Maestro Paulam nav pieņemami, ka baznīcas pārvēršas par prastiem klubiņiem. VIDEO
Maestro Raimondam Paulam nav pieņemams, ka dievnami pārvēršas par koncertzālēm un klubiņiem, kur tiek realizēti biznesa projekti, kuros lielajos baznīcas svētkos piedalās viņa kolēģi – mūziķi. Koncerti dievnamos var notikt, bet uz tiem nevajadzētu tirgot biļetes. „Cik ziedo, tik labi,” saka komponists
Sabiedrība
2016. gada 14. jūnijs, 06:39

Maestro Paulam nav pieņemami, ka baznīcas pārvēršas par prastiem klubiņiem. VIDEO

Jauns.lv

Maestro Raimondam Paulam nav pieņemams, ka baznīcas pašreiz pārvēršas par kultūras namiem un tajās tiek rīkoti komerckoncerti. Dievnams ir svēta vieta, kuru nedrīkst izmantot kā naudas pelnīšanas vietu, uzskata ievērojamais latviešu komponists.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Man ir dīvaina attieksme pret to, kas šodien notiek baznīcās. Ja agrāk baznīcās komerckoncertus neļāva rīkot, tad tagad baznīcas faktiski pārvērtušās par koncertzālēm, un mani kolēģi, it sevišķi Ziemassvētkos, šajā ziņā diezgan aktīvi ņemas. It kā jau tas nekas slikts nav, bet zināmā mērā tas jau tāds bizness ir. Koncerti (agrāk) jau bija, bet tie bija labdarības – cik cilvēki ziedoja, tik labi,” maestro saka radiožurnālista Aida Tomsona rediģētajam interneta medijam „Vēstis Adventistiem”.

Tāpat maestro uzskata, ka baznīca ir svēta vieta un vajag „filtrēt” mūziku, ko drīkst un ko nedrīkst atskaņot dievnamā. Piemēram, tur nedrīkstētu ziņģēt sadzīviskas joku dziesmeles vai uzstāties pusplikiem. Maestro teic, ka baznīcās vislabāk skan koris – it sevišķi zēnu koris un uzteic diriģenta Māra Sirmā rīkotos garīgās mūzikas festivālus. Arī pats maestro ir komponējis baznīcas mūziku – rakstījis korāli Rīgas svētā Mārtiņa baznīcai, kurā pats reiz kristīts, un ar diriģentu Arvīdu Platperu sacerējis kora mūzikas ciklu baznīcai.

Jautāts, vai tic Dievam, Pauls atbild: „Esmu jau audzis citā laikā (kad ticēt Dievam nebija pieņemts), bet kādai augstākai varai ticu, to var saukt par likteni vai kā citādāk. Ir kāds, kas visu regulē un mēs no tā esam atkarīgi”.

Savukārt uz jautājumu – kas ir viņa talanta pamatā: nejaušība vai Dieva dāvana, maestro teica: „Kaut kur jau tā Dieva dāvana ir vajadzīga!”

Visu Raimonda Paula interviju „Vēstīm Adventistiem” skatieties videosižetā.

Raimonds Pauls: „Tā Dieva dāvana ir vajadzīga…”

     

Kasjauns.lv/Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, Mārtiņš Ziders, publicitātes foto (Kristaps Kalns), Agrita Grosbarte, Evija Trifanova/LETA