"Rīgas Enerģētikas aģentūra" veicinās bezizmešu transporta attīstību
Rīga, īstenojot šo projektu, veicinās videi draudzīgu dažādu transporta risinājumu lietošanu.
Runā Rīga
2016. gada 9. jūnijs, 20:57

"Rīgas Enerģētikas aģentūra" veicinās bezizmešu transporta attīstību

Jauns.lv

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja ceturtdien, 9. jūnijā , akceptēja Rīgas pašvaldības aģentūras „Rīgas enerģētikas aģentūra” (REA) sagatavoto projekta pieteikumu „Bezizmešu transporta risinājumi Baltijas jūras reģionā (BSR electric)”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eiropas Savienība ir izvirzījusi vērienīgus mērķus attiecībā uz transporta nozares emisiju samazināšanu un pat ierosinājusi pakāpeniski atteikties no tradicionālās uzpildes transportlīdzekļiem pilsētas transportā. Taču iedzīvotāju un uzņēmumu mobilitātes prasības nesamazināsies, un tas nozīmē, ka ievērojams alternatīvo dzinēju sistēmu pieaugums tāds kā e-mobilitāte būs neizbēgama. Tomēr pieredze ar praktisko e-mobilitātes risinājumu īstenošanu joprojām ir diezgan ierobežota. Pamatā ir manāms progress tikai elektromobiļu sektorā, bet citi veidi ir vēl izpētāmi. Projektā tiks pētīts pilsētu vidē potenciāli izmantojamie tādi e-mobilitātes veidi, kas domāti kravu pārvadājumiem, pilsētas uzkopšanas transportlīdzekļi, e-skūteri un citi.

Projektā iesaistītās pilsētas veiks esošās situācijas izpēti un vajadzību apzināšanu e-mobilitātes jomā. Tiks noteikti kādi e-transporta veidi un kādos dienestos ir nepieciešami. Notiks arī paraugdemonstrējumi un priekšizpēte e-transporta izmantošanai kravu pārvadājumos, piemēram, e-velosipēdu, e-skūteru, e-prāmju lietošanā.

Rīga, īstenojot šo projektu, veicinās videi draudzīgu dažādu transporta risinājumu lietošanu. Projektā tiks veikta gan esošās situācijas izpēte, gan arī notiks pieredzes un jauniegūto atziņu apmaiņa un rekomendāciju izstrāde. Iecerēts izstrādāt ceļa kartes par e-mobilitāti, kas ietvers specifiskus projekta rezultātus un labās prakses pieredzi. Plānots izveidot arī divas uzlādes stacijas e-transportam (Jaunciema kapu teritorijā un Rīgas 1.slimnīcas teritorijā), kā arī iegādāties 10 elektriskos skūterus, kurus varēs izmantot invalīdi vai pensionāri.

Projekts ir iesniegts Eiropas Savienības INTERREG Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020.gadam 2016.gada projektu konkursa pirmajai kārtai. Atbilstoši programmas pamatnostādnēm ES finansējums sedz līdz pat 85% visu attiecināmo izmaksu. Rīgas daļa projekta budžetā ir 240 000 EUR un nepieciešamais līdzfinansējums ir 36 000 EUR.

Projekta ilgums plānots 36 mēneši. Projektā īstenošanā REA sadarbosies ar Hamburgas Lietišķo zinātņu universitāti, Tehnoloģiju un inovāciju asociāciju ATI Kuste Gmbh (Vācija), Hoje-Tāstrupas pašvaldību (Dānija), AB Lindholmen zinātnisko parku (Zviedrija), Turku Lietišķo zinātņu universitāti, Green Net (Somija), Helsinku reģiona vides pakalpojumu pārvaldi (Somija), CleanTech NPO (Igaunija), Rakveres pilsētas pašvaldību (Igaunija), Gdaņskas pilsētu, Elektrotehniskā institūta Gdaņskas filiāli (Polija), Nulles emisiju avotu organizāciju (Norvēģija) un SIA „Ardenis” (Latvija).

REA sagatavotais projekta pieteikums vēl tiks skatīts Pilsētas attīstības komitejā un Finanšu un administratīvo lietu komitejā.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Foto: Edijs Pālens/LETA