Vanaga kārotās izmaiņas luterāņu satversmē ļaus represēt citādi domājošos baznīcā
Teoloģe: "Gaidāmās izmaiņas luterāņu satversmē pavērs iespējas represēt citādi domājošos baznīcā". Attēlā: Latvijas luterāņu līderis Jānis Vanags.
Sabiedrība
2016. gada 3. jūnijs, 08:13

Vanaga kārotās izmaiņas luterāņu satversmē ļaus represēt citādi domājošos baznīcā

Jauns.lv

Aizlieguma ordinēt sievietes nostiprināšana Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) satversmē pavērs iespējas represēt baznīcā esošos cilvēkus, kas domā pretēji, intervijā Latvijas Radio atzīmēja Latvijas Universitātes (LU) Teoloģijas fakultātes dekāne Dace Balode.

Balode atzīmēja, ka šis būs unikāls gadījums, kad baznīca, kas ir sākusi ordinēt sievietes mācītāja amatā, atgriežas pie prakses to nedarīt. Turklāt, ja šī norma tiks ierakstīta baznīcas satversmē, tad tas pavērs iespējas vērsties pret tiem cilvēkiem luterāņu rindās, kas aizstāv sieviešu ordināciju.

Teoloģe atzīmēja, ka Jāņa Vanaga iecerētās izmaiņas baznīcas pamatlikumā pasliktinās Latvijas luteriskās baznīcas attiecības ar kolēģiem pasaulē. Balode pieļāva, ka šāda rīcība ir sekas neokonservatīvisma uzplaukumam Eiropā, kas iet līdztekus politiskajām tendencēm autoritārisma virzienā.

Balode atzīmēja pretrunu, - lai arī sievietes nedrīkstēs tikt ordinētas mācītāja amatā, Lutera akadēmijā, kas izglīto topošos luterāņu mācītājus, docē sievietes.

Rīgas Domā šodien un rīt norisināsies LELB 27.Sinodes sēde. Tajā tiks apspriesti LELB Satversmes grozījumi un pieņemti attiecīgi lēmumi. Viens no grozījumiem paredz noteikt, ka ordināciju garīdznieka amatā var lūgt tikai vīrietis, lai arī pašlaik spēkā esošais Satversmes 133.pants nosaka, ka ordināciju var lūgt ikviens, kurš ir atbilstoši LELB kārtībai Dieva aicināts un sagatavots mācītāja amatam.

Ja tiks apstiprināti grozījumi, tiks noteikts, ka saskaņā ar LELB mācību, kas šīs Satversmes preambulā ir noteikta par LELB pamatu, ordināciju garīdznieka amatā var lūgt vīrietis, kurš ir saņēmis Dieva un Baznīcas aicinājumu un atbilstoši LELB kārtībai ir sagatavots amatam.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA