Kučinskis par sieviešu ordināciju: "Nevaru runāt personiskos viedokļus, jo es strādāju par Ministru prezidentu"
Valsts augstākās amatpersonas izvēlējušās klusēt par luteriskās baznīcas lēmumu nepieļaut sieviešu stāšanos mācītāju amatā.
Sabiedrība
2016. gada 11. jūnijs, 20:40

Kučinskis par sieviešu ordināciju: "Nevaru runāt personiskos viedokļus, jo es strādāju par Ministru prezidentu"

Jauns.lv

Lai gan ik gadu apmeklē svētku dievkalpojumu Rīgas Domā, amatpersonas nekomentē sieviešu ordināciju.

Valsts augstākās amatpersonas izvēlējušās klusēt par sieviešu ordinācijas jautājumu Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā, lai gan katru gadu 18.novembrī apmeklē valsts svētku dievkalpojumu Rīgas Domā, kur arī uzklausa luterāņu arhibīskapa Jāņa Vanaga sprediķi par notiekošo Latvijā. Par to sestdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

Lai gan personiskās attieksmes paušana nepārkāptu valsts un baznīcas šķirtības principu, neviena no trim Latvijas augstākajām amatpersonām savu viedokli par sieviešu ordinēšanas aizliegumu izteikt nevēlas.

“Viedoklis ir jāpauž konkrēto konfesiju pārstāvjiem, kas arī regulāri iet uz baznīcu. Ja viņiem kāds jautājums nav pieņemams, tad tā ir viņu iekšējā diskusija,” uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš norāda, ka mēs kā sabiedrība atbalstām sieviešu tiesības, sieviešu līdztiesību un sievietes spēlē gan dzīvē, gan politikā un valsts pārvaldē ļoti nozīmīgu lomu. Un tas, ka baznīcā ir varbūt nedaudz savādāki lēmumi pieņemti, viņaprāt, ir pašas baznīcas lēmums, kur valsts nejaucas.

“Politikā es vienmēr esmu aizstāvējusi un iestājusies par sieviešu tiesībām, bet šis ir luterāņu Sinodes lēmums. Ir bijis balsojums, un tas ir jākomentē pašām luterāņu draudzēm,” tā savukārt norādījusi Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

“Mums ir ļoti svarīgi, lai mēs varētu sadarboties ar mūsu tradicionālajām konfesijām un lai viņas savā starpā būtu vairāk vai mazāk līdzīgas uzskatos, un man šķiet, ka šādi iekšēji strīdi un domstarpības to neveicina. Bet nu principā es respektēju jebkuras konfesijas lēmumus. Es šobrīd nevaru runāt personiskos viedokļus, jo es strādāju par Ministru prezidentu,” komentēja premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Evaņģēliski luteriskā baznīca lēmumu aizliegt sieviešu ordināciju pieņēma pirms nedēļas. To atbalstīja 77% baznīcas Sinodes jeb augstākās lēmējinstitūcijas dalībnieku. Taču, protestējot pret grozījumiem, Evaņģēliski luterisko baznīcu pametusi Liepājas Krusta evaņģēliski luteriskā draudze. Tāpat tiek prognozēts, ka krietni sarežģīsies Latvijas luterāņu baznīcas attiecības ar luterāņu baznīcām Rietumu pasaulē.

LNT Ziņu dienests/Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/LETA