Vairas Vīķes-Freibergas viedoklis par olšūnu ziedošanas jautājumu
Eksprezidente aktuālo jautājumu komentēja feisbukā.
Viedokļi
2016. gada 9. jūnijs, 09:57

Vairas Vīķes-Freibergas viedoklis par olšūnu ziedošanas jautājumu

Jauns.lv

No tautas veselības viedokļa raugoties, jebkura vesela sieviete reproduktīvā vecumā ir vienādi spējīga ziedot olšūnas, sociālajā vietnē "Facebook" norādījusi eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Viņa gan norādījusi, ka izņēmumi būtu attaisnojami tikai attiecībā uz riska faktoriem, kas varētu apdraudēt olšūnas ģenētiskā materiāla integritāti.

Ap 100 cilvēku ar dažādiem saukļiem un plakātiem šorīt pie Saeimas protestēja pret grozījumiem Reproduktīvās veselības likumā, kas paredz ierobežot nedzemdējušu sieviešu iespējas ziedot olšūnas.

Tika izkliegti aicinājumi "Visām olām vienādas tiesības!", "Sieviešu tiesības - cilvēktiesības!" un "Rokas nost no mūsu olām!".

Jau vēstīts, ka likums pašreiz paredz, ka olšūnu donore var būt sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem, un nav ietverts nosacījums, ka tā var būt tikai dzemdējusi sieviete.

Aicinājumu pirms grozījumu Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā virzīšanas trešajam lasījumam pārskatīt normu par olšūnu donorēm izteica Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji. Pret minēto normu iebilst arī tiesībsargs, skaidrojot, ka tā ierobežo cilvēktiesības.

Tomēr 31.maijā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija izskatīšanai trešajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, nemainot minēto normu. Iepriekš šo jautājumu vērtēja arī Sabiedrības veselības apakškomisija, tomēr tā vienojusies nepiedāvāt izmaiņas likumprojektā. Apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks (V) informēja, ka šai pretrunīgi vērtētajai normai tika veltīta apakškomisijas sēde un, uzklausot speciālistus, deputāti nerosināja mainīt likumprojektā iekļauto normu.

Jau ziņots, ka vairākas Saeimas partijas vēl spriedīs par attieksmi pret minētajiem grozījumiem. Dažiem politiskajiem spēkiem par šo jautājumu būs brīvais balsojums.

LETA/Foto: Zane Bitere/LETA