Festivālā "Skaņu mežs" uzstāsies eksperimentālās mūzikas ikonas "Autechre"
Autechre ir uzskatāms par vienu no trim vēsturiski nozīmīgās izdevniecības Warp atslēgas projektiem līdzās Aphex Twin un Squarepusher.
Kultūra
2016. gada 8. jūnijs, 14:57

Festivālā "Skaņu mežs" uzstāsies eksperimentālās mūzikas ikonas "Autechre"

Jauns.lv

Nepieradinātās mūzikas festivāls "Skaņu mežs" 12.novembrī mūzikas namā "Daile" piedāvās eksperimentālās mūzikas ikonas "Autechre" koncertu, informēja biedrības "Skaņu mežs" pārstāvis Rihards T.Endriksons.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Muzikālajā apvienībā "Autechre" spēlē Robs Brauns un Šons Būts.

Pasākuma apmeklētājiem jābūt gataviem, ka saskaņā ar mūziķu vēlmi "Autechre" uzstāšanās laikā koncertzālē būs pilnīga tumsa.

Dueta darbība sniedzas tālajā 1987.gadā. "Autechre" ir uzskatāms par vienu no trim vēsturiski nozīmīgās izdevniecības "Warp" atslēgas projektiem līdzās "Aphex Twin" un "Squarepusher".

Šis "Skaņu meža" koncerts būs daļa no vienīgās "Autechre" šā gada tūres, kas notiek sakarā ar dueta jaunā, pēc kārtas divpadsmitā, albuma "elseq 1-5" izdošanu.

"Autechre" pirmsākumi meklējami reivu vilnī, kas 1990.gados pārņēma Eiropu. Elektroniskā deju mūzika, kas pie ierobežotām tehnoloģiskām iespējām attīstījās 1980./1990.gadumijā un riskēja ieslīgt vienveidīgā "house" mūzikā, guva jaunu izrāvienu caur vizionāro izdevniecību "Warp Records" Šefīldā, Anglijā. Tā atrada potenciālu māksliniekos, kas uztvēra laikmeta atsvešinātās noskaņas un strauji nākošo tehnoloģisko attīstību, un spēja uz "indie" mūzikas, reivu un postindustriālā estētiskā fona radīt novatorisku deju mūziku, kurā, cita starpā, apvienojās asimetriski un lauzti ritmi un Braiena Īno iedvesmots minimālisms.

"Autechre" ir vairāki posmi, kuros nereti saplūdušas dažādas stilistikas - šie posmi ir savstarpēji visai atšķirīgi. Nereti pat gadās, ka dueta cienītāji, augstu vērtējot vienu tā daiļrades posmu, ir vēsāk noskaņoti pret kādu citu. Pirmais dueta posms, ko iezīmē albumi "Amber" un "Incunabula", ir ambienti ritmisks, taču 1994.gada albums "Anti EP" ieveda grupu izteiktā deju mūzikas teritorijā. 1990.gadu otrā puse nāca ar estētisku lūzumu un tādu hrestomātisku elektroniskās mūzikas albumu kā "Tri Repetae", kurā dzirdami minimāli, salti un arvien sarežģītāki ritmi, kā arī sadarbību ar britu videomākslinieku Krisu Kaningemu, kas veidojis zināmākos "Autechre" un "Aphex Twin" videoklipus. Pēc tūkstošgades mijas tapušie ieraksti "Confield", "Draft 7.30" un "Untilted" pārstāv dueta skaniski izaicinošāko posmu ar jo lielākā mērā dekonstruētiem un lauztiem ritmiem, neskaitāmiem savstarpēji kontrastējošu skaņu slāņiem un skaņu režijas dzelmēs paslēptām atturīgām melodijām, kuru apstrāde pieskaitāma avangarda elektronikas labākajiem paraugiem.

Nupat iznākušais, trīs gadus tapušais albums "elseq 1-5", kura garums ir 238 minūtes, atspoguļo "Autechre" savu spēku briedumā un dueta dažādo agrāko estētiku un stilu saplūšanu - tajā ir gan deju mūzikas, gan agrīnās elektronikas, gan arī hiphopa iezīmes, taču ieraksts viscaur saglabā saltu, intensīvu (pat brīžiem radikālu) un izaicinošu skanējumu.

Nepieradinātās mūzikas festivāls "Skaņu mežs" Rīgā notiks no 13.oktobra līdz 15.oktobrim, kā arī 12.novembrī. Biļetes uz festivālu "Skaņu mežs" iespējams iegādāties "Biļešu servisa" kasēs, kā arī internetā "www.bilesuserviss.lv".

"Autechre": "Rae" - video:

Pasākuma apmeklētājiem jābūt gataviem, ka saskaņā ar mūziķu vēlmi, Autechre uzstāšanās laikā koncertzālē būs pilnīga tumsa.

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv. Abonements uz divām festivāla dienām maksā 20 EUR, bet uz visām trim festivāla dienām maksā 30 EUR un ir nopērkams tikai iepriekšpārdošanā, savukārt biļešu sākotnējā cena uz koncertvakariem iepriekšpārdošanā ir sekojoša: 14. oktobris – 15 EUR, 15.oktobris – 15 EUR un 12.novembris – 15 EUR. 13.oktobrī skatītājiem tiks piedāvāts vēlāk izziņots bezmaksas koncerts, sadarbībā ar Biržas muzeju.

Festivālu Skaņu mežs atbalsta VKKF, LR Kultūras ministrija, Rīgas dome, Eiropas savienības programma „Radošā Eiropa”, Gētes institūts, ASV vēstniecība, fonds TMU un Kulturkontakt Nord. Festivāla komerciālie atbalstītāji ir iRobot un Red Bull Music Academy.

Regīna Zommere/Publicitātes foto