Runā Rīga
2016. gada 8. jūnijs, 13:37

Rīgas zoodārzs aicina apmeklēt Kameņu dienas

Jauns.lv

Vasara Rīgas zoodārzā pilnā plaukumā – visapkārt dūc un zum, un čiepst, un pīkst. Latvijas abinieku un rāpuļu zālē atkal ir apskatāma uzņēmuma A.M. Ozoli sarūpētā kameņu saime, savukārt zoodārza vientuļo bišu viesnīcā jau aizņemti daudzi numuriņi. Tas nozīmē, ka dabā un zoodārzā iespējams vērot un pētīt dažādu zumētāju darbošanos. To šajā nedēļas nogalē darīsim arī mēs, jo 11. un 12 jūnijā notiks Kameņu dienas Zoodārzā.

Sestdien un svētdien no plkst. 12.00-16.00 pie Latvijas abinieku un rāpuļu ekspozīcijas darbosies pētnieciskā darbnīca “Kamenes un citi sabiedriskie kukaiņi”, kurā salīdzināsim kameņu un citu sabiedrisko kukaiņu – bišu, skudru un lapseņu, tostarp sirseņu – mājokļus, ļausim apmeklētājiem iejusties kameņu “ādā”, kā arī pētīsim atšķirības starp dažādiem sabiedriskajiem kukaiņiem. Protams, ikviens interesents varēs uzdot dažādus jautājumus par šiem mūsu neparastajiem kaimiņiem, kā arī rast atbildes par to, kā ar tiem sadzīvot.

Izzinot Latvijas dzīvniekus, mēs varam iemācīties veiksmīgi sadzīvot blakus, izprast viņu vajadzības un paradumus. Tikai izprotot, mēs varam saudzēt mūsu zemes dabu. Tādēļ arī Kameņu dienas Zoodārzā lieliski papildina Eiropas zoodārzu un akvāriju asociācijas (EAZA) aizsāktās kampaņas “Ļauj dzīvot!” aktivitātes. Šajā kampaņā ir iesaistījies arī Rīgas Zooloģiskais dārzs (ilggadējs EAZA biedrs). Plašāk par kampaņu –

Citi jaunumi Rīgā un zoodārza filiālē “Cīruļi”

Ar priecīgām rūpēm aizņemti melnie grifi. Arī šogad gan Rīgā, gan Zoodārza filiālē “Cīruļos” sekmīgi izšķīlušies mazuļi – katrā saimē pa vienam. Abi mazuļi jūtas lieliski, kārtīgi ēd un pieņemas svarā. Tā ka atliek vien vēlēt izaugt par lieliem un majestātiskiem putniem. Lai ierobežotu traucējumu faktoru, eja gar grifiem Rīgā patlaban ir slēgta. Arī pērn gan Rīgā, gan “Cīruļos” izauga pa vienam melnajam grifam, kuri rudenī devās uz Ouvehandas zoodārza (Nīderlandē) jauno grifu iepazīšanās centru. Jāatzīst, ka sekmīga melnā grifa izaugšana jāuzskata par lielu panākumu, jo pērn visos pasaules zoodārzos kopā izauguši tikai 10 šīs retās sugas putni. Un divi no tiem ir mūsējie!

Mazuļi nesen izšķīlušies ir melnajiem stārķiem. Perēšanu turpina baltās pūces, urālpūces un svītrainās pūces. Savukārt meža pūcēm un rudajām dižpīlēm mazuļi jau krietni paaugušies.

Savām mammām cītīgi seko vītņragu kazlēns, meža ziemeļbriedēni un Ungārijas stepju govs bullēns. Turpretī Tropu mājā mītošo mazāko pērtiķēnu pundurkalitriksu saimē bērnelis ļoti cieši turas savu vecāku kažokos.  

Kā jau ierasts vasarā, no 1. jūnija līdz  31. augustam, zoodārzā norit dzīvnieku barošanas demonstrācijas. Noteiktos laikos no plkst. 11.45 līdz 14.15 ikviens apmeklētājs var ne tikai vērot kā mielojas kazuāri, nīlzirgi, pekari, pelikāni, kaķu lemuri, Galapagu bruņrupuči, surikati, žirafes, ziemeļbrieži un roņi, bet arī uzzināt dažādus interesantus faktus par šiem dzīvniekiem, jo barošanu pavada zoodārza speciālistu stāstījums.

Līdz septembra sākumam zoodārza uzturas 14 Humbolta pingvīni, kuri šeit ieradušies pavadīt karantīnu pirms tālāka ceļa uz Āziju. Šo neparasto putnu darbošanos Flamingu mājas Ibisu ziemas voljērā var vērot arī tiešsaistē, ko nodrošina mobilā televīzija LMT Straume http://straume.lmt.lv/lv/dazadi/dazadi/zoo/2359 .

Video sižets par pingvīniem - video:

 

Vasaras sākums Rīgas zoodārzā

gallery icon
13

Regīna Zommere/Publicitātes foto Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību