Vanšu tilta iekarotāji
Sabiedrība
2009. gada 27. oktobris, 15:59

Vanšu tilta iekarotāji

Jauns.lv

Šodien Vanšu tilta smaili šturmējušais brašulis ir jau vismaz devītais vanšu iekarotājs. Kasjauns.lv atskatās tilta „alpīnisma” vēsturē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
Lūk, video, kas uzņemts 2009. gada 30. augustā.

2007.gada 15. aprīlī pa vantīm uzrāpties mēģināja kāds vīrietis alkohola reibumā. Uzkāpušais kundziņš (1978) teicies, ka šajā pasākumā devies pēc strīda ar draudzeni. Krietni iereibušais vīrietis tika nodots psihiatru rīcībā, lai veiktu viņa garīgās veselības pārbaudi.

Policija ierosinājusi kriminālprocesu par huligānismu pēc Krimināllikuma 231. panta 1. daļas — par rupju sabiedriskā miera traucēšanu. Kāpēja kontā jau ir sodāmība, pēdējo reizi par minētā panta 2. daļu — acīmredzot kaut ko pastrādājis grupā vai nodarīti miesas bojājumi. „Alpīnists” ir arī vairākkārt administratīvi sodīts par alkohola un narkotiku lietošanu.

2006. gada 8. augusta vakarā divi 22 un 21 gadu veci jaunekļi Ivo un Edgars uzkāpa vantīs. Viens basām kājām, bez krekla, ģērbies vien šortos, tika 20 metru augstumā un lepni māja publikai lejā. Otram tik labi neveicās, un ātrās palīdzības mediķi pierunāja viņu atgriezties uz zemes. Vantīs kāpēju ar sarunām vien lejā novilināja policiste. Lieta par huligānismu nodota prokuratūrai.

2006. gada 13. janvārī Reinis Bernāns (24) savdabīgi nosvinēja vārdadienu ar kāpienu vantīs. Bernāns sasniedza apmēram 30 līdz 40 metru augstumu un zemē nokāpa pats. Vīrietis tam gatavojās pusgadu un līdzi ņēma videokameru. Lejā gaviļnieku gaidīja draugi. Tiesa viņu nodeva tēva gādībā un noteica ambulatoro ārstēšanos medicīnas iestādē.

2004. gada 25. aprīlī līdz gandrīz pašai tilta augšai uzkāpa bezdarbnieks Dzintars (1979), lai palūkotos no augšas, „kā mēs dzīvosim Eiropas Savienībā”. Viņš piezvanīja ugunsdzēsējiem un pavēstīja, ka negrasās lēkt zemē. Pēc 10 minūtēm pats atgriezās lejup un padevās policijai. Nokāpšana prasīja 25 minūtes. Dzintara kabatā atradās Latvijai veltīts dzejolis. Lieta nodota prokuratūrai.

2003. gada 26. novembra vakarā iereibušais rīdzinieks, bezdarbnieks Artūrs (1981) pa tilta visgarāko vanti sasniedza 40 metru augstumu, pirms paspēja ierasties glābēji. Ugunsdzēsēju pacēlājs tik tālu nesniedzās. Pēc kāda laika Artūrs nolaidās līdz 15 metru augstumam un iekāpa glābēju grozā. Vīrieti nogādāja psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Viņam bija depresija un sociālas problēmas. Policija atteicās ierosināt krimināllietu.

Pirms četriem gadiem tiesa par nepieskaitāmu atzina pašu pirmo, turklāt divkārtējo Vanšu tilta iekarotāju Silardu Ilgaču (37). Viņš pirmais uzkāpa vantīs, par ko saņēma piespiedu ārstēšanu apsardzes uzraudzībā.

2002. gada 4. jūnijā septiņas reizes par zādzībām sodītais Silards sasniedza tilta smaili. Viņa vienīgais ekipējums bija elastīgā saite, aptīta ap labo roku. Silarda kaklā karājās liels koka krusts.

Iepriekšējā vakarā bezpajumtnieku patversmē Silards likteņa biedriem savus plānus neslēpa — esot grēkojis, un, ja nenositīsies, Dievs piedos. Policijas specvienībai Silards lūdza četrus eklērus ar balto pildījumu un minerālūdeni, bet saņēma tikai pēdējo. Jau 10. jūlija vakarā Silards kāpa vēlreiz un atkal prasīja eklērus — jau desmit, bet nedabūja.

Māris Puķītis/ Foto: LETA, A.F.I.