"Varbūt nevajadzēja vest uz slimnīcu..." ģimene satriekta pēc 2 bērnu mātes pašnāvības
Talsos pēc līgavaiņa pašnāvības no dzīves nolēma aiziet arī viņa saderinātā Lienīte. Mediķiem Talsu slimnīcā Lienīti pēc pirmā pašnāvības mēģinājuma izdevās izglābt. Tomēr uzturēšanās slimnīcā viņai izvērtās liktenīga – viņa pakārās palātas dušas telpā.
112
2016. gada 9. jūnijs, 06:49

"Varbūt nevajadzēja vest uz slimnīcu..." ģimene satriekta pēc 2 bērnu mātes pašnāvības

Jauns.lv

Talsu slimnīcā pakārusies divu bērniņu māmiņa Lienīte, kura uz turieni bija aizvesta pēc pirmā pašnāvības mēģinājuma. Lienīte no dzīves vēlējās aiziet pēc tam, kad pašnāvību izdarīja viņas mīļotais vīrietis. Slimnīcā jaunā sieviete ar pašnāvības tieksmēm bija atstāta bez uzraudzības un viņa naktī pakārās dušas telpā.

Lienīti zemes klēpī guldīja maija beigās. Bēdu nomāktie sievietes tuvinieki ir neizpratnē – kā bija iespējams tas, ka sieviete, kuru pēc pirmā pašnāvības mēģinājuma aizveda uz slimnīcu, lai glābtu viņas dzīvību, tomēr nonāca kapos, vēsta LTV raidījums „4. studija”.

Izvēlas aiziet no dzīves pēc līgavaiņa pašnāvības

Pēc tuvinieku stāstītā, Lienīte bija ļoti gaišs cilvēks, divu meitiņu, vecākai no kurām ir 13 gadi, mamma. Viņa jūlijā plānoja sarakstīties ar savu mīļoto vīrieti, bet maija vidū viņš nolēma aiziet no dzīves.

19. maijā Lienīte kapsētā atvadījās no savu drauga, bet pēc dienas – 20. maijā ģimene Lienīti atrada guļam drauga dzīvoklī, pārdozējušu medikamentus. Lienītes māte Sandra Andersone nekavējoties izsauca ātro palīdzību.

„Mediķi pateica viennozīmīgi, ka tas ir pašnāvības mēģinājums, viņa noteikti ir jānogādā Jelgavā, bet viņu pašlaik pārvedīs tikai uz Talsu slimnīcu, kur arī Talsu slimnīca pieņems lēmumu, ko darīt tālāk,” „4. studijai” stāstīja Lienītes mamma.

Viņa teic, ka Talsu slimnīcā Lienīti ievietoja reanimācijā: „Ārsts palika ar mani runājot. Viņš teica, ka vairs nevajag uztraukties, ka viss ir kārtībā, Lienīte ir ārstu uzraudzībā, un tūliņ tiks veiktas vajadzīgās darbības ar viņu un viss būs kārtībā. Bet viņu uztrauc tas, ka Lienīte viņam bija pateikusi, ka viņa grib aiziet no šīs dzīves. Ka viņu tas ļoti uztraucot un viņš esot sarunājis psihiatra konsultāciju, kura būšot pirmdien no rīta,” sacīja Sandra.

Astoņas stundas neviens nepamana slimnīcā pakārušos sievieti

Nākamajā dienā, sestdien, Lienīti no reanimācijas pārveda uz nodaļu. Svētdien no rīta sanitāre atrada Lienīti pakārušos palātas dušas telpā. Vēlāk noskaidrojies, ka astoņas stundas neviens no personāla nebija uzskatījis par vajadzīgu Lienīti apraudzīt, vēsta „4. studija”.

Sērojošā māte ir pārliecināta, ka traģēdiju varēja novērst, ja vien ārsti nebūtu tik vienaldzīgi, bez uzraudzības atstājot sievieti, kura slimnīcā esot nav slēpusi vēlmi nomirt.

Taču Talsu slimnīcas vadītāja Kristīna Bidzāne uzskata, ka mediķus vainot notikušajā nevar: „Palātā bija arī otra paciente, pilnīgi kontaktējams cilvēks, un, par cik dienas laikā nekādas aizdomas par kaut kādām tādām domām uz šādu gadījumu nebija, tad arī viss tika darīts saskaņā ar to, kā ir noteikts slimnīcas kārtības noteikumos. Ja šis cilvēks ir adekvāts un kontaktējams, tad pie viņa arī neiet. Mums katrā palātā ir izsaukuma pogas. Jebkurā gadījumā vai nu otrs pacients, vai pats pacients var pieaicināt personālu jebkurā diennakts laikā”.

Ģimene par notikušo traģēdiju uzzinājusi tikai no trešās personas - Lienītes drauga māsas. Tas liek uzdot jautājumu, vai tiešām šādā veidā ģimenei jāuzzina par notikušo? „Policija šo lietu pārņēma un tā arī pateica ārstei un medicīniskajam personālam, kas šo gadījumu konstatēja, ka viņi šo lietu pārņem un viņi informēs piederīgos,” teica Bidzāne. Taču, iespējams, komunikācijas kļūdas dēļ tas netika izdarīts.

„Pirmais jautājums bija - vai tiešām tā var būt, ka jūs nezinājāt, ka jūsu meita ir pakārusies? Jā, nu tad man tiešām emocijas gāja laikam šausmīgi un es sāku kliegt uz viņu - jā, uz neviena sētas staba es to nevarēju izlasīt," stāsta sievietes māte par emocijām, kas viņu pārņēmušas pēc zvana uz Talsu slimnīcu.

Lienītes ģimene norāda, ka nevienā brīdī pēc notikušās nelaimes nav izjutusi cilvēcīgu attieksmi ne no policijas, ne slimnīcas puses. Vēl joprojām Sandra nav lietas kursā par notikušās nelaimes apstākļiem, bet par to, ka meita uzrakstījusi atvadu vēstuli, viņa uzzinājusi divas dienas pēc notikušā.

Pāris nedēļu laikā Talsos – četras pašnāvības

Veselības inspekcijas vadītāja biroja preses sekretāre Agita Antonāne informējusi, ka, pamatojoties uz masu medijos izskanējušo informāciju, inspekcija pārbaudīs konkrēto gadījumu.

Savukārt Valsts policijas Talsu iecirkņa priekšnieks Juris Visockis pastāstījis, ka par notikušo sākts kriminālprocess. Policijā uzzināts, ka slimnīca izmeklēšanā pārāk nesadarbojas, bet tā pagaidām nepieļauj, ka traģēdija notikusi ārstu nolaidības dēļ.

Jāteic, ka notikušais pamatīgi satraucis samērā klusās Kurzemes mazpilsētas dzīvi. Talsos divu nedēļu laikā notikušas četras pašnāvības. Un bijuši vēl trīs mēģinājumi sev padarīt galu. Savukārt pērn visa gada laikā Talsu novadā izdarītas vien septiņas pašnāvības. Traģēdiju statistika tiek tiešām ir šausminoša.

Sīkāk par Talsu slimnīcā notikušo traģēdiju skatieties videosižetos.

Talsos mediķu izglābtā pašnāvniece slimnīcā tomēr padara sev galu

Talsus pārsteidz pašnāvību vilnis


Kasjauns.lv/ Foto: /Video: LTV „4. studija”, TV 3 Ziņas

Tēmas