Latvijas luterāņu baznīca nobalsojusi: NĒ sievietēm mācītājām
Piektdien Latvijas luterāņu baznīca pieņēma vēsturisku lēmumu par mācītājiem ordinēt tikai vīriešus, sievietēm liedzot kļūt par garīdzniecēm.
Sabiedrība
2016. gada 3. jūnijs, 19:25

Latvijas luterāņu baznīca nobalsojusi: NĒ sievietēm mācītājām

Jauns.lv

Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) 27. sinodē nobalsots, ka turpmāk par garīdzniekiem LELB varēs kļūt tikai vīrieši. 77% no 310 sinodāļiem piektdien, 3. jūnijā, Rīgas domā notikušajā sinodē nobalsoja, ka turpmāk par garīdzniekiem varēs kļūt tikai un vienīgi vīrieši.

Līdz ar to LELB ir kļuvusi par pasaules luterāņu kopienas mazākuma baznīcu, kura atsakās ordinēt sievietes. Kasjauns.lv jau vairākkārtīgi rakstīja, ka latviešu luterāņu starpā valda nesamierināmas pretrunas sieviešu ordinācijas jautājumā. LELB, kuru jau vairāk nekā 20 gadus vada arhibīskaps Jānis Vanags, ir kategoriski pret sieviešu ordināciju un šo gadu laikā arī neviena sieviete LELB nav kļuvusi par mācītāju, kaut arī formāli baznīcas satversme to līdz šim pieļāva. Šo divu desmitgažu laikā Vanags izaudzinājis sev lojālu mācītāju paaudzi, kas arī ir pret sieviešu ordināciju, kas nu apstiprināts baznīcas satversmē. Vanags ir pārliecināts, ka sieviešu ordinācija ir pretrunā Svētajiem Rakstiem.

Te jāpiebilst, ka pirms izšķirošā balsojuma tika noraidīts ierosinājums par sieviešu ordināciju balsot aizklāti.

Tāpat sinode piektdien pieņēma vēl vairākus būtiskus jautājumus. Piemēram, mācītāju trūkuma apstākļos bīskapiem tika dotas tiesības par mācītājiem ordinēt vīriešu kārtas kandidātus „ar zemāku teoloģisko izglītību”, kā arī LELB ietvaros veidot klosterus, kas luterāņu baznīcā nav ierasta tradīcija.

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA