Lūk, kā nevajag remontēt ceļu! Posms Eleja–Vilce saulē vienkārši izkūst. VIDEO
VAS „Latvijas autoceļu uzturētājs” teic, ka pie remontdarbu sagandēšanas vainojams karstais laiks un intensīvā satiksme.
Novadu ziņas
2016. gada 4. jūnijs, 07:02

Lūk, kā nevajag remontēt ceļu! Posms Eleja–Vilce saulē vienkārši izkūst. VIDEO

Jauns.lv

Kā ziņo Elejas un Vilces tuvumā dzīvojošie, nesen izremontētais ceļa posms, kas savieno abus pagastus, sācis pamatīgi kust karstās saules ietekmē. Automašīnas sakusušos šķembu un bitumena gabalus izrāvušas un izmētājušas pa ceļa virsmu.

Piektdien VAS „Latvijas autoceļu uzturētājs” (LAU) publiski pasludināja, ka ir pabeidzis bedru masveida remontu uz valsts galvenajiem un svarīgākajiem reģionālajiem asfaltētajiem autoceļiem. Bedres esot saremontētas gandrīz 205 tūkstošu m2 platībā, kas ir līdzvērtīgs apjoms kā pērnajā gadā. Remonts turpinās uz B, C un D uzturēšanas klases autoceļiem. Aculiecinieku redzēto Elejas un Vilces pagastu tuvumā gan nedz par kvalitatīvu, nedz pabeigtu darbu nevarētu nosaukt.

Ceļa posmu visu dienu karsē saule

„Fantastiski izremontēts ceļš Eleja-Vilce,” sarkastiski ziņo kāds feisbuka lietotājs vārdā Andris. Viņš publiskai apskatei ievietojis arī video, kurā detalizēti redzams, kā nesen saremontētā ceļa virsma sākusi kust un izplūst. Aplūkojot brauktuves segumu tuvāk, atklājas, ka masa, ar kuru aizpildītas bedres, ir izrauta un izsvaidīta pa ceļa virsmu un nomali. Kā apgalvo Andris, pēc dažām dienām situācija uzlabojusies pati no sevis – izrautie bitumena emulsijas masas gabali pazuduši un palikušas vien bedres. „Šim posmam virsū pastāvīgi spīd saule. Pēc šī izsmiekla remonta apsaimniekotājs vienkārši uzlika ceļa malā ātruma ierobežojuma ceļa zīmi un brīdinājumu, ka ceļš nokaisīts ar šķembām,” informē Andris.

Remontdarbus sagandējuši laika apstākļi

Sakritība, ka blakus sagandētajam ceļa posmam darbojas ceļu būvniecības sabiedrība „Igate”. Lai arī kompānija nav saistīta ar konkrētajiem remontdarbiem, tās smago automašīnu transports intensīvi pārvietojas pa minēto ceļa posmu. „Igate” pārstāvis LAU veikumu komentē izvairīgi, taču norāda uz nepieciešamību pirms remontdarbiem pārliecināties par turpmākajiem laika apstākļiem: „Nav sanācis braukt pa šo ceļu, taču, manuprāt, šāds rezultāts varētu būt laika apstākļu dēļ. Pirms šādiem remontdarbiem svarīgi ir zināt laika prognozi. Pie augstas temperatūras šķembu un bitumena emulsijas masa var sakust un lipt pie automašīnu riepām. Pēc šādiem remontdarbiem nepieciešams ceļa virsmu nokaisīt ar smilti.”

Ceļa posms ir avārijas stāvoklī

LAU sabiedrisko attiecību speciāliste Sigita Audere, uzturētāja paveikto darbu skaidro līdzīgi – neizturamo slodzi radījusi karstā saule un intensīvā smago automašīnu satiksme, taču vērš uzmanību uz faktu, ka šis autoceļa posms jau labu laiku ir gaužām bēdīgā stāvoklī. „Būtiski zināt, ka autoceļa P103 „Dobele-Bauska” konkrētais posms ir avārijas stāvoklī un ilgi palicis neremontēts. Šādu ceļu bedru remontam visplašāk izmanto šķembas un bitumena emulsijas tehnoloģiju.

Šī ir piemērota metode autoceļu segumiem ar augstu bojājumu pakāpi,” skaidro LAU pārstāve. Viņa arī informē, ka konkrētā problēma neskar visu ceļa posmu – vien 547 metrus no P103 autoceļa 35 kilometra: „Izkušana ir iespējama uz sliktā stāvoklī esošiem ceļiem, kur bedre ir pie bedres un vienā vietā nepieciešams ieliet salīdzinoši daudz bitumena emulsijas”. LAU pārstāve arī apstiprina, ka problemātiskie ceļa posma metri tiek apsekoti un, kā paredzēts, vakar nokaisīti ar smilti.


Kasjauns.lv/Foto: aculiecinieka foto, ekrānšāviņš no video/Video: Facebook.com