Tiesa Jelgavas slimnīcas vadītājam Ķipuram piespriež 5550 eiro sodu
Andris Ķipurs apsūdzēts varbūtējā līdzdalībā fiktīvu medicīnas dokumentu noformēšanā.
Novadu ziņas
2016. gada 14. jūnijs, 17:51

Tiesa Jelgavas slimnīcas vadītājam Ķipuram piespriež 5550 eiro sodu

Jauns.lv

Jelgavas slimnīcas vadītājs Andris Ķipurs atzīts par vainīgu krāpšanā un fiktīvu dokumentu noformēšanā, šodien lēma Jelgavas tiesa. Viņam piešķirts sods 15 minimālo mēnešalgu jeb 5550 eiro apmērā, informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Sanita Grinšpone.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ķipurs apsūdzēts varbūtējā līdzdalībā fiktīvu medicīnas dokumentu noformēšanā, lai cits apsūdzētais atgūtu kompensāciju par neizmantotām lidmašīnas biļetēm.

Tiesa atzina Ķipuru par vainīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā. Proti, viņam piemērots 3700 eiro sods par krāpšanu un 3700 eiro sods par fiktīvu dokumentu noformēšanu. Rezultātā Ķipuram pēc noziedzīgo nodarījumu kopības, daļēji saskaitot noteiktos sodus, noteikts naudas sods 15 minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir, 5550 eiro.

Ķipurs gan atzīts par nevainīgu un attaisnots apsūdzības daļā par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, jo tiesa lēmusi, ka apsūdzētā izdarītajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva.

Arī otrais apsūdzētais Konstantīns Maļuhins atzīts par vainīgu jau minētajos nodarījumos un viņam arī piespriests naudas sods 15 minimālo algu apmērā.

Pilns sprieduma teksts būs pieejams Jelgavas tiesā 29.jūnijā.

Grinšpone informēja, ka spriedumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā, kas nozīmē, ka pašlaik spriedums nav stājies spēkā.

Jau ziņots, ka saskaņā ar apsūdzību 2011.gadā Jelgavas slimnīcas vadītājs, iespējams, palīdzējis otram apsūdzētajam Maļuhinam noformēt izziņu par it kā fiktīvu uzturēšanos slimnīcā, pēc kā šī izziņa izmantota, lai atgūtu par biļeti samaksāto naudu no AS "Air Baltic Corporation" par neizmantotu lidojumu reisā Rīga-Brisele-Toronto.

No "Air Baltic Corporation" Maļuhins esot saņēmis dāvanu karti par atbilstošu summu, kuru pēcāk izmantojis lidojumam no Rīgas uz Romu un atpakaļ, savukārt Ķipurs saskaņā ar apsūdzību esot sarunājis ar slimnīcas ārstu, lai tas izraksta izziņu, par to paprasot atlīdzību.

Ķipurs tiesas sēdē pastāstīja, ka viņam bija piezvanījis Maļuhina tēvs, stāstījis, ka dēls pošoties izceļot no valsts, un paudis bažas, ka varbūt vajagot pārbaudīt dēla veselību, un tieši to Ķipurs arī esot organizējis. Viņš nosaucis dienu, kad dēlam - otram apsūdzētajam - jāierodas, un tad aizvedis viņu uz nodaļu. Pacienta uzņemšanu slimnīcā, lai veiktu pārbaudi, un viņa izmeklēšanu Ķipurs neesot veicis.

Kā ziņots, Zemgales tiesas apgabala prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā par iespējamām nelikumībām saistībā ar medicīnas dokumentiem apsūdzēts Jelgavas pilsētas slimnīcas vadītājs, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai vienam no apsūdzētajiem radās nepieciešamība pēc nepatiesu informāciju saturošiem medicīnas dokumentiem, lai saņemtu kompensāciju no aviosabiedrības par neizmantotu aviobiļeti. SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes loceklis, atbalstot šīs noziedzīgās darbības, uzdeva kādam slimnīcas ārstam noformēt nepatiesu informāciju saturošus medicīnas dokumentus, aģentūru LETA informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes loceklis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 317.panta 2.daļas, 20.panta 4.daļas, 177.panta 1.daļas, 20.panta 3.daļas un 275.panta 2.daļas. Savukārt otra apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 177.panta 1.daļas un 275.panta 2.daļas.

Abi apsūdzētie - Ķipurs un Maļuhins - savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzina nedz izmeklēšanas gaitā, nedz tiesā.

Ķipurs iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka pilnībā noraida viņam izvirzītās apsūdzības par iespējamām nelikumībām saistībā ar medicīnas dokumentiem. "Tā ir tāda pati lieta kā pārējās man izvirzītās apsūdzības. Ceru, ka dzīvojam tiesiskā valstī un tiesa lems, kam ir un kam nav taisnība. Man tāda izrēķināšanās nav saprotama un pieņemama. Pagaidām man vairāk komentāru nav," sacīja slimnīcas vadītājs.

LETA/Foto: Ivars Veiliņš, jelgavasvestnesis.lv