Reizniece-Ozola uz darbu atnesusi dīvainas gleznas. FOTO
Finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas kabinetā izliktā amerikāņu mākslinieka Ādolfa Gotlība glezna "Dialogs".
Sabiedrība
2016. gada 16. jūnijs, 06:48

Reizniece-Ozola uz darbu atnesusi dīvainas gleznas. FOTO

Jauns.lv

Finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas kabinetā izliktas gleznas, par kurām eksperti teic – tās galīgi nenāk par labu valsts finanšu stāvoklim.

Jau kādu laiku ļaudis, kas viesojas Danas kabinetā Finanšu ministrijā, ar izbrīnu noraugās, kādi mākslas darbi izskatīgajai ministrei sakarināti pie sienām. Ministre ikdienā, sēžot pie darba galda, veras uz gleznu, kurā attēloti divi milzu punkti – viens melns, otrs sarkans –, kā arī kādi aizdomīga paskata, iespējams, ķeburi. Savukārt ministrei aiz muguras izvietots vēl īpatnāks mākslas darbs. Tā jēgu un būtību vispār nevar izprast. „Tur sapindzelēti kaut kādi čurājoši tipiņi, kas kaut ko gavilē. Viens vēl stāv it kā normāli, bet otrs – kā spoks, sagriezts otrādi. Tur tāds juceklis sazīmēts, ka pat nelabi metas,” žurnālam "Kas Jauns" atzina kāds no viesiem, kas pabijis Danas kabinetā.

Ministres birojā žurnālu "Kas Jauns" informēja, ka šie darbi nav iegādāti par valsts līdzekļiem. „Šos vācu un amerikāņu mākslinieku gleznojumus pirms krietna laika ārzemēs nopircis ministres vīrs, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols. Ministre tos atgādāja uz darba vietu un izdaiļoja kabinetu,” vēstīja finanšu ministres padomnieks Arno Pjatkins.

"Kas Jauns" aicināja Latvijā populāro zīmju pētnieku un sauļu salicēju Ivo Puriņu novērtēt, ko viņš redz šajās gleznās, kas ikdienā uzrunā mūsu finanšu ministri. Apskatījis darbus, Puriņš sāka smiet. „Ziniet, es pateikšu atklāti, tieši vakar savā mājaslapā ievietoju vienu pētījumu par visas pasaules varenākajiem troļļiem – tiem, kas ar ļauniem jokiem citiem gandē dzīvi. Tur ir gan vīrs, kurš divreiz notirgoja Eifeļa torni, gan valsts Austrija, kas spējusi pārējai sabiedrībai likt domāt, ka Hitlers bija vācietis, bet Bēthovens – austrietis. Šo gleznu radītājs ir kaut kas ļoti līdzīgs. Tās ir zīmējis trollis, un tajās vispār nav saskatāma ne mazākā jēga. Tīrs tukšums un trollisms.

Ar šādu gleznu izvietošanu kabinetā vai nu pati finanšu ministre, vai tie, kas aprīkoja telpu ar šiem – lepni tos nosaukt – zīmējumiem, galīgi neko labu nav paveikuši. Pat pretēji. Šie smērējumi, pēc būtības, izstaro neko jeb precīzāk – tukšumu. Vai kam tādam jāatrodas kabinetā, kurā sēž ministre, kas lemj par valsts līdzekļu sadalījumu, ienākumiem un izdevumiem? No tukšā, bezjēdzīgā trollisma, kas tagad spiež uz ministri, valstij nāk tikai ļaunums. Proti, gleznas ar savu tukšumu iespaido ministri un viņas darbības. Un šīs darbības savukārt var iespaidot mūsu valsts maku, pārmācot ar tukšumu,” atzīst Ivo Puriņš.

Edgars Orlovs, žurnāls “Kas Jauns” / Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva