Latvijai atkal tuvojas pamatīgs karstums
Izlasi, kāds laiks solās būt Jāņu nedēļā.
Sabiedrība
2016. gada 15. jūnijs, 08:47

Latvijai atkal tuvojas pamatīgs karstums

Jauns.lv

Pašreiz pieejamā informācija liecina, ka Jāņu nedēļa gaidāma sutīga. Būs ļoti, ļoti silti.

Nākamnedēļ gaisa temperatūra Latvijā sasniegs +30 grādu, gaidāmas pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējā "Global Forecast System" (GFS) prognoze.

Paredzams, ka vēl šonedēļ, 17. un 18.jūnijā, Latviju skars spēcīgs ciklons, vējš var lauzt daudz koku, īpaši Kurzemē. Prognozes tiks precizētas.

Sākot no 19.jūnija, nedaudz pastiprināsies anticiklona ietekme, gaidāms vienmērīgs atmosfēras spiediens un lēns vējš, vienīgi negaisa mākoņi var atnest stipras vēja brāzmas vai pat lokālu vētru.

Negaisa mākoņu veidošanos veicinās paaugstināts gaisa mitrums – gaidāms sutīgs laiks. Gaisa temperatūra karstākajās dienās var sasniegt +27..+32 grādus. Pērkona lietusgāzes iespējamas arī 23. un 24.jūnijā.

Vēsāks laiks saglabāsies piekrastē, kur pēcpusdienās dominēs jūras brīze.

Varbūtība, ka nākamā nedēļa būs vismaz silta, ja ne karsta, ir lielāka par 60 procentiem. Ja gaisa temperatūra nebūs tik augsta kā to patlaban prognozē GFS, arī gaisa mitrums un līdz ar to pērkona negaisa varbūtība būs zemāka.

GFS ir ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datormodelis, kas, ik pēc sešām stundām veicot aprēķinus, prognozē laikapstākļus visā pasaulē. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs savas prognozes galvenokārt balsta uz Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF) skaitliskā modeļa aprēķiniem, tādēļ tās var būt atšķirīgas.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA