Bruņoto spēku komandieris Graube pastāsta, ko Latvija iegūst no "Saber Strike" mācībām. FOTO
Graube: "No Latvijas viedokļa es gribētu teikt, ka no šī vingrinājuma iegūstam ne tikai drošības signālu, bet arī Latvijas karavīri iemācās labāk strādāt starptautiskajā vidē un varbūt pats svarīgākais, ka tiek nostiprinātas mūsu valsts pašaizsardzības spējas. Mēs iegūstam no šīm mācībām tikpat, cik iegūst no tām mūsu sabiedrotie."
Sabiedrība
2016. gada 13. jūnijs, 19:23

Bruņoto spēku komandieris Graube pastāsta, ko Latvija iegūst no "Saber Strike" mācībām. FOTO

Jauns.lv

Starptautisko militāro mācību "Saber Strike" lauka taktiskais vingrinājums ir ne tikai drošības signāls Latvijai, bet arī nostiprina Latvijas pašaizsardzības spējas, šodien Ādažos mācību "Saber Strike" viesu dienā žurnālistiem atzina Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Ļoti svarīga ir "lielo spēju koordinācija", tāpēc ar katru gadu šie vingrinājumi paliek arvien sarežģītāki no ieroču un to izmantojuma veida, kas savukārt prasa ļoti augstu drošības koordināciju, skaidroja Graube.

"No Latvijas viedokļa es gribētu teikt, ka no šī vingrinājuma iegūstam ne tikai drošības signālu, bet arī Latvijas karavīri iemācās labāk strādāt starptautiskajā vidē un varbūt pats svarīgākais, ka tiek nostiprinātas mūsu valsts pašaizsardzības spējas. Mēs iegūstam no šīm mācībām tikpat, cik iegūst no tām mūsu sabiedrotie," uzsvēra Graube.

Graube arī norādīja, ka Latvija plāno novirzīt ievērojamus līdzekļus aizsardzības nozares infrastruktūras uzlabošanai, lai nodrošinātu ne tikai nacionāla, bet arī starptautiska mēroga mācības.

Šodien Ādažos klātesošie varēja vērot uzbrukuma un aizstāvības uzdevumu, kurā piedalījās Polijas un Norvēģijas karavīri, kā arī kaujas šaušanu, ko veica tanki "Abrams", un tuvā gaisa atbalstu, ko nodrošināja ASV Gaisa spēki.

Tāpat šodien mācību laikā Graube svinīgi parakstīja Latvijā izvietotās NATO spēku integrācijas vienības pilnu spēju izvērtēšanas deklarāciju. Latvijā izvietotās NATO spēku integrācijas vienības pilnu spēju izvērtēšana norisinājās pagājušajā nedēļā. Pārstāvji no Latvijas kā štāba uzņemošās valsts un Daudznacionālā ziemeļaustrumu korpusa štāba Polijā trīs dienas vērtēja vienības līdzšinējo darbību un gatavību īstenot tai dotos uzdevumus.

Izvērtēšanas komisijas dalībnieki secināja, ka vienība ir pilnībā spējīga sekmīgi veikt tai dotos uzdevumus, un atzinīgi novērtēja īsajā laika periodā sasniegto progresu atbalsta sniegšanā sabiedroto spēku uzņemšanai un izvietošanai Latvijā. Plānots, ka par Eiropas austrumos izvietoto NATO spēku integrācijas vienību pilnu spēju sasniegšanu oficiāli paziņos NATO Varšavas samitā.

Jau ziņots, ka no 11. līdz 21.jūnijam Ādažu poligonā un tam pieguļošajās teritorijās norisināsies starptautisko militāro mācību "Saber Strike" lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 1700 karavīru no ASV, Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Norvēģijas un Polijas.

Apvienoto sauszemes un gaisa spēku mācību laikā karavīri trenēsies veikt uzbrukuma un aizsardzības uzdevumus bataljona līmenī, integrējot tuvā gaisa atbalstu uzdevumu veikšanā.

Mācībās "Saber Strike" kopumā piedalās vairāk nekā 10 000 karavīru no ASV, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Slovēnijas, Somijas un Vācijas.

Mācības sākās 30.maijā ar Dānijas divīzijas organizētajām brigādes līmeņa komandvadības mācībām "Saber Knight" un no piektdienas turpinās ar lauka taktisko vingrinājumu visās trijās Baltijas valstīs. Mācības uzņemošā valsts šogad ir Igaunija.

ASV 2.kavalērijas pulka karavīri dodas uz mācībām "Saber Strike" Igaunijā ar mācību maršu "Dragoon Ride II", kura laikā no 6. līdz 9.jūnijam un no 13. līdz 14.jūnijam Latviju šķērso 400 tehnikas vienību, tajā skaitā kājnieku kaujas mašīnas "Stryker".

"Saber Strike" ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas jau kopš 2010.gada. Tās ir iekļautas arī NATO vadīto mācību sērijā "Allied Shield".

   

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA, EPA/LETA, Reuters/Scanpix/LETA, Evija Trifanova/LETA