Raimonds Graube: "Krievijas varenība nav viņas spēkā, bet gan vājumā"
Bruņoto spēku komandieris Graube gan atzīmē, ka Krievijai ir moderns un spējīgs karaspēks.
Viedokļi
2016. gada 13. jūnijs, 09:05

Raimonds Graube: "Krievijas varenība nav viņas spēkā, bet gan vājumā"

Jauns.lv

Krievijas varenība nav viņas spēkā, bet gan otrādi - vājumā un neparedzamībā, sacīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris (NBS) ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Viņš uzsvēra, ka rietumvalstu konvencionālie spēki, ņemot vērā to, ka ir aprīkoti ar tā dēvētajām augstajām tehnoloģijām, ir precīzāki un ātrāki. "Krievija šajā jomā atpaliek. Tajā pašā laikā viņai ir kodolieroči. Neprognozējamā daba ir tas, kas rada draudus. Krievijas [bruņotie spēki] ir pietiekoši moderni. Tai ir arī spēcīgs karaspēks, lai viņa varētu mēģināt realizēt savus militāros plānus [Baltijā]," teica Graube.

Vienlaikus viņš atzina, ka tas būtu mazāk iespējams scenārijs.

NBS komandieris skaidroja, ka Krievijā pasliktinās ekonomiskā situāciju, kas izraisīs šajā valstī dažādas sociālās konsekvences. "Lai kaut kādā veidā, lai novērstu uzmanību no iekšpolitiskām problēmām, [Krievija] varētu mēģināt veikt savas darbības ārpus savas valsts teritorijas. To mēs redzējām gan Gruzijā, gan Ukrainā," teica Graube.

Latvijas armijas komandieris norādīja, ka pirms trīs gadiem neviens pat neiedomātos, ka Krievijas karavīri varētu iebrukt Ukrainā. "Mēs jau redzam, ka agresija ir veikta. Līdz ar to mums jābūt ļoti uzmanīgiem. Lēmumi, kuri tiks pieņemti NATO samitā [par sabiedroto klātbūtnes stiprināšanu] ir atbilde un garantija, ka tādas lietas nedrīkst notikt un nenotiks," teica komandieris.

Graube arī vērsa uzmanību, ka sabiedroto klātbūtne Baltijas valstīs ir tieši tas solidaritātes apliecinājums, ar kuru alianse parāda, ka agresīvas kaimiņvalsts darbības mūsu reģionā nav iespējamas.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA