Marinētu šampinjonu burciņā Guntis atrod dzīvu spīļasti
Konservētu šampinjonu marinādē Guntis atrada ne tikai sēnes, bet arī sasveicinājās ar dzīvu kukaini – spīlasti.
Sabiedrība
2016. gada 14. jūnijs, 06:03

Marinētu šampinjonu burciņā Guntis atrod dzīvu spīļasti

Jauns.lv

Negaidītu pārsteigumu, atverot marinētu šampinjonu burciņu, atradis Guntis Kalns. Viņš sēņu marinādē atrada peldošu dzīvu kukaini – spīļasti. „Spīļaste pat izrādīja zināmas dzīvības pazīmes. Vai ražotājs izlēmis ietaupīt ne tikai uz izejvielu mazgāšanas, bet arī uz pasterizācijas rēķina,” jautā Kalns.

Marinētās sēnes Kalna kungs iegādājās kādā Jelgavas veikalā, kurā vēlāk burciņu ar iekonservēto kukaini viņš apmainīja pret citu, kurā vairāk faunas pārstāvji nebija atrodami. Marinētie šampinjoni, kuri tika tirgoti ar firmas „KOK” zīmolu bija ražoti Lietuvā un to derīguma termiņš bija līdz 2018. gadam.

Tā kā Guntis Kalns ir izdevniecības „Zvaigzne ABC” redaktors, viņa atradums konservu burciņā izraisīja pastiprinātu kolēģu – apgāda dabaszinātņu redakcijas speciālistu interesi.  Par to, ko dabaszinātņu eksperti izsprieda Kalns Kasjauns.lv pastāstīja: „Mūsu dabaszinātņu redakcijas „brainstorma” (prāta vētras) rezultāts: iespējams, ka kukainis pārcietis pasterizāciju (ja tāda vispār ir bijusi), sēžot uz burkas vāka”.

Uzņēmuma „Leversa”, kas izplata „KOK” produkciju, pārstāvei Ļubovai Latiševai spīlastes atrašanās marinādē arī bija neizprotams pārsteigums. Viņa Kasjauns.lv vien noteica: „Mēs sazināsimies ar pircēju, lai uzzinātu sīkāku informāciju par pirkumu un saprastu, kas noticis”.

Jāpiebilst, ka spīlastes līdz šim nav ne konservētas, ne, cik zināms, uzietas konservu kārbās. Tomēr sēnes viņām var garšot. Biologi izpētījuši, ka spīļastes uzturas tumšās, noēnotās vietās, tās ļoti bieži var atrast, paceļot kādu akmeni, koka zaru vai mizas gabalu. Lai arī tās ir aktīvas nakts laikā, spīļastes bieži vilina mākslīgā gaisma. Lielākā daļa spīļastu sugu ir visēdājas un barojas gan ar augiem, gan dzīvnieku izcelsmes barību. Cilvēkiem spīlastes nav kaitīgas, vienīgi tās var sabojāt labsajūtu, nepatīkami iedzeļot, pareizāk sakot – iekniebjot.

Elmārs Barkāns/Foto: Guntis Kalns