Tikai dažas sievietes pie Rīgas Doma protestē pret sieviešu ordinācijas aizliegumu. FOTO
Latvijas luterāņu baznīca savā Satversmē plāno nostiprināt normu, ka ordināciju var lūgt tikai vīrieši. Piecām feministēm šī ideja pagalam nepatīk.
Sabiedrība
2016. gada 3. jūnijs, 13:40

Tikai dažas sievietes pie Rīgas Doma protestē pret sieviešu ordinācijas aizliegumu. FOTO

Jauns.lv

Vairākas jaunas sievietes pie Rīgas Doma piektdienas rītā pauda savu kritisko attieksmi par gaidāmo balsojumu Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) Sinodē, ar kuru baznīcas Satversmē plānots nostiprināt sieviešu ordinācijas aizliegumu.

Uz protesta akciju bija ieradušās piecas sievietes. Viņas turēja plakātus ar uzrakstiem: "Dievam nav dzimuma" un "Dievs mūs pēc dzimumorgāniem nedala".

Akcijas dalībniece Inga Gaile, kas bija ieradusies kopā ar savu mazo bērnu ratiņos, un apmeklē Rīgas Reformātu baznīcu, uzskata, ka šajā gadījumā sanāk, ka vienīgais kritērijs, pēc kā vērtē mācītāju, "ir dzimumorgāni, un tā ir sieviešu diskriminācija, jo dievs mūs nedala". Viņa prognozēja, ka, visticamāk, aizliegums tika atbalstīts un sievietes nedrīkstēs kalpot luterāņu draudzēs Latvijā kā mācītājas, un viņu akcija neko nemainīs.

 

Jau ziņots, ka Rīgas Doma baznīcā 3.jūnijā un 4.jūnijā norisināsies LELB 27.Sinode, kurā tiks izskatīts arhibīskapa ziņojums, pārrunāts baznīcas budžets un lemts par baznīcas Satversmes izmaiņām.

Latvijas luterāņu baznīca savā Satversmē plāno nostiprināt normu, ka ordināciju var lūgt tikai vīrieši, liecina mājaslapā publicētais projekts. Iesniegtais priekšlikums, ko iepriekš ir atbalstījusi Mācītāju konference, paredz, ka "ordināciju var lūgt ikviens vīriešu kārtas pretendents (..)". Pašlaik baznīcas Satversmē ir formulēts, ka "ordināciju var lūgt ikviens, kurš ir atbilstoši LELB kārtībai Dieva aicināts un sagatavots mācītāja amatam".

Sinode ir LELB augstākā lēmējinstitūcija, kas pulcējas vismaz reizi trijos gados. Latvijas Sinodes dalībnieki ir arhibīskaps, bīskapi, Virsvaldes locekļi, prāvesti, draudžu mācītāji un palīgmācītāji, mācītāju pienākumu izpildītāji un draudžu delegāti – draudžu priekšnieki vai citas draudžu pilnvarotas personas. Sinodi sasauc un sagatavo Virsvalde, to atklāj arhibīskaps un vada Sinodes ievēlēts prezidijs.

BNS / Foto: Ieva Čīka/LETA