Cik Latvijā ir „točku”?
Sabiedrība
2009. gada 7. jūlijs, 12:58

Cik Latvijā ir „točku”?

Jauns.lv

Krīzi piedzīvo arī alkoholiķi, kuri “spēcinošo dziru” vairs nepērk veikalos, bet gan to meklē tuvākajās “točkās”. Pēdējā laikā pieaudzis pieprasījums arī pēc “dzeramajiem odekoloniem”. Alkohola ražotāji un tirgotāji policijas vietā sākuši meklēt un apzināt nelegālā alkohola tirdzniecības vietas, lai panāktu to izskaušanu.

 

Kopš gada sākuma vidēji par 30% ir kritušies legālā alkohola tirdzniecības apjomi, konstatējusi Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība (ARTA). Tomēr tas nenozīmē, ka tauta ir sākusi mazāk dzert. Aizvien lielākus “apgriezienus” uzņem nelegālā alkohola tirdzniecība – gan pagrīdes tirgošanās ar lēto vodku no Krievijas, gan šķaidīta spirta piedāvāšana “točkās”, kas izvietotas gan tirgos un privātmājās, gan kāpņu telpās un garāžās. Tāpat “krutku” tirgo arī bāros un veikalos. ARTA pārstāvji arī pārliecināti, ka aizvien lielāku piekrišanu “zildeguņu” kompānijās sāk iegūt trīskāršie jeb “dzeramie” odekoloni.

Tāpēc ARTA sākusi apkopot un policijai piesūtīt “točku” adreses. Pirmais saraksts ar 45 adresēm pirms neilga laika nogūla uz iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces galda. Alkohola tirgotāji šo sarakstu nevēlējās publiskot, jo tādējādi varētu tikt reklamēti “ļergas” pārdevēji.

Tā kā adrešu saraksts policijas rīcībā jau nokļuva pirms trim nedēļām un šajā laikā policistiem bija visas iespējas nelikumības novērst, kasjauns.lv publicē “točku” adreses un gaida, ka arī portāla lasītāji tam pievienos savus novērojumus.

ARTA sastādītais saraksts ir tikai “smilšu graudiņš”, jo simtiem “točku” vēl nav nonākušas kārtības sargu uzmanības lokā. ARTA biedri uzsver: “Degvīnu, brendiju un citu stipro alkoholisko dzērienu nelegālās ražotnes netika izskaustas pat ekonomiskā uzplaukuma laikā, kad ar to sistemātiski cīnījās arī policija. Pašlaik policija ar samazināto budžetu un policistu skaitu nespēj tikt galā ar strauji pieaugošo bīstamo noziegumu skaitu, ko veicina negatīvās sociālās tendences. Tāpēc ARTA apvienības biedri ir sagatavojuši šo sarakstu ar nelegālā alkohola tirdzniecības vietām Latvijā, lai tādā veidā paustu savu atbildību par notiekošo un veicinātu cīņu ar “ēnu ekonomikas” parādībām. Esam konstatējuši, ka tiesībsargājošie dienesti ir mazaktīvi šo procesu ierobežošanā.”

Puslitru šķaidītā spirta maisījumu “točkā” var nopirkt pat par 1,20 latiem, kas ir ievērojami lētāk nekā legālā degvīna cena. Kasjauns.lv novēroja, ka nelegālas “stiprās dziras” tirdzniecība plaukst un zeļ vietās, kas nav ietvertas ARTA sarakstā. Aktīvi tas norit arī tiešā Latvijas lielākās alkoholisko dzērienu rūpnīcas “Latvijas balzams” tuvumā – Pērnavas un Tallinas ielas rajonā. Tur nelegālā tirdzniecības vietās gan dienas, gan vēlās vakara stundās ir novērojama liela ļaužu kustība. “Točku” īpašnieki pat ir izdomājuši izsmalcinātus trikus, lai nenonāktu “tiešā kontaktā” ar pircējiem. Šķaidītā spirta pudeles tiek slēptas tukšos koku dobumos ielas malā.

Savukārt Latvijas recepšu un virtuves interneta portālos lietotāji aktīvi apmainās ar pašdzītās “ļergas” receptēm.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA