Bergmanis: "Latgale bija, ir un vienmēr būs Latvija". FOTO
Bergmanis: "Mēs dzīvojam sarežģītā laikā, kad starptautiskajai drošības situācijai ir virkne izaicinājumu. Latgale ir reģions, kur sākas Eiropas Savienība un sākas Latvija. Latgale ir mūsu valsts austrumu robeža, kas jāstiprina un kuras stiprināšanai mēs veltām un veltīsim vislielākās pūles, resursus un spēkus."
Politika
2016. gada 6. jūnijs, 13:48

Bergmanis: "Latgale bija, ir un vienmēr būs Latvija". FOTO

Jauns.lv

Latgale ir Latvijas austrumu robeža, kas jāstiprina un kuras stiprināšanai mēs veltām un veltīsim vislielākās pūles, resursus un spēkus, šodien ASV 2.kavalērijas pulka mācību marša "Dragoon Ride II" pasākumā teica aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ministrs pauda, ka šī ir patiesi vēsturiska diena Daugavpilī un Latgalē, jo ASV ir Latvijas stratēģiskais partneris un ieņem nozīmīgu lomu ne tikai Latvijas, bet arī visas Austrumeiropas drošības stiprināšanā. "Tādēļ arī šis maršs "Dragoon Ride II", kad mūsu valsti šķērso ASV 2.kavalērijas pulks, ir notikums, kas uzskatāmi un nepārprotami apliecina ASV iesaisti un ieinteresētību mūsu valsts un visa reģiona drošības stiprināšanā," sacīja Bergmanis.

"Mēs dzīvojam sarežģītā laikā, kad starptautiskajai drošības situācijai ir virkne izaicinājumu. Latgale ir reģions, kur sākas Eiropas Savienība un sākas Latvija. Latgale ir mūsu valsts austrumu robeža, kas jāstiprina un kuras stiprināšanai mēs veltām un veltīsim vislielākās pūles, resursus un spēkus," uzsvēra ministrs.

Aizsardzības ministrs arī uzsvēra, ka, reģionālajās vizītēs apmeklējot Nacionālo bruņoto spēku vienības - 2.Zemessardzes novada bataljonus, kas izvietoti Latgalē, -, viņš guva pārliecību par latgaliešu patriotismu un apņēmību stāvēt savas zemes sardzē un ziedot par to arī savu dzīvību, "ja tāds brīdis pienāktu".

"Tādēļ nav nekāda pamata šaubām par Latgales atšķirīgo nostāju vai attieksmi pret Latvijas neatkarību, ar ko nereti nāk klajā populisma un sensāciju tīkotāji. Latgale bija, ir un vienmēr būs Latvija," tā izteicās Bergmanis.

Ministrs savā runā pievērsās arī gaidāmajam NATO samitam. "Tuvojoties NATO Varšavas samitam, arvien skaidrāk izskan doma, ka ir nepieciešams ilgtermiņa risinājums, lai izmainītu drošības vidi Eiropā. NATO Varšavas samitā ir jālemj par ilgtermiņa risinājumiem, lai NATO būtu soli priekšā iespējamajiem alianses valstu drošības apdraudējumiem. Tas nozīmē, ka mūsu sadarbība ar ASV valsts aizsardzības jomā ies plašumā, ka ASV karavīru un militārās tehnikas klātbūtne mūsu valstī būs acīmredzama un ilglaicīga. Šī diena Daugavpilī ir spilgts apliecinājums tam," rezumēja Bergmanis.

Daugavpilī šorīt pirms ASV 2.kavalērijas pulka mācību marša "Dragoon Ride II" pirmo tehnikas vienību ierašanās ceļmalā bija izvietots pret NATO vērsts plakāts.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā apstiprināja, ka uz vides reklāmas stenda nesakcionēti izvietotais un ar Daugavpils pašvaldību nesaskaņotais plakāts tika novākts, vēl pirms Daugavpilī ieradās pirmās tehnikas vienības. Plakātu noņēma bruņoto spēku pārstāvji kopā ar Valsts policijas pārstāvjiem.

Sociālajos tīklos redzamajās fotogrāfijās redzams, ka plakātā angļu valodā rakstīts "NATO you are killers. Yankee go home!".

Jau ziņots, ka no šodienas līdz 9.jūnijam Latgali un Vidzemi šķērsos ASV 2.kavalērijas pulka mācību marša "Dragoon Ride II" pirmās 200 tehnikas vienības.

 

LETA/Foto: EPA/LETA, Lauris Nagliņš/LETA, Reuters/Scanpix/LETA