Vāc parakstus par Saeimas vēlēšanām ar otro - alternatīvo - izvēli
Vēlētāju balsi vairs neiespaidos tāds nenosakāms lielums kā partijas teorētiskās izredzes iekļūt Saeimā, pārliecināts iniciatīvas iesniedzējs, turpinot, ka tāpat palielināsies politiskā konkurence, spiežot partijām vairāk ieklausīties vēlētājos, kas savukārt rezultētos labāk tautu reprezentējošā Saeimā, kā arī tas varētu piesaistīt vairāk vēlētāju.
Politika
2016. gada 5. jūnijs, 10:30

Vāc parakstus par Saeimas vēlēšanām ar otro - alternatīvo - izvēli

Jauns.lv

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Saeimas vēlēšanām ar otro - alternatīvo - izvēli, ja pirmā partija, par kuru vēlētājs atdevis balsi, nepārvar 5% barjeru.

Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Jānis Liepiņš.

Iniciatīvā uzsvērts, ka Latvijas parlamenta ievēlēšanas sistēma ir jāuzlabo, jo pašreizējā sistēmā lielās partijas iegūst daudz balsu no vēlētājiem, kuriem šī partija, iespējams, nemaz nav pirmā izvēle.

"Vēlētāji saprot, ka, nobalsojot par partiju, kas beigās netiks ievēlēta, viņu balss būtībā ir izniekota. Šī iemesla dēļ, iespējams, liela daļa no mazu partiju atbalstītājiem izvēlas citu, drošāku, taču, viņaprāt, ne labāko variantu. Iespējams, ka tieši šī iemesla dēļ pat nepainteresējas par lielu daļu no partijām. Šādu vēlēšanu rezultāti nepilnīgi reprezentē patieso tautas gribu," pārliecināts Liepiņš.

Viņaprāt, situācija ir it īpaši problemātiska, ja kandidē partija vai partijas, kas varētu izveidot vēlētājam nepieļaujamu valdību. Šādā gadījumā vēlētājs ir spiests balsot par tādu partiju, kura noteikti tiks Saeimā un neveidos koalīciju ar nevēlamajām partijām. Šādās vēlēšanās pastāv liela varbūtība, ka Saeimā tiks ievēlētas partijas, kuras nereprezentē vērā ņemamu daļu Latvijas pilsoņu.

Līdz ar to iniciatīvā uzsvērts, ka vislielākās problēmas pašreizējā sistēmā ir jaunajām partijām. Tajā esot viegli rasties situācijai, kurā partija netika ievēlēta tikai tāpēc, ka pastāvēja šaubas par to, cik lielas izredzes tai ir iekļūt Saeimā. Kā arī sabiedrības interese par jaunām, mazām partijām ir zemāka, nekā tā būtu godīgākā sistēmā.

"Mazu partiju izaugšana ir apgrūtināta. Pat ja partija necerēja tikt ievēlēta, pēc vēlēšanu rezultātiem nav iespējams noteikt, cik liels tai ir bijis atbalsts patiesībā," akcentēts iniciatīvā.

Līdz ar to Liepiņš rosina mainīt Saeimas vēlēšanu likumu, mainot vēlēšanu sistēmu uz tādu, kurā vēlētājs var atzīmēt otru partiju, kurai tiks pieskaitīta balss, ja pirmā izvēle netiek ievēlēta. Balsu skaitīšana varētu noritēt tā, ka, pirmkārt, tiktu saskaitīts pirmās prioritātes balsis līdzīgi, kā tas ir darīts līdz šim. Otrkārt, tiktu fiksēta partija, kura nav pārvarējusi procentuālo barjeru un kurai ir vismazāk balsu - šī partija tiktu izsvītrota un no tās biļeteniem skaitītu otrās prioritātes balsis, tās pieskaitot attiecīgajām partijām. Tālāk atkal tiktu atkārtots otrais darbības punkts, līdz ir palikušas tikai tādas partijas, kuras ir pārvarējušas 5% barjeru, un tādas, kuru balsis jau pārskaitītas otrās izvēles partijai.

Liepiņš uzskata, ka šādā veidā tiks atvieglots ceļš uz Saeimu mazām partijām, taču to vajadzības gadījumā var kontrolēt, mainot konkrētas prasības - procentuālo barjeru, partijas pastāvēšanas ilgumu un biedru skaitu.

Vēlētāju balsi vairs neiespaidos tāds nenosakāms lielums kā partijas teorētiskās izredzes iekļūt Saeimā, pārliecināts iniciatīvas iesniedzējs, turpinot, ka tāpat palielināsies politiskā konkurence, spiežot partijām vairāk ieklausīties vēlētājos, kas savukārt rezultētos labāk tautu reprezentējošā Saeimā, kā arī tas varētu piesaistīt vairāk vēlētāju. Iespējams, ka sadārdzinātos vēlēšanu izmaksas, taču ne tik lielā apjomā, lai tas būtu iemesls neieviest šādu sistēmu.

LETA / Foto: Ieva Lūka/LETA