Izskan pirmā kandidatūra veselības ministra amatam
No 2011.gada Anda Čakša ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja. Šobrīd viņa strādā arī kā psihoterapeite Dr.Ģīļa Plastikas ķirurģijas klīnikā.
Politika
2016. gada 10. jūnijs, 20:08

Izskan pirmā kandidatūra veselības ministra amatam

Jauns.lv

Latvijas Zaļā partija (LZP) Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) ir piedāvājusi veselības ministra amatam virzīt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājas Andas Čakšas kandidatūru, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

LZP politiķi pagaidām atturas no komentāriem šajā jautājumā, uzsverot, ka lēmums par to, kam jābūt veselības ministra amata kandidātam, ir jāpieņem Ministru prezidentam.

Koalīcijas partneri norāda, ka nekomentēs kandidātus līdz viņu oficiālai nosaukšanai.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājai Andai Čakšai bijusi saruna ar premjeru Māri Kučinski (ZZS), kurā pārrunāts redzējums par veselības nozari, aģentūrai LETA apliecināja Čakša.

Viņa apstiprināja, ka ir uzrunāta veselības ministra amatam un ir tikusies ar Kučinski, lai pārrunātu redzējumus, sīkāku informāciju pagaidām nesniedzot.

Ārstu biedrības vadītājs Čakšā saskata "farmācijas biznesa ielikteni"

Par šo kandidāti kritiski izteicies Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) vadītājs Pēteris Apinis, uzsverot, ka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītāja Anda Čakša veselības ministra postenī būtu kā "farmācijas biznesa ieliktenis".

Apinis aģentūrai LETA pauda, ka Čakša nav strādājusi par ārstu, bet visu mūžu darbojusies farmācijas biznesā, turklāt Latvijas veselības aprūpē pietiekami "ir baudīti cilvēki", kas saistīti ar farmāciju.

"Man rodas iespaids, ka tas ir kārtējais farmācijas lielais spiediens. Viņu farmācija iedabūja dažādu slimnīcu valdēs. Visur, kur strādājusi valdē, viņa milzīgi palielinājusi birokrātiju un samazinājusi medicīnas iespējas. Bez komentāriem. Nu, bezcers. Tas ir farmācijas ieliktenis. Viņa ir mēģinājusi dakteriem iesmērēt vienu vai otru medikamentu. Kādas reformas? Viņas vadībā turpināsies farmācijas uzvaras gājiens un birokrātija," pauda Apinis.

Vada Bērnu slimnīcu kopš 2011. gada

Čakša 1999.gadā absolvējusi Latvijas Medicīnas akadēmiju, iegūstot ārsta izglītību, 2002.gadā ieguvusi specializāciju pediatrijā un 2007.gadā absolvējusi Rīgas Starptautisko ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolu, iegūstot maģistra grādu biznesa vadībā.

No 2011.gada Čakša ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja.

2014.gada februārī Čakša tika iecelta par Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekli un šos pienākumus pildīja vienlaikus ar Bērnu slimnīcas vadīšanu. Tomēr 2015.gada decembrī viņa no Stradiņa slimnīcas valdes atkāpās, skaidrojot, ka vēlas lielāku uzmanību pievērst Bērnu slimnīcā veicamajiem darbiem.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Čakša šobrīd strādā arī kā psihoterapeite Dr.Ģīļa Plastikas ķirurģijas klīnikā. Viņa darbojas arī Rīgas Stradiņa universitātes Padomnieku konventā.

Čakšas pagājušā gada deklarācija vēl publiski nav pieejama, taču 2014.gada deklarācija liecina, ka amatpersonai bija 120 303 eiro lielas parādsaistības, bet viņa aizdevusi 52 646 eiro. 2014.gadā viņas ienākumus veidoja 95 468 eiro. Lielāko daļu veidoja alga par darbu Bērnu slimnīcā un Stradiņa slimnīcā.

Skaidrā un bezskaidrā viņa uzkrājusi 42 801 eiro.

Amatpersonas valdījumā ir 2014.gada izlaiduma automašīna "Lexus CT 200H". Čakšas īpašumā ir zeme un māja Siguldā, kā arī kopīpašumā zeme Rīgā.

LETA/ Foto: Rebeka Žeire/ LETA