bēdīgajiem notikumiem Lizumā mainījies tad, kad plašāka sabiedrība uzzināja vairāk par stāstā iesaistītā saimniecības namatēva Daiņa Mazuļa kriminālo pagātni. Vietējiem jau no sākuma bijis zināms, ka pirmo reizi policijas redzeslokā šis vīrietis nonācis pirms 17 gadiem, pastrādājot vienu no šaušalīgākajām slepkavībām Vidzemē.

Šādi par Daini rakstīja tālajā 1999.gadā: „Ekspertīzē secināts, ka ļaundaris upurim vispirms ir vairākas reizes iesitis pa galvu, lai to apdullinātu, bet pēc tam uzsēdinājis uz pašdarināta spridzekļa. Spēcīgajā grāvienā sieviete uz vietas tika saraustīta gabalos. Pat tuviniekiem Guntu izdevās atpazīt tikai pēc trim īpatnējām dzimumzīmītēm uz viņas muguras”. Motivācija rūpīgi plānotā nozieguma izdarīšanai bijusi sievietes - tābrīža Daiņa draudzenes - apdrošināšana. Kārotā naudas summa bija aptuveni 1900 latu apmērā.

Tiesā Dainis atzīts par vainīgu un viņam piespriesti 20 gadi cietumā, taču pēc 10 gadiem vīrietis atbrīvots, visticamāk, par labu uzvedību. Laikraksts "Diena" arī ziņojis, ka nogalinātās Guntas dvīņu māsa Ginta tiesā liecinājusi: māsa dzīvojusi bailēs no Daiņa draudiem, proti, viņš varot izrēķināties ar viņas bērniem. Pats Dainis savulaik pārmetumus pilnībā noraidīja. Starp citu, pēc soda izciešanas Dainis vēl aptuveni 20 reižu nonācis policijas redzeslokā, taču nekādi aresti nav sekojuši.

Sakritības starp pagātnes noziegumu un neseno traģēdiju

Tieši vietējo iedzīvotāju informētības dēļ radušās aizdomas par to, ka nesenā abu jauniešu nāve nav bijis netipisks nelaimes gadījums, kurā iesaistīts kaķis un gaismas spuldzīte. Ļaudis saskatījuši vairākas līdzības starp Daiņa iepriekšējo brutālo noziegumu un jauniešu nāvi Lizumā. Un tik tiešām ir gana daudz sakritību. Arī šoreiz mirusī 21 gadus vecā jauniete bija Daiņa mīļotā, un arī šoreiz stāstā figurē apdrošināšanas nauda, turklāt ar vērienu – abi jaunieši bija apdrošināti vienlaikus piecās lielās apdrošināšanas kompānijās.

Apdrošināšanas speciālists neizpratnē

Aizdomas par to, ka notikumi Lizumā varētu liecināt par iespējamu mēģinājumu izkrāpt apdrošināšanas naudu, neslēpj arī Latvijas apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidents Jānis Abāšins. Viņš skaidro, ka apdrošināšanas veids, kas piemērots jauniešiem, ir pēc būtības likumīgs, taču neizprotams: „Priekšrocības personas apdrošināšanai piecās dažādās kompānijās ir nekādas. To visu var izdarīt pie viena apdrošinātāja. Iespējams, apdrošināšana izdalīta piecās daļās, lai neradītu aizdomas vienam apdrošinātājam, taču, spriežot pēc prakses, diez vai šādas aizdomas vispār rastos.”

Par jauniešu apdrošināšanu samaksāts līdz 150 eiro

Abāšins apgalvo, ka apstākļu noskaidrošana un jauniešu apdrošināšanas pētīšana šobrīd ir policijas kompetencē, taču, domājams, summa, kas izdota par šādu apdrošināšanu, bijusi robežās no 70 – 150 eiro.

„Aptuveni šāda nauda nepieciešama, lai apdrošinātos par aptuveni 25 000 eiro. Ņemot vērā to, ka iesaistītas piecas firmas, atlīdzināmā nauda rakstāma ar vismaz piecām nullēm,” skaidro LAA prezidents.

Dainim Mazulim šobrīd liecinieka statuss

Uz sabiedrības un mediju paustajām versijām un aizdomām Dainis reaģējis ar neizpratni un sašutumu. Kā ziņo Nra.lv, vīrietis ir satriekts, ka sēru laikā par viņu klīst šādas baumas. Dainis esot piezvanījis Jānim Abāšinam 30.maijā un apgalvojis, ka iepriekš nemaz nav zinājis par jauniešu apdrošināšanas polišu struktūru. „Es viņam sacīju: nu tad izmaksājiet man 100 vai vairāk tūkstošus! Tā būs kā neliela kompensācija par šo samazgu, kura man tiek velta virsū šādā nelaimes brīdī,” laikrakstam klāstījis vīrietis.

Dainim Mazulim uzsāktajā kriminālprocesā gan joprojām ir piešķirts vien liecinieka statuss. Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā inspektore Sintija Virse Kasjauns.lv skaidro, ka bez pierādījumiem par noziedzīgiem nodarījumiem personai nevar piešķirt aizdomās turamā statusu. Situāciju plašāk komentēt atsakās arī kriminālprocesa uzraugošais prokurors Sandris Kaparkalējs. Viņš sarunā ar Kasjauns.lv apgalvo, ka patlaban nav tiesīgs komentēt izmeklēšanu, jo procesa virzītājs šobrīd ir VP.

Intervija ar Daini Mazuli (LTV Panorāma 28.05.16.):

Kasjauns.lv/Foto: ekrānšāviņš no video